Skip to main content

Παρέμβαση Γαλλίας για Αγία Σοφία: «Να παραμείνει ανοιχτή για όλους»

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε μέσω εκπροσώπου του πως ο χώρος είναι ένα σύμβολο ανεξιθρησκείας και πολυπολιτισμικότητας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε σήμερα να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.

Δείτε σχετικά: Το μπαλάκι στον Ερντογάν από το τουρκικό ΣτΕ για την Αγιά Σοφιά

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.

Οι σχέσεις Παρισιού και Άγκυρας έχουν ψυχρανθεί το τελευταίο διάστημα με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν να ασκεί σκληρή κριτική κατά της Τουρκίας για τον ρόλο της στην εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως περιμένει από τη Γαλλία «να ζητήσει συγγνώμη» για το πρόσφατο περιστατικό μεταξύ πλοίων των δύο χωρών, το οποίο είχε προκαλέσει και οξεία γαλλοτουρκική αντιπαράθεση στο ΝΑΤΟ.