Skip to main content

Πότε η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει την ανοσία της αγέλης

Γιατί η Θεσσαλονίκη θα επιτύχει νωρίτερα την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης σε σχέση με τον εκτιμώμενο χρόνο για το σύνολο της χώρας

Νωρίτερα από τον χρόνο που προβλέπεται για το σύνολο της χώρας υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης στη Θεσσαλονίκη με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία των εμβολιασμών.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν στη Voria.gr, πως η Θεσσαλονίκη προβλέπεται να χτίσει ανοσία της αγέλης προς το τέλος Σεπτεμβρίου, κάτι που σε όλη την επικράτεια εκτιμάται ότι θα συμβεί προς το τέλος του Οκτώβρη. Και μπορεί τον πολυπόθητο στόχο να τον επιτύχουν πρώτες οι νησιωτικές περιοχές, στις οποίες η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ωστόσο η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσει την Αθήνα και τις υπόλοιπες αστικές περιοχές της χώρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γίνονται περισσότεροι εμβολιασμοί σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των πολιτών που νόσησαν από κορωνοϊό κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οι οποίοι έχουν ήδη αναπτύξει αντισώματα.

Πλέον, σε καθημερινή βάση γίνονται κατά μέσο όρο 12.500 εμβολιασμοί, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από κάθε άλλη περιφερειακή ενότητα, ακόμα και από τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, που έχει λίγο μικρότερο πληθυσμό. Συνολικά οι εμβολιασμοί έφτασαν χθες τους 586.724, με 363.543 πολίτες να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και τους πλήρως εμβολιασμένους να ανέρχονται σε 219.134.

Την εκτίμηση του υπουργείου φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τα μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης της πορείας της πανδημίας, που επεξεργάζεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Σε όλη τη χώρα το τείχος ανοσίας εκτιμούμε ότι θα χτιστεί προς το τέλος Ιουνίου, με την έννοια ότι θα υπάρχει αρκετή ανοσία, ώστε να περιορίζεται η διασπορά. Από εκεί και πέρα την ανοσία της αγέλης την έχουμε υπολογίσει προς τα τέλη του Οκτώβρη. Στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα θα είναι πιο γρήγορα. Δεν γνωρίζουμε αναλυτικά τον ρυθμό εμβολιασμού σε κάθε περιοχή, ωστόσο σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας μπορεί να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι, επιπλέον, νόσησαν περισσότεροι αναλογικά με τον πληθυσμό. Αυτό, βέβαια, εφόσον δεν… πετάξουμε στη θάλασσα ότι επιτύχαμε και τηρούμε τα μέτρα», ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο ρόλος της φυσικής ανοσίας

«Πλεονέκτημα» της Θεσσαλονίκης αποτελεί ο υψηλός αριθμός όσων έχουν φυσική ανοσία επειδή νόσησαν, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο του προστατευτικού τείχους έναντι της πανδημίας. Γι’ αυτό, εξάλλου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, σύμφωνα με την οποία θα γίνεται μία δόση εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει, όπως ανακοίνωσε επίσημα η πρόεδρος της επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Είναι ένα σωστό μέτρο, το οποίο το έχουν εφαρμόσει κι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Δεν χρειάζεται ουσιαστικά δεύτερη δόση σε αυτούς που έχουν νοσήσει. Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουμε κάνει, η πρώτη δόση σε αυτούς με ιστορικό νόσησης κάνει περισσότερα αντισώματα ακόμα και σε σχέση αυτούς που έκαναν τη δεύτερη δόση χωρίς να έχουν νοσήσει. Αυτό φάνηκε από νωρίς, όμως τέτοια δεδομένα θέλουν χρόνο για να επιβεβαιωθούν και τώρα πλέον μπορούμε να το πούμε», εξήγησε στη Voria.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας - Κλινικής Φαρμακολογίας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης, υπό την επιστημονική ευθύνη του οποίου διενεργήθηκαν οι έρευνες για τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας, ο καθηγητής σημείωσε ότι για να αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς πρέπει να φτάσουμε τους εμβολιασμούς τουλάχιστον στο 60% του γενικού πληθυσμού. «Με βάση την εμπειρία και του Ισραήλ και της Βρετανίας, αν πιάσεις ακόμα και το 50% του πληθυσμού εμβολιασμένο έστω με μία δόση, ήδη έχεις φτιάξει ένα πρώτο τείχος. Και οι Βρετανοί και οι Ισραηλινοί εκεί απελευθερώθηκαν και άρχισαν να αίρουν τα περιοριστικά μέτρα. Εμείς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε περίπου στο 30% και τέλη Ιουνίου θα είμαστε σε αυτό το πρώτο νούμερο, καθώς με τους ρυθμούς που έχουμε θα φτάσουμε τις 8 εκ. δόσεις που απαιτούνται», τόνισε.