Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
x

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΣ

O θάνατος της Τζωρτζίνας αποδίδεται σε «θανατηφόρο δηλητηρίαση από τη φαρμακευτική ουσία της κεταμίνης» - Στο αίμα και βαρβιτουρική ουσία.

Ουσίες αναισθητικές, αντιεπιληπτικές, βαρβιτουρικές, βενζοδιαπεζίνες και αντιφλεγμονώδεις έδειξαν, μεταξύ άλλων, στο αίμα και τα ούρα της 9χρονης Τζωρτζίνας οι τοξικολογικές εξετάσεις.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα ποιοτικού τοξικολογικού ελέγχου τα οποία τα πρέπει να συγκριθούν τόσο με την τακτική φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε η 9χρονη όσο και με την έκτακτη χορήγηση ουσιών κατά τη διάρκεια της καρδιοαναπνευστικης αναζωογόνησης.

Ειδικότερα, στο αίμα εκτός από την παρουσία κεταμίνης και μεταβολίτη της (norketamine), εντοπίστηκαν οι εξής ουσίες:

-lidocaine: Πρόκειται για τοπικό αναισθητικό.

-prilovaine: Επίσης, τοπικό αναισθητικό.

-valproic acid: Το βαλπροϊκό οξύ (valproate acid) ανήκει στα αντιεπιληπτικά φάρμακα.

-levetiracetam: Επίσης, αντιεπιληπτική δραστική ουσία.

-phenoharbital: Βαρβιτουρική ουσία με αντισπασμωδικές και κατασταλτικές ιδιότητες.

-midazolam: Είναι φαρμακευτική ουσία τύπου βενζοδιαζεπίνης που χρησιμοποιείται για αναισθησία, καταστολή, προβλήματα ύπνου και σοβαρή διέγερση.

-nordazepam: Επίσης ουσία παράγωγη βενζοδιαζεπίνης με αντισμασμωδικές, μυοχαλαρωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες.

-clobazam και μεταβολίτης της, norclobazam: Επίσης, παράγωγη ουσία βενζοδιαζεπίνης.

Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, η κύριά τους όμως ένδειξη είναι η βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση του έντονου, παθολογικού άγχους και της αϋπνίας. Συνιστώνται μόνο όταν η διαταραχή είναι σοβαρή, περιορίζει τις δραστηριότητες του ασθενή ή του προκαλεί έντονη δυσφορία.

Στα ούρα ανιχνεύθηκαν, πέραν της κεταμίνης, οι δύο αντιεπιληπτικές ουσίες valproic acid και levetiracetam καθώς και η βαρβιτουρική ουσία με αντισπασμωδικές και κατασταλτικές ιδιότητες, phenoharbital που ανιχνεύθηκαν και στο αίμα.

Εντοπίστηκαν ακόμη τα παράγωγα της βενζοδιαζεπίνης, nordazepam και clobazam και μεταβολίτη της, norclobazam, όπως και στο αίμα.

Τέσσερις ουσίες ανιχνεύθηκαν μόνο στα ούρα. Πρόκειται για τη δραστική ουσία baclofen για τη μυική σπαστικότητα και temazepam για την αϋπνία.

Τέλος, εντοπίστηκαν paracetamol (ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετική, αναλγητική δράση) και ibuprofen (ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετική, αναλγητική δράση).

Ποσότητα-μαμούθ κεταμίνης στην Τζωρτζίνα αναφέρει το επίσημο πόρισμα

Το μαρτυρικό τέλος της 9χρονης Τζωρτζίνας φωτίζει το πόρισμα του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη που βγήκε στο φως της δημοιότητας το απόγευμα της Παρασκευής.

O θάνατος της Τζωρτζίνας αποδίδεται σε «θανατηφόρο δηλητηρίαση από τη φαρμακευτική ουσία» της Κεταμίνης, καθώς εντοπίστηκε ποσότητα «μαμούθ» στον οργανισμό της 6,5 μιλιγκράμ ανά ml αίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διεθνή βιβλιογραφία της ιατρικής υπάρχει καταγεγραμμένος θάνατος από χορήγηση κεταμίνης με 1,5 μιλιγκράμ ανά ml αίματος… Στην Τζωρτζίνα η μοιραία δόση ήταν 4 και πλέον φορές μεγαλύτερη!

Μέσα από την ιατροδικαστική έκθεση προκύπτουν ευρήματα όπως βλάβη στο συκώτι της Τζωρτζίνας, μικρή πνευμονορραγία αλλά και συμφόρηση οργάνων, με όλα αυτά να είναι αποτέλεσμα της τεράστιας ποσότητας κεταμίνης που χορηγήθηκε στην άτυχη Τζωρτζίνα.
Παράλληλα στον οργανισμό του παιδιού εντοπίστηκαν ακόμα 12 ουσίες!

Οι εργαστηριακές εξετάσεις

Στην ιατροδικαστική έκθεση, αναφέρονται όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στην μεγαλύτερη κόρη της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη.
Σύμφωνα με την έκθεση, ήταν ο ποσοτικός προσδιορισμός των ανιχνευθέντων ουσιών στο μεταθανάτιο δείγμα αίματος που έδειξε ότι η συγκέντρωση της κεταμίνης ήταν ίση με 6,5 mg/Ml.
Ανάμεσα στις εργαστηριακές εξετάσεις συμπεριλαμβάνονται δείγματα από τον εγκέφαλο και τα σπλάχνα με συσκευή λάρυγγος, ιστοτεμάχια ήπατος, νεφρού και παγκρέατος καθώς και από τους νεφρούς με τα επινεφρίδια για ιστολογική εξέταση.

Στις παρατηρήσεις της ιατροδικαστικής έκθεσης αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με το σχόλιο της τοξικολογικής εξέτασης η ανεύρεση ηωσινοφίλων και μονοκυττάρων με ηωσυνόφιλα κοκκία, απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση και συσχέτιση με το κλινικό ιστορικό, τους χορηγηθέντες φαρμακευτικούς ή άλλους παράγοντες και τα εν ζωή εργαστηριακά ευρήματα.

Τέλος, όπως αναφέρει στο πόρισμα του ο ιατροδικαστής σε περίπτωση εκταφής θα ήταν σκόπιμη η λήψη τριχών για τον περαιτέρω έλεγχο χορήγησης ουσιών σε προγενέστερο του συμβάντος χρόνου.

Με αυτό το συμπέρασμα, οι ιατροδικαστές θέτουν ουσιαστικά ζήτημα εκταφής της 9χρονης προκειμένου να ληφθούν τρίχες. Με αυτόν τον τρόπο, θα ελεγχθεί εάν της είχε δοθεί κεταμίνη ή κάποια άλλη ουσία σε χρόνο προγενέστερο του θανάτου της. Επιπλέον, θέλουν να σχηματίσουν πλήρες χρονοδιάγραμμα για το τι έχει συμβεί.

Μέχρι στιγμής άγνωστος παραμένει ο χρόνος της εκταφής. Οι ιατροδικαστές ζητούν να γίνει το συντομότερο δυνατόν, για να μην χαθεί κι άλλος χρόνος, που ενδέχεται να είναι πολύτιμος.

Πηγή: protothema
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ