Skip to main content

Ποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έμειναν πίσω στην κούρσα των εμβολιασμών

Πώς ερμηνεύουν φορείς των επίμαχων περιοχών το φαινόμενο, που τείνει να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις ενόψει της διαφαινόμενης έξαρσης της πανδημίας

Πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών στην επικράτεια, σε μία χρονική στιγμή που διαφαίνεται νέα επιδημιολογική έξαρση.

Παρά τις δυσμενείς προβλέψεις των ειδικών για τέταρτο κύμα πανδημίας και τα πλεονεκτήματα που έχουν ανακοινωθεί για τους πλήρως εμβολιασμένους, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται πτώση του ρυθμού με τον οποίο οιπολίτες προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα. Απλός δισταγμός, φόβος, θρησκευτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις; Ό,τι απ’ όλα κι αν ισχύει το σίγουρο είναι ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω από το 30%, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να ζητήσει τη συνδρομή των φορέων της αυτοδιοίκησης για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κόσμου προς την κατεύθυνση της «Ελευθερίας».

Στη Βόρεια Ελλάδα τρεις τέσσερις οι περιφερειακές ενότητες που υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων υπολείπεται έως και κατά εννέα μονάδες από τον μέσο όρο της επικράτειας. Τη θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ροδόπη με το ποσοστό να ανέρχεται μόλις 26,23% και 34,71% των πολιτών να έχει λάβει έστω μία δόση. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ξάνθη, με τα ποσοστά να είναι 26,71% και 33,7% αντίστοιχα. Σε λίγο καλύτερη, αλλά σίγουρα όχι ενθαρρυντική κατάσταση βρίσκεται η Δράμα, (28,56% και 34,61%), παρότι πρόκειται για περιοχή που θρήνησε πολλά θύματα της πανδημίας. Πρόκειται για τις τρεις από τις πέντε περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που έτσι κι αλλιώς εμφανίζει πολύ χαμηλά ποσοστά συνολικά, 32% και 39%, έναντι 35,54% και 45,72% στο σύνολο της επικράτειας.

Φορείς της περιοχής ανέφεραν στη Voria.gr ότι ειδικά στις δύο περιοχές βασικός λόγος είναι οι ιδιαίτερη σύσταση του πληθυσμού, καθώς υπάρχει δυσκολία να πειστούν οι μουσουλμάνοι που διαμένουν στα πομακοχώρια αλλά και οι Ρομά για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο σύνθετο, καθώς υπήρξαν και αντικειμενικές δυσκολίες ειδικά στην περιοχή της Ροδόπης, οι κάτοικοι του ορεινού όγκου της οποίας πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι τα εμβολιαστικά κέντρα. «Ίσως κάποιοι το ανέβαλαν, ίσως παρουσιάστηκε «κοιλιά» λόγω του καιρού. Πολλοί, όμως, δεν πήγαν να εμβολιαστούν επειδή δεν υπήρχε στην περιοχή εμβολιαστικό κέντρο. Πριν από ενάμιση μήνα έγινε κέντρο στο περιφερειακό ιατρείο Φιλλύρας, όπου η ροή είναι ικανοποιητική», ανέφερε στη Voria.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος σημείωσε ότι ο κόσμος δείχνει διάθεση να συμμορφωθεί.

Η τέταρτη περιοχή είναι η περιφερειακή ενότητα Σερρών, όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι στο 26,42% και όσων έχουν λάβει μία δόση 33,63%, περίπου δέκα μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (36% και 46% αντίστοιχα). Σύμφωνα, πάντως, με τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο, τα ποσοστά αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Οι εμβολιασμοί δεν πάνε άσχημα. Ο ρυθμός είναι περίπου 1.400 εμβόλια τη μέρα, ενώ σε απόλυτους αριθμούς η περιφερειακή ενότητα είναι σε καλή σειρά με συνολικά 109.000 εμβολιασμού. Για ένα διάστημα ενός μήνα, όταν παρουσιάστηκαν τα προβλήματα με το AstraZeneca, αρκετοί απέφυγαν να εμβολιαστούν. Το συνολικό ποσοστό εμβολιασμών υπολογίζεται με βάση τον πληθυσμό της απογραφή του 2011 που φτάνει τις 177.000. Αυτό το νούμερο, όμως, δεν υφίσταται. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 80.000 Σερραίοι που όταν γίνεται απογραφή εμφανίζονται στα δικά μας δημοτολόγια, στην πράξη όμως δεν ζουν εδώ», ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος.

Δήμοι των Σερρών και της Ροδόπης, πάντως, εμφανίζονται, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, να έχουν εμβολιαστική κάλυψη ακόμα και κάτω από το 10%. Στη λίστα των 50 δήμων που έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%, από τους συνολικά 82 προβληματικούς ΟΤΑ, όπου τα ποσοστά δεν ξεπερνούν το 35%, φέρεται να περιλαμβάνονται οι δήμοι Βόλβης, Δέλτα και Θέρμης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Voria.gr, ειδικά για τη Θέρμη τα ποσοστά είναι ενδέχεται να μην είναι ακριβή, καθώς στοιχεία που συνέλεξε ο δήμος από το Κέντρο Υγείας, όπου λειτουργούν τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές, καλύπτοντας κατεξοχήν τους δημότες της Θέρμης και λιγότερο του γειτονικού δήμου Θερμαϊκού, έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής περίπου 37.000 εμβολιασμοί σε σύνολο πληθυσμού 53.000. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση του δήμου έχει αποστείλει τα στοιχεία και στην ΚΕΔΕ.

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στη Δυτική Μακεδονία, η οποία είναι στην τρίτη θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας σε ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων (39) και τέταρτη σε όσους έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση (45%). Όσο για την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, που εμφανιζόταν ως ουραγός σε επίπεδο εμβολιασμών πανελλαδικά, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για λάθος στην αναγωγή του ποσοστού των εμβολιασμένων στον πληθυσμό, το οποίο και αποκαταστάθηκε.