Skip to main content

Έτσι θα ξεχωρίζετε τα πλαστά χαρτονομίσματα (φωτο+vid)

Εξειδικευμένο προσωπικό μεταξύ άλλων, της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος (ΥΕΕΒΕ) ενημερώνει τους επισκέπτες της ΔΕΘ.

Για τις μεθόδους με τις οποίες ακόμη και οι απλοί πολίτες μπορούν να διακρίνουν τα γνήσια χαρτονομίσματα από τα πλαστά, το ανανεωμένο αυτόματο σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών και  παλαμικών αποτυπωμάτων, αλλά και το υπερσύγχρονο λογισμικό αυτόματης αναζήτησης προσώπου με βιομετρικά χαρακτηριστικά, ενημερώνει η Ελληνική Αστυνομία, στο περίπτερό της, στην 84η ΔΕΘ.

Εντός του περιπτέρου, εξειδικευμένο προσωπικό μεταξύ άλλων, της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος (ΥΕΕΒΕ), η οποία έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και υπάγεται διοικητικά στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, είναι έτοιμο να ενημερώσει τους πολίτες για τις τελευταίες μεθόδους που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία για την εξιχνίαση υποθέσεων και τον εντοπισμό δραστών.

Υπενθυμίζεται ότι στο περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούν να δούν από κοντά τους δύο εντυπωσιακούς προσομοιωτές που φιλοξενούνται στον χώρο, παραδίδοντας μαθήματα οδικής ασφάλειας. (Δείτε εδώ)

Τέσσερα απλά βήματα για να διακρίνουμε τη γνησιότητα ενός χαρτονομίσματος

1. Η προσωπογραφία της Ευρώπης στα αριστερά του χαρτονομίσματος
2. Η ζώνη ασφαλείας στα αριστερά του χαρτονομίσματος
3. Η ένδειξη αξίας στα αριστερά του χαρτονομίσματος να είναι οπτικά μεταβαλλόμενη σε διερχόμενο φως, από πράσινο σε σκούρο μπλε.
4. Η προσωπογραφία της Ευρώπης μέσα στην ολογραφική παράσταση στη δεξιά πλευρά του χαρτονομίσματος

Βέβαια, υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με τη γνησιότητα των χαρτονομισμάτων τα οποία η Αστυνομία μπορεί να διακρίνει με τη χρήση στερεοσκόπιων, κάτω από ειδικούς φωτισμούς στο εργαστήριο.



Σε ό,τι αφορά τα κέρματα, οι μέθοδοι αναγνώρισής των πλαστών (τα λεγόμενα κίβδηλα) είναι πιο περίπλοκοι. Πέραν από το σχέδιο επάνω στο νόμισμα, αλλά και το βάρος τους, η Αστυνομία είναι σε θέση να ελέγξει, με ειδικό εξοπλισμό, εάν το κέρμα έχει το συγκεκριμένο κράμα μετάλλων από το οποίο κατασκευάζονται τα κέρματα, τη μαγνητική ροπή, αλλά και την αγωγιμότητα.

Το νέο «διαμάντι» της ΕΛΑΣ

Το αυτοποιημένο σύστημα αναζήτησης φωτογραφιών, το οποίο βασίζεται στα βιομετρικά του προσώπου, είναι το νεοαποκτηθέν εργαλείο της Αστυνομίας. Μέσω αυτού γίνονται αναζητήσεις φωτογραφιών που έχουν σταλεί από κάποια προανακριτική δικαστική αρχή, με σκοπό να διαπιστωθεί η ταυτότητα άγνωστου δράστη. Το συγκεκριμένο σύστημα δέχεται φωτογραφίες από κάμερες καταγραφής, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαβατήρια, αλλά και δελτία ταυτότητας.



Αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων στο «πι και φι»

Από το 2016 η Ελληνική Αστυνομία έχει στη διάθεσή της το ανανεωμένο αυτόματο σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών και παλαμικών αποτυπωμάτων (Automated Fingerprint Identification System - AFIS), το οποίο οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούν να δούν στο περίπτερο της ΕΛΑΣ.

Στο συγκεκριμένο σύστημα εισάγονται αποτυπώματα ατόμου και αναζητούνται σε πραγματικό χρόνο στη βάση δεδομένων σεσημασμένων και στη βάση δεδομένων λανθανόντων δακτυλικών αποτυπωμάτων, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για σεσημασμένο άτομο, ή για άτομο του οποίου τα αποτυπώματα βρέθηκαν κάποια στιγμή κατά το παρελθόν σε σημείο εγκλήματος.

Μάλιστα, από τον Ιανουάριο του 2017, λαμβάνονται στο συγκεκριμένο σύστημα αποτυπώματα και των ατόμων που εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών και  παλαμικών αποτυπωμάτων βρίσκεται σε διάφορα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, σε σημεία διαβατηριακών ελέγχων, σε περιφερειακές αστυνομικές διευθύνσεις και σε εγκληματολογικά τμήματα.

«Το θεωρούμε ένα πολύτιμο εργαλείο ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων μας, το οποίο βασίζεται σε ένα πανίσχυρο βιομετρικό χαρακτηριστικό που δεν αλλοιώνεται και δεν τροποποιείται», αναφέρει στη Voria.gr η Εμπειρογνώμονας Εξεταστής Χαρτονομισμάτων Αξιογράφων και Εγγράφων, Αστυνόμος Α', Ε.Σ.



Σημειώνεται ότι τα δύο υπερσύγχρονα συστήματα της ΕΛΑΣ έχουν αποκτηθεί μέσω του Ευρωπαικού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (αναζήτηση φωτογραφιών) και του ΕΣΠΑ (AFIS).

Παράλληλα, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας της, ενημερώνει τους πολίτες για την πορεία της και τους καλεί να τη γνωρίσουν.

«Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών συνδράμει στο έργο και άλλων υπηρεσιών, καθώς παρέχει μεταξύ άλλων επιστημονική υποστήριξη των δικαστικών αρχών, εκπαίδευση εφοριακών για τον εντοπισμό παράνομων ηλεκτρονικών εγγράφων, αλλά και μεριμνά για την επιμόρφωση άλλων φορέων στις επιστημονικές και τενικές μεθόδους της εγκληματολογίας», τονίζει η Ε.Σ.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 90001:2015 και έχει διαπιστευτεί για τις εφαρμοζόμενες δοκιμές και ελέγχους της με τα διεθνή πρότυπα ISO.