Skip to main content

Ύπ. Αρμοστεία:Καθυστερήσεις στην εγκατάσταση προσφύγων σε διαμερίσματα

Δύο οικογένειες προσφύγων έχουν ήδη εγκατασταθεί σε διαμερίσματα - Οι προειδοποιήσεις της Ύπατης Αρμοστείας και η απάντηση των δημάρχων

Ξεκίνησε σταδιακά η εγκατάσταση προσφύγων σε μισθωμένα διαμερίσματα στους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης- Συκεών και Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του προγράμματος το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποίησε τους τρεις δήμους για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος και για πιθανή περικοπή κονδυλίων, με τους δημάρχους να απαντούν πως το ξενοφοβικό σύνδρομο δε ξεπερνιέται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ήδη, στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν εγκατασταθεί δύο οικογένειες σε διαμερίσματα, μια τριμελής και μια τετραμελής, ενώ έχουν ξεκινήσει να φιλοξενούνται πρόσφυγες και σε δύο ανάδοχες οικογένειες. Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών έχουν εγκατασταθεί δύο οικογένειες σε δύο διαμερίσματα, ενώ έχουν υπογραφεί και άλλα 7 συμβόλαια για την ενοικίαση των διαμερισμάτων. Στο δήμο Καλαμαριάς ενοικιάστηκαν δύο διαμερίσματα και έχει βρεθεί και μια ανάδοχη οικογένεια. Συνολικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα 100 διαμερίσματα αναμένεται να ενοικιαστούν στους τρεις δήμους για την εγκατάσταση προσφύγων. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία 600 θέσεων υποδοχής και προσωρινής στέγασης σε μισθωμένα διαμερίσματα και 60 σε φιλοξενούμενες οικογένειες του πολεοδομικού συγκροτήματος, ιδιαίτερα εν όψει των αντίξοων καιρικών συνθηκών του χειμώνα.

«Είναι λογικό να υπάρχει αυτός ο φόβος, που χαρακτηρίζεται επιπόλαια ως ρατσισμός. Σε μια κοινωνία ταλαιπωρημένη, όταν πας ένα ξένο σώμα ειναι φυσιολογικό να υπάρχει μια πρώτη αντίδραση φοβική» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος άσκησε κριτική στην Ύπατη Αρμοστεία για την προειδοποίησή της. Όπως σημείωσε, απαντώντας στο καμπανάκι της Ύπατης Αρμοστείας, «το ξενοφοβικό σύνδρομο δε ξεπερνιέται από τη μια στιγμή στην άλλη». «Πρέπει να αντιληφθεί η Ύπατη Αρμοστεία ότι δεν είναι απλώς ένα ενοικιάζεται διαμερίσμα και τι ωραία θα περάσουμε. Δημιουργείται πρόβλημα και πρέπει να το αντιληφθεί αυτό και αντί να σκέφτεται να κάνει περικοπές στο δικό μας πρόγραμμα, να δώσει παράταση και να περιμένει. Δουλεύουμε και μας έχει βγει η ψυχή για να βρούμε αυτά τα διαμερίσματα. Πρέπει να καλλιεργηθεί και να γίνει ένα μασάζ στις γειτονιές. Έάν δεν γίνει αυτό, δε πρόκειται να βρεθούν διαμερίσματα και μη λένε είμαστε ανίκανοι, αυτοί είναι ανίκανοι, που δεν καταλαβαίνουν», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κάλεσε και άλλους δήμους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των διαμερισμάτων. «Εάν πετύχουμε να διευρύνουμε το πρόγραμμα και εκτός από τις 100 οικογένειες που έχουμε αναλάβει τώρα να βρούμε είτε 300 είτε 500 διαμερίσματα σε όλη την πόλη, θα μιλάμε για μερικές χιλιάδες προσφύγων, άρα , θα απαλλαγούν κάποιες οικογένειες από τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στα κέντρα φιλοξενίας» ανέφερε ο Σίμος Δανιηλίδης, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες που διαθέτουν ανοίκιαστα διαμερίσματα να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.

«Θα απελευθερωθούν οικογένειες προσφύγων από τα hot spot και τις αποθήκες με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης σημείωσε πως «είναι η μόνη ανθρώπινη λύση που θα βοηθήσει τους πρόσφυγες να ενταχθούν στην κοινωνία», χαρακτηρίζοντας τις όποιες αντιδράσεις στην έλλειψη ενημέρωσης.

Οι τρεις δήμαρχοι έκαναν έκκληση στους πολίτες που έχουν ξενοίκιαστα διαμερίσματα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλλυλεγγύης Καλυψώ Γούλα, άρχισε σταδιακά να προχωρά το πρόγραμμα και να υπογράφονται κάθε μέρα συμβόλαια για την ενοικίαση διαμερισμάτων.

Γνωστοποίησε ότι περίπου 45 διαμερίσματα από όσα μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί, στα όρια του Δήμου, πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα REACT και ήδη κάθε μέρα υπογράφονται σχετικά συμβόλαια. «Εκείνο που θεωρώ πιο σημαντικό σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι οι άνθρωποι που φιλοξενούνται, είτε με τη μορφή της μίσθωσης είτε της φιλοξενίας, επιτέλους κατορθώνουν και βγαίνουν από μια επώδυνη διαδικασία που για κάποιους έχει κρατήσει χρόνια, μέσω της οποίας θα κατοικήσουν και πάλι σε ένα σπίτι, κάτι που για μας θεωρείται αυτονόητο. Εξίσου σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι τα διαμερίσματα αυτά είναι ενταγμένα στον αστικό ιστό και οι άνθρωποι που θα ζήσουν εκεί θα επιστρέψουν σταδιακά στην κανονικότητα».

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καλαμαριάς, Μαρία Παυλίδου - Βασιλειάδου, η οποία επισήμανε από την πλευρά της ότι όλοι οι πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν στα διαμερίσματα θα παρακολουθούνται καθημερινά από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγους, ενώ η κατάσταση των διαμερισμάτων θα εποπτεύεται από επιμελητή.

Σε παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Κουράκης, μέλος της επιτροπής που ελέγχει την καταλληλότητα των διαμερισμάτων, τόνισε ότι οι περισσότερες επιφυλάξεις που εκφράζονται από τους πολίτες δεν έχουν ξενοφοβικό χαρακτήρα, αλλά σχετίζονται κυρίως με το σκέλος της πληρωμής των ενοικίων και των αποζημιώσεων.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης οι πληροφορίες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ενοικίασης διαμερισμάτων δίνονται στα τηλέφωνα:

2313 317101, 2313 317254 (Τμήμα Διαχείρισης Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας)  
2310 509011-012-013 (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων)

Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ