Skip to main content

Πτυσσόμενες ράμπες για ΑμεΑ σε εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης (φωτο)

Η ράμπα θα τοποθετείται στην είσοδο του καταστήματος όταν θα θέλει να εισέλθει σε αυτό ένα άτομο με αμαξίδιο - Ο ΟΤΘ παρήγγειλε 14 ράμπες

Μια πτυσσόμενη ράμπα για άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια τοποθετήθηκε σήμερα σε εμπορικό κατάστημα της οδού Τσιμισκή σε μια προσπάθεια της Αντιπεριφέρειας σε συνεργασία με συλλόγους ΆμεΑ να βελτιώσουν την προσβασιμότητα στα εμπορικά καταστήματα.

Η ράμπα θα τοποθετείται στην είσοδο του καταστήματος όταν θα θέλει να εισέλθει σε αυτό ένα άτομο με αμαξίδιο.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικων Παράρτημα Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Αυγουστίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «3 Δεκεμβρίου σήμερα μια ημέρα ευαισθητοποίησης μια ημέρα ενημέρωσης, μια ημέρα στην οποία δηλώνουμε παρόν. Με τη βοήθεια της Αντιπεριφερειάρχη και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης δίνουμε πρόσβαση σε ένα κατάστημα της πόλης. Είναι ένα μήνυμα πολύ σημαντικό ώστε να γίνουν προσβάσιμα τα καταστήματα της πόλης και οι επιχειρήσεις να το κάνουν κτήματος. Άλλωστε και τα άτομα με αναπηρία είναι καταναλωτές και πελάτες».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στη Θεσσαλονίκη εδώ και πολλά χρόνια συζητάμε για την προσβασιμότητα και ακόμη όπως τόνισε βρίσκεται στο αρχικό στάδιο.

«Ελπίζουμε τα βήματα να γίνουν πιο γρήγορα. Κεντρικά σημεία της πόλης είναι απροσπέλαστα όπως για παράδειγμα η Τσιμισκή προς τα Δικαστήρια. Μιλάμε για τουρισμό και η πλατεία στα Λαδάδικα δεν έχει πρόσβαση. Πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα για να βγουν τα άτομα με αναπηρία από το σπίτι. Η ζωή είναι μια και μοναδική για όλους».

Ο ακτιβιστής Δημητρης Αντώνιου ανέφερε: "Άλλη μια παγκόσμια μέρα ατόμων με αναπηρία και είναι μια ευκαιρία να κάνουμε κάποιους απολογισμούς, να βλέπουμε τι βελτιώσεις πρέπει να γίνουν. Τι έχει γίνει, τι πρέπει να γίνει και ένα από αυτά που παρατηρήσαμε είναι πως δεν έχει εξελιχθεί, δεν έχει βελτιωθεί όσο θα θέλαμε η προσβασιμότητα στα καταστήματα. Στο κέντρο Περίπου 1 στα 10 καταστήματα έχουν πρόσβαση για τα αναπηρικά αμαξίδια και τα άλλα 9 δεν είναι προσβάσιμα. Σκεφτήκαμε πως αυτές οι πτυσσόμενες ράμπες δεν θα ενοχλούν τους πεζούς ενώ παράλληλα θα εξυπηρετούν τα ΑμεΑ".

«Στεναχωριέμαι γιατί φτάνεις σε ενα σημείο να λες, ‘’πώς μπορώ να σταματήσω τον αποκλεισμό ανθρώπων. Είναι συμπολίτες, είναι αδέρφια σου, είναι φίλοι σου», είπε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

«Η τεχνολογία είναι εδώ, για να μπορέσει να αποκαταστήσει τη δημοκρατία», είπε ακόμη η ίδια, τονίζοντας ότι «το να μπορεί ο οποιοσδήποτε, να πάει οπουδήποτε, είναι το απόλυτο δεδομένο της δημοκρατίας».

Όπως γνωστοποίησε η κ. Πατουλίδου, «ο ΟΤΘ παρήγγειλε 14 ράμπες», έπειτα από παρότρυνση των Δημήτρη Αντώνιου και Γιώργου Αυγουστίνος,
προκειμένου αυτές να τοποθετηθούν σε εμπορικά καταστήματα.

Σημείωσε δε ότι τα καταστήματα που θα έχουν τις πτυσσόμενες μπάρες θα διαθέτουν και ειδική σήμανση.