Skip to main content

Seven Seals: Το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής αποκτά τη δική του μικροζυθοποιία

Η μικροζυθοποιία του 25χρονου Δημήτρη Σταθώρη –η πρώτη και μοναδική με εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική- εμπνεύστηκε από τις Επτά Σφραγίδες της Αποκάλυψης

Μπορεί η έμπνευση για το brand της επιχείρησής του να αντλήθηκε από τις Επτά Σφραγίδες της Αποκάλυψης του Ιωάννη, ενός βιβλίου της Καινής Διαθήκης με προφητικό και εσχατολογικό χαρακτήρα, όμως ο στόχος του ήταν μάλλον να υμνήσει τη χαρά της ζωής. Η μικροζυθοποιία του 25χρονου Δημήτρη Σταθώρη στην Ιερισσό –η πρώτη και μοναδική με εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική - πήρε το όνομα Seven Seals (Επτά Σφραγίδες), με σαφείς επιρροές, όπως λέει ο δημιουργός της, από την ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους -που βρίσκεται μια ανάσα από το μέρος όπου ο ίδιος μεγάλωσε- και ετοιμάζεται να μπει τον επόμενο μήνα με την πρώτη της μπύρα στην αγορά.



Μάλιστα, οι πρώτες τέσσερις μπύρες της Seven Seals θα παραπέμπουν στους τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, με την πρώτη, μια lager με 0% ζάχαρη που θα βγει τον επόμενο μήνα στην αγορά, να είναι ήδη έτοιμη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια weiss, ενώ σειρά θα πάρουν μαύρες και μοναστηριακές μπύρες, αλλά και ωριμασμένες σε βαρέλια, μέχρις ότου συμπληρωθεί η επτάδα εντός του επόμενου έτους, που θα φέρει την τελική… αποκάλυψη της μπύρας.

Πρώτος στόχος του Δημήτρη Σταθώρη, που κατάγεται από τη γνωστή τυροκομική οικογένεια Σταθώρη, είναι η μπύρα να εδραιωθεί στη Χαλκιδική, να ταυτιστεί με την περιοχή και σε επόμενη φάση να ανοίξει πανιά και για τη Θεσσαλονίκη. Η παραγωγική δυναμικότητα της μικροζυθοποιίας, η οποία θα έχει έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα, θα είναι 50.000 φιάλες. Μάλιστα, το σκεπτικό του 25χρονου ζυθοποιού είναι η παραγωγή να γίνεται με παραδοσιακό τρόπο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που έχει δημιουργήσει.  


Από την γαλακτοκομική σχολή στις σπουδές ζυθοποιίας

Ο Δημήτρης Σταθώρης ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του φοίτησε σε ηλικία 17 χρονών στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, μέχρι δε τα 20 του χρόνια εργάστηκε στην τυροκομική επιχείρηση της οικογένειας.  Έχοντας από πολύ μικρή ηλικία τριβή με την τυροκομία, φαινόταν πως η επαγγελματική του πορεία είχε προδιαγραφεί. Όμως ο ίδιος αποφάσισε να ακολουθήσει τελικά το δικό του μονοπάτι.

Μετά τη Σχολή συνειδητοποίησε ότι η τυροκομία δεν ήταν αυτό που μίλαγε στην καρδιά του. Έτσι, κάποια στιγμή κι ενώ διασκέδαζε με την παρέα του, η μπύρα και τα χαρακτηριστικά της ως ζωντανού οργανισμού τού κέντρισαν το ενδιαφέρον και μπήκε στη διαδικασία να μελετήσει, να ψάξει και να δοκιμάσει την οικιακή ζυθοποίηση. Άρχισε τις πρώτες του δοκιμές από την κουζίνα του σπιτιού του, έφτασε να φτιάχνει μέχρι και 25 λίτρα μπύρας, έκανε λάθη, γυρνούσε πάλι στην αρχή και όταν γεύτηκε για πρώτη φορά μια δική του μπύρα που τον ικανοποίησε και έλαβε και τα εύσημα των οικείων του, πήρε την απόφαση να κάνει το χόμπι του επάγγελμα. Εξήγησε στον πατέρα του τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας μιας μικροζυθοποιίας στη Χαλκιδική, όπου η αγορά είναι παρθένα στο αντικείμενο αυτό και το αμέσως επόμενο βήμα του ήταν να φύγει για την Αγγλία, ώστε να φοιτήσει σε σχολή ζυθοποιίας και να γίνει επαγγελματίας. Μάλιστα, κατά την περίοδο των σπουδών του πήρε το πρώτο βραβείο σε δύο διαγωνισμούς, ο ένας για την καλύτερη μπύρα και ο άλλος για το πιο σοβαρό και άρτιο επιχειρηματικό πλάνο. Έμεινε δε στη συνέχεια στην Αγγλία με υποτροφία, ενώ μυήθηκε και στις αποστάξεις, μαθαίνοντας να φτιάχνει και ποτά.



Επιστρέφοντας στην Ιερισσό είχε δύο πλάνα: να δημιουργήσει τη μικροζυθοποιία του, αλλά και ένα μπαρ στο Ξηροποτάμι από όπου θα μπορούσε να επικοινωνήσει τις μπύρες του στον κόσμο και να αφουγκραστεί τις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους, πρότζεκτ που θα λειτουργήσει τελικά το επόμενο καλοκαίρι. Με τη στήριξη της οικογένειάς του και δη του πατέρα του Γιάννη Σταθώρη, ο οποίος, αν και αρχικά είχε τις επιφυλάξεις του, στη συνέχεια αγκάλιασε με θέρμη το εγχείρημα, βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την έναρξη της δραστηριότητάς του, ξεκινώντας το ταξίδι του στον μαγικό κόσμο της μικροζυθοποιίας. «Είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ υπερήφανος γι’ αυτό που έχω φτιάξει. Πήρα από τον πατέρα του ένα όνομα ταυτισμένο με την ποιότητα και τη συνέπεια και θέλω να το συνεχίσω σε αυτή την εντελώς διαφορετική δραστηριότητα» λέει ο Δημήτρης Σταθώρης στη Voria.gr.