Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Αλαλούμ αρμοδιοτήτων για τη λίμνη Κορώνεια

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν τον Κωστή Χατζηδάκη γιατί συνεχίζονται τα έργα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Έντονη είναι η αντίδραση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αλλαγή καθεστώτος στην επιτήρηση των έργων αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας.

Σε ερώτηση βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου ζητείται να διαδαφηνιστεί ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για τα έργα αποκατάστασης της λίμνης.

«Αποτελεί απορίας άξιο ότι, παρά την τροπολογία για το θεσμικό ορισμό του ΥΠΕΝ ως τη ΜΟΝΗ δημόσια αρχή για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής, νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης βάσει του άρθρου 33 του Νόμου 4691/2020, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να εκτελεί έργα ως αρμόδιος φορέας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές στο κείμενο της ερώτησης.

Ο λόγος της παραπάνω διαπίστωσης είναι η πρόσφατη απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης που ενέκρινε τη χρηματοδότηση της Ενωτικής Τάφρου και τον ορισμό της  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Κ.Μ ως επιβλέπον του έργου, παρά το ότι ρητά αναφέρεται, στο σχετικό εδάφιο του άρθρου 33 του Νόμου 4691/2020, ότι πλέον τα έργα καθαρισμού τάφρου της Λίμνης Κορώνειας, είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ.

«Φαίνεται ότι, τώρα, ο κ. Χατζηδάκης δεν ενοχλείται από τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες και δηλώσεις ήταν μόνο "για τα μάτια του κόσμου"», επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα οι βουλευτές ρωτούν τι ρόλο θα παίξει ο ειδικός συντονιστής, που ορίστηκε σήμερα, «που "θα δουλεύει νυχθημερόν για όσο διάστημα χρειαστεί", προκειμένου να ολοκληρώσει την πλήρη αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας, εφόσον ενάμιση μήνα μετά την τροπολογία έχει γίνει ήδη αλαλούμ αρμοδιοτήτων;», διερωτώνται.

Ρωτούν τέλος, τον αρμόδιο Υπουργό, ποια είναι τελικά η αρμόδια υπηρεσία που θα αναθέτει και θα εκτελεί τις πάσης φύσεως δημόσιες συμβάσεις, έργα, μελέτες και υπηρεσίες, εφόσον η ΠΚΜ συνεχίζει το έργο της, χωρίς πλέον να έχει καμία αρμοδιότητα βάσει του Ν. 4691/2020 και ποιος είναι τελικά ο λόγος συντονισμού περιβαλλοντικής αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας εφόσον τίποτα δεν άλλαξε.