Skip to main content

Σκρέκας: Η μείωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής θα φανεί στους λογαριασμούς από 1η Αυγούστου ​​

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα, ξεκάθαρα και με διαφάνεια να διαλέγουν πλέον τον πάροχο με τη φθηνότερη τιμή.

Την τελευταία ημέρα του Ιουνίου η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται και οι πάροχοι θα πρέπει να ανακοινώσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα φανεί από την 1η Αυγούστου.

«Η ρήτρα μειώνεται από 1ης Ιουλίου. Η απεικόνιση στους λογαριασμούς θα εμφανιστεί από 1η Αυγούστου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα, ξεκάθαρα και με διαφάνεια να διαλέγουν πλέον τον πάροχο με τη φθηνότερη τιμή. Η αλλαγή προμηθευτή θα γίνεται πλέον αζημίως, χωρίς πέναλτι και ρήτρες, με οριζόντια νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου όπως είπε ο υπουργός να δοθεί η απόλυτη ευελιξία στα νοικοκυριά.

Ο υπουργός στάθηκε ακόμη στο έμμεσο πλαφόν στη λιανική με το οποίο όπως είπε απορροφάται η αύξηση σε ποσοστό από 82% έως 100% για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία.

Δίπλα στο πληρωτέο ποσό η έκπτωση στους λογαριασμούς

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι καθώς η επιδότηση του κράτους και του ταμείου ενεργειακής μετάβασης δεν ήταν πάντα εμφανής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, πλέον οι προμηθευτές υποχρεώθηκαν να εμφανίζεται δίπλα ακριβώς στο πληρωτέο ποσό.

«Δίνουμε περίπου 300 με 400 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι έλληνες καταναλωτές», σημείωσε.

Διπλασιάζονται οι εξορύξεις λιγνίτη για τον χειμώνα

Μιλώντας για την ενεργειακή επάρκεια, διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας προετοιμάζεται και για το πιο δυσμενές σενάριο και διπλασιάζει τις εξορύξεις λιγνίτη ώστε τα εργοστάσια να υπεραποδώσουν τον χειμώνα που έρχεται.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

  • Στη Ρεβυθούσα τοποθετείται νέα πλωτή δεξαμενή για δύο πλοία με LNG
  • Τίθεται σε λειτουργία το φθινόπωρο νέο λιγνιτικό εργοστάσιο και η ΔΕΗ διπλασιάζει την εξορυκτική δραστηριότητα ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει αρκετός λιγνιτης στις αυλές των εργοστασίων.
  • Υπάρχουν 4 εργοστάσια φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ

Ανακύκλωση συσκευών: 300.000 αιτήσεις έως το Σάββατο

Σχετικά με το πρόγραμμα για την ανακύκλωση ενεργοβόρων συσκευών, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έως χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί 300.000 αιτήσεις εκ των οποίων οι 200.000 έχουν οριστικοποιηθεί.

Όπως είπε πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα, το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας για την ανακύκλωση συσκευών και εκτίμησε ότι θα ωφεληθούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.