Skip to main content

Τα ερωτηματικά γύρω από το Παπάφειο και οι Αλβανοί των Σκοπίων

Η Βουλγαρία για τη διασύνδεση φυσικού αερίου με Ελλάδα, οι προσπάθειες καταστροφής του φράχτη στον Έβρο και η βουλγαρική συνείδηση των Σκοπιανών.

Αλλαγή της διαθήκης του Γιάννη Παπάφη προκειμένου να διαφοροποιηθεί ο καταστατικός σκοπός λειτουργίας του ομώνυμου ιδρύματος, προωθείται από τη διοίκηση του Παπαφείου, με τη συνεπικουρία του υπουργείου Παιδείας και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αυτοί που το προωθούν, έλαβαν υπόψη ποια θα είναι η αντίδραση των κληρονόμων του διαθέτη; Γνωρίζουν ότι θα απαιτήσουν την απόκτηση της κυριότητας, από την στιγμή που το ίδρυμα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους ο διαθέτης πρόσφερε τα χρήματα;

Γνωρίζει επίσης το κοινό της Θεσσαλονίκης, ότι αν δεν ληφθεί υπόψη η βούληση του διαθέτη και γίνει κατορθωτό να αλλάξει η διαθήκη, μετά από καλλιτεχνικό σχολείο μπορεί να γίνει σούπερ μάρκετ, ή έδρα κάποιας άλλη επιχείρησης; Οι πραγματικοί σκοποί των ενεργειών δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, επειδή υποκρύπτονται.

Αλλά το καίριο ερώτημα είναι: Αφού υπάρχουν εκατοντάδες εγκαταλειμμένα παιδιά, στους δρόμους και σε νοσοκομεία για χρόνια, γιατί δεν λειτουργεί το Παπάφειο ως Ορφανοτροφείο; Μήπως για να υπάρχει το πρόσχημα αλλαγής της διαθήκης, με την υπόνοια να υπάρχει πάντα, ότι κάποιος ολιγάρχης ενδιαφέρεται; [Ας μελετήσει κάποιος παρόμοιο περιστατικό με Ορφανοτροφείο στο κέντρο της Πάτρας].

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, δήλωσε πως το θέμα του LNG είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε, ότι το πιο σημαντικό έργο για τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου διαφοροποίησης των ενεργειακών προμηθειών, είναι η διασύνδεση φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας, έργο που θα παρέχει ενεργειακή ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

Το έργο της διασύνδεσης με την Ελλάδα, αποτελεί βασική συνιστώσα του πλαισίου απεξάρτησης της βουλγαρικής αγοράς από ένα μόνο προμηθευτή, επισήμανε η υπουργός.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε: «Ανοίγουμε δρόμους, ενεργειακούς, οδικούς σιδηροδρομικούς. Σε λίγες μέρες οι πολίτες μας θα ταξιδεύουν για τη "Βόρεια Μακεδονία" και την Ελλάδα μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου και είμαι υπερήφανος για την χώρα μου».

Γιατί εγκαταλείφθηκαν οι προσπάθειες καταστροφής του φράχτη στον Έβρο; Επί χρόνια η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες αντιδημοκρατικές δυνάμεις, οργάνωνε εκδρομές στον Έβρο απαιτώντας την καταστροφή του φράχτη, όπως ευχόταν και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, εκλεκτό στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα τις ξαναρχίσουν μόλις γίνει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το βουλγαρικό κεντροαριστερό κόμμα ABV, είναι της άποψης ότι η Βουλγαρία πρέπει να υπογράψει παράρτημα της Συμφωνίας φιλίας, σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας ή να υπογράψει νέα συμφωνία με τα Σκόπια. Σύμφωνα με το κόμμα θεμελιώδης αρχή της νέας συμφωνίας πρέπει να είναι η κοινή ιστορία η οποία, βασίζεται στη βουλγαρική συνείδηση της πλειοψηφίας του πληθυσμού των Σκοπίων.

Πού την είδαν κύριε Κοτζιά την βουλγαρική συνείδηση στους Σκοπιανούς; Μακεδόνες δεν αποφάσισες ότι είναι; Γίνεται να είναι και Μακεδόνες και Βούλγαροι; Γιατί δεν σε ρώτησε η βουλγαρική πλευρά;

Οι Αλβανοί των Σκοπίων προκαλούν συνεχώς τους Σλάβους. Με χρηματικό πρόστιμο και απαγόρευση εισόδου στη χώρα για πέντε χρόνια, τιμωρήθηκαν Αλβανοί που ανύψωσαν την αλβανική σημαία στο φρούριο του Σαμουήλ στην Αχρίδα. Οι Αλβανοί διεκδικούν όλη την περιοχή κάτω από το Τέτοβο, μέχρι την Αχρίδα. Θα μου πεις, εδώ διεκδικούν την Κρήτη, την Αχρίδα θα αφήσουν;