Skip to main content

Θεοδωρίδου: Η 4η δόση διπλασιάζει την αντίσταση στην λοίμωξη με Omicron

Ο ΓΓ πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα φθάνουν στην χώρα μας 168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην παραλλαγή Omicron και την ενδεχόμενη χορήγηση 4ης δόσης.

Για την παραλλαγή Omicron έχει επαυξηνόμενη δυνατότητα επαναλοίμωξης από τη νόσο τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.. Η φυσική νόσος από την Alpha τη Βeta και τη Delta προσεφερε ισχυρή προστασία εναντι της Οmicrοn κατά 90%. Αντίθετα η Omicron είχε προστασία 60%.

«Ζούμε σε μία περίοδο που οι γνώσεις συνεχώς μεταβάλλονται. Η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα για επαναλοιμώξεις είναι τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον. Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη».

Για την τέταρτη δόση εμβολίου ανέφερε ότι μια μελέτη από το Ισραήλ, έδειξε ότι διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την παραλλαγή Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Παραμένει ισχυρή η σύσταση μας για τρίτη δόση ενώ η τέταρτη αφορά τους ανασοκατεσταλμένους ανέφερε.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων μπορεί να προστατεύσει την ίδια αλλά και το παιδί.

Ο ΓΓ πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα φθάνουν στην χώρα μας 168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax και στις επόμενες μία ή δύο ημέρες αναμένεται να ανοίξουν τα ραντεβού στην πλατφόρμα.