Skip to main content

Θερμοπληξία χτυπά το εμπόριο της Θεσσαλονίκης – Aναβάλλουν τις αγορές οι πολίτες

Οι καλοκαιρινές διακοπές και οι υψηλές θερμοκρασίες νέκρωσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης - Ανησυχία παρατηρείται και στην εστίαση.

Η αγοραστική ανομβρία έχει χτυπήσει για τα καλά την αγορά της Θεσσαλονίκης με τους εμπόρους να μιλούν για αναδουλειές... άνευ προηγούμενου. Οι καλοκαιρινές διακοπές και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, που μόλις χθες έκαναν ένα... διάλειμμα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που προκαλεί ανησυχία τόσο για το παρόν, όσο και για το φθινόπωρο, οπότε και τα δύσκολα σχετικά με τον κορωνοϊό φαίνεται πως θα μας χτυπήσουν  την πόρτα.



Οι εκπτώσεις που οδεύουν προς το τέλος τους δεν φαίνεται να αποτελούν, πλέον, δέλεαρ για τους Θεσσαλονικείς που αγοράζουν μόνο ό,τι κρίνουν απαραίτητο και άμεσης ανάγκης, χωρίς να παρεκκλίνουν από τον προϋπολογισμό τους. Όπως λένε οι έμποροι «όσοι έχουν μείνει στην πόλη αποφεύγουν να κατέβουν στο κέντρο για ψώνια και αυτό γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες είναι αποτρεπτικές. Αν θέλουν κάτι θα το προμηθευθούν από τη γειτονιά τους, ή, απλά, θα αναβάλουν τις αγορές τους».

Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εμπόρων που προσπαθούν να ξεστοκάρουν μάταια με γενναίες εκπτώσεις, σημαντικές ποσότητες καλοκαιρινών εμπορευμάτων και δεν το πετυχαίνουν, γεγονός που τους κάνει να αναρωτιούνται τι θα γίνει με τα εμπορεύματα του φθινοπώρου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν άνθρωποι του λιανεμπορίου, τις τελευταίες ημέρες που οι υψηλές θερμοκρασίες κυριαρχούν σχεδόν μέρα και νύχτα, «δεν πατάει ψυχή» στα καταστήματα τους, τονίζοντας πως οι μοναδικοί πελάτες που περνάνε την πόρτα των επιχειρήσεων τους αυτές τις ημέρες είναι κυρίως κάποιοι… απειροελάχιστοι τουρίστες. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και τα πολυκαταστήματα, αλλά και οι δημοφιλείς αλυσίδες καταστημάτων ένδυσης είναι άδεια τις τελευταίες ημέρες.  



Περιορισμένη κίνηση και στην εστίαση

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η εστίαση, με επαγγελματίες του κλάδου να τονίζουν πως οι τζίροι τους έχουν διολισθήσει ακόμη και έναντι του 2020, ενώ εδώ και λίγες ημέρες η κίνηση έχει υποχωρήσει περαιτέρω. Ακόμη και κεντρικά εστιατόρια με αρκετούς εργαζόμενους κάνουν λόγο για ημερήσιους τζίρους των…100 ευρώ.

«Με τον υδράργυρο να φθάνει κάποιες ημέρες τους 40 και 42 βαθμούς είναι λογικό να μην υπάρχει όρεξη για έξοδο συνδυασμένη με φαγητό», σημειώνουν, επαναλαμβάνοντας πως ο χώρος τους παραμένει υπό πίεση μετά την άρση των μέτρων στήριξης της πολιτείας.

Όπως λένε στη Voria.gr δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν ούτε μία ημέρα στην προσπάθεια που καταβάλουν για να επαναφέρουν τα έσοδα τους σε ικανοποιητικά επίπεδα.