Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έρχονται μειώσεις ενοικίων έως 30% σε καταστήματα

Ποια καταστήματα επηρεάζονται περισσότερο - Πού θα υπάρξει μεγαλύτερη μείωση τιμών - Ποτέ θα ρίξουν τις τιμές των ακινήτων οι ιδιοκτήτες

Βαρόμετρο για τη διαμόρφωση των ενοικίων στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, ως απόρροια των επιπτώσεων, αλλά και της πορείας του κορωνοϊού, αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο δίμηνο.

Οι μειώσεις ενοικίων, όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, θα εντοπιστούν σε πρώτη φάση σε καταστήματα που βρίσκονται σε δρόμους, όπου ήδη υπήρχε πρόβλημα ζήτησης, όπως στην οδό Μητροπόλεως, αλλά και στην Εγνατία. Η μείωση των τιμών εκτιμάται πως θα αγγίξει το 15%, ενώ σε δρόμους ακόμη και κεντρικούς, που ωστόσο δεν είναι πρώτης προβολής, όπως πχ. η Λασσάνη, δεν αποκλείεται να αγγίξει και το 30%.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, με τα ξενοίκιαστα καταστήματα σε πολλούς δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον να αυξάνονται, η εξέλιξη του covid-19 θα καθορίσει ποια θα είναι η στάση των ιδιοκτητών. Καταλυτικός παράγοντας των αποφάσεων που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, για το αν θα ρίξουν τις τιμές ή όχι και σε τι ύψος, αποτελεί η θέση στην οποία βρίσκεται το κατάστημα τους, αλλά και πόσο πιέζονται, οικονομικά, οι ίδιοι για να προχωρήσουν σε ενοικιάσεις.

Επί του παρόντος η αγορά είναι παγωμένη, με τις όποιες συμφωνίες είχαν ξεκινήσει πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού να μην έχουν έχουν ολοκληρωθεί. Η μη ολοκλήρωση των συμφωνιών, ήταν αποτέλεσμα όχι μόνον του πισωγυρίσματος στο οποίο προχώρησαν κάποιοι ενδιαφερόμενοι, αλλά και λόγω της επιβράδυνσης των διαδικασιών λόγω των πρακτικών συνθηκών.

«Είναι νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων. Η κατάσταση θα ισορροπήσει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Σε δρόμους, υψηλής ζήτησης, όπως για παράδειγμα είναι η οδός Τσισμισκή, ή σε οδούς όπως είναι η Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Εύοσμο, ή η Γρηγορίου Λαμπράκη, οι ιδιοκτήτες, αρχικά, θα διατηρήσουν τις τιμές. Ενδεχομένως μετά από κάποιο διάστημα να υποχρεωθούν σε μικρές διαφοροποιήσεις, προς τα κάτω των αρχικών αιτούμενων τιμών, αφού, φυσικά, συνεκτιμήσουν την κατάσταση. Όλα εξαρτώνται βέβαια από το ακίνητο και από το ύψος του ενοικίου που ο ιδιοκτήτης δύναται να λάβει» λέει μιλώντας στη voria.gr o Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate.

Αναμφίβολα άλλη στάση τηρεί κάποιος ιδιοκτήτης καταστήματος που λάμβανε ενοίκιο 15.000 ευρώ και άλλη κάποιος που είχε μισθωμένο το κατάστημα του, πχ, για 500 ευρώ.

Την ίδια ώρα κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν μισθωμένα καταστήματα ζητούν νέα μειωμένα μισθωτήρια, επικαλούμενοι την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν μεσίτες η εξέλιξη της αγοράς ακινήτων θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας της χώρας, από τον τουρισμό που αποτελεί σημαντικό αρωγό επενδύσεων στο real estate, την ψυχολογία των καταναλωτών, το αίσθημα ασφάλειας αλλά και την επενδυτική στόχευση της παγκόσμιας κοινότητας στην Ελλάδα.