Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε αντιφασιστική διαδήλωση αύριο στο Άγαλμα Βενιζέλου

Η διαδήλωση έχει οριστεί για τις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου ενόψει της έναρξης της δίκη της Χρυσής Αυγής - Το κάλεσμα του κόμματος της εξ. αριστεράς.

Σε αντιφασιστική διαδήλωση ενόψει της έναρξης της δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό καλεί για αύριο Τετάρτη 15 Ιουνίου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης.

Η διαδήλωση έχει οριστεί για τις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου και το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τονίζει ότι «δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο να υπονομευτεί η ιστορική επιτυχία της πρωτόδικης απόφασης καταδίκης και  φυλάκισης του σκληρού πυρήνα των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

«Στις 15 Ιουνίου ξεκινά στο Εφετείο Αθηνών η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. Η σημασία αυτής της δίκης για το αντιφασιστικό και γενικά για το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι τεράστια: η ιστορική καταδίκη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης ήρθε ως αποτέλεσμα της αντιφασιστικής έκρηξης που ακολούθησε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 και ανάγκασε το κράτος να διακόψει την ασυλία προσωρινά την ασυλία που παρείχε επί δεκαετίες στην οργανωμένη φασιστική και ρατσιστική βία. Η έναρξη της δίκης συμπίπτει με την προσπάθεια ανασυγκρότησης της ακροδεξιάς από τον Βελόπουλο μέχρι τα παρακλάδια της Χρυσής Αυγής όπως το μόρφωμα Κασιδιάρη. Ταυτόχρονα, οι φασίστες κάθε είδους προσπαθούν να στήσουν ξανά τάγματα εφόδου, όπως φάνηκε με τις επιθέσεις τους στα σχολεία και τις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης ενάντια σε φοιτητές και πρόσφυγες. Δεν είναι τυχαίο ότι στο στόχαστρό τους έχει μπει το κίνημα που παλεύει ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας από Μητσοτάκη και Κεραμέως.

»Αυτές οι επιθέσεις γίνονται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί ανοιχτά ρατσιστικές πολιτικές, με βάρβαρο αποκορύφωμα τις συστηματικές επαναπροωθήσεις (pushbacks) προσφύγων και μεταναστών και τη στοχοποίηση των αλληλέγγυων αγωνιστών και κινημάτων. Η υποκρισία της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται στη διαφορετική μεταχείριση των προσφύγων από την Ουκρανία, που εξυπηρετεί στη σημερινή συγκυρία τις προπαγανδιστικές ανάγκες της «πολιτισμένης Δύσης». Αυτές οι πολιτικές δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να πριμοδοτούν τα κάθε είδους φασιστικά και ακροδεξιά μορφώματα. Δεν θα τους επιτρέψουμε να σηκώσουν κεφάλι! Δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο να υπονομευτεί η ιστορική επιτυχία της πρωτόδικης απόφασης καταδίκης και  φυλάκισης του σκληρού πυρήνα των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».