Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η ενεργειακή κρίση μαραίνει... και τα ανθοπωλεία

Θερμοκήπια σε Ελλάδα και εξωτερικό μειώνουν την παραγωγή, ενώ οι ανθοπώλες στη Θεσσαλονίκη παλεύουν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές πώλησης

Η ενεργειακή κρίση προκαλεί τεράστια αναταραχή στην καλλιέργεια λουλουδιών σε θερμοκήπια τόσο σε μονάδες του εξωτερικού όσο και στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτής είναι η μείωση της παραγωγής σε μεγάλα θερμοκήπια της Ολλανδίας αλλά και στην ελληνική αγορά, ενώ την ίδια ώρα έχει εκτοξευτεί το κόστος μεταφοράς των λουλουδιών από το εξωτερικό στην Ελλάδα. 

Οι ιδιοκτήτες ανθοπωλείων στη Θεσσαλονίκη βλέπουν μπροστά τους άλλη μια δύσκολη χρονιά μετά από την δεκαετή οικονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα και τα δύο εξαιρετικά δύσκολα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού. 

Όπως αναφέρει στη voria.gr το μέλος της διοικητικής επιτροπής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης ανθοπωλείου, Μανώλης Σύλλης όλο αυτό το διάστημα μια σειρά από καθοριστικούς παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των τιμών των καυσίμων, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην χώρας μας αλλά ακόμα και η επιθετική ρητορική της γείτονας χώρας Τουρκίας, αυξάνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά το λιανικό εμπόριο. 

«Ιδιαίτερα στα ανθοκομικά προϊόντα που τα περισσότερα έρχονται με εισαγωγή από την Ολλανδία, υπάρχει πρόβλημα. Μαθαίνω ότι οι Ευρωπαίοι ανθοκόμοι έχουν μειώσει τις παραγωγές τους λόγω των αυξήσεων σε ενέργεια και επίσης παρατηρείται προβληματισμός στην εγχώρια αγορά καθώς οι ανθοπαραγωγοί έχουν μεγάλα προβλήματα και από υλικά και από καύσιμα και από ενέργεια για να παράγουν λουλούδια με αποτέλεσμα, όπως εκτιμώ, να υπάρξουν πολλά προβλήματα στην αγορά» είπε ο κ. Σύλλης προσθέτοντας ότι όλο αυτό το σκηνικό οδηγεί «σε αύξηση τιμών γιατί δεν θα υπάρχουν λουλούδια από αυτά που ζητάει ο κόσμος».

«Εμείς προσπαθούμε να απορροφήσουμε όσο μπορούμε τις αυξήσεις στις τιμές, για να μπορεί ο κόσμος να αγοράζει λουλούδια», ανέφερε.

Για την κ. Μαρία Ιωαννίδου που διατηρεί επίσης ανθοπωλείο στη Θεσσαλονίκη η όποια ενδεχόμενη μείωση στην παραγωγή λουλουδιών σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα και ελλείψεις καθώς όπως επισημαίνει στη voria.gr «έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση», τονίζοντας ότι για πολλούς η αγορά λουλουδιών είναι «πλέον είδος πολυτελείας». 

Παρότι, όπως είπε, έχουν «διπλασιαστεί οι τιμές των μεταφορικών» για να φέρει λουλούδια από το εξωτερικό, η ίδια, όπως και ο κ. Σύλλης, προσπαθούν να απορροφήσουν τις τιμές προκειμένου οι Θεσσαλονικείς να μπορούν να αγοράσουν τα λουλούδια που επιθυμούν. 

Πέραν όλων αυτών όμως οι ανθοπώλες βιώνουν ακόμα τα απόνερα της πανδημίας και των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των Ελλήνων. Έτσι, ως απότοκος της πανδημίας, γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες, τελετές δηλαδή όπου και ο αριθμός των καλεσμένων ήταν -προ πανδημίας- μεγάλος και όλοι αγόραζαν λουλούδια, εξακολουθεί να μην αποτελεί πηγή εσόδων για τα ανθοπωλεία εξαιτίας πλέον της συνήθειας αλλά κυρίως της οικονομικής δυσχέρειας. 

Οι γεννήσεις που παραδοσιακά συνοδεύονται με αποστολή λουλουδιών από συγγενείς και φίλους πλέον δεν γίνεται όπως είπε η κ. Ιωαννίδου, καθώς «πολλά μαιευτήρια δεν επιτρέπουν καν την αποστολή λουλουδιών πόσο μάλλον την επίσκεψη φίλων και συγγενών που θα αγόραζαν λουλούδια για τη μητέρα και το νεογέννητο».