Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η εστίαση έχασε τον μισό τζίρο της λόγω της απαγόρευσης μουσικής

Για τραγική κατάσταση της εστίασης κάνουν λόγο εκπρόσωποι του χώρου - Ο κλάδος στη Θεσσαλονίκη απώλεσε στη διετία 2020- 2021 το 60% του τζίρου του.

Διασωληνωμένη τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο εκτιμούν πως θα παραμείνει η εστίαση άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο και βλέπουν τον κορωνοϊό σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση του να απειλούν τη βιωσιμότητα τους.

Τα μέτρα, με κυριότερο, όπως λένε, την απαγόρευση της μουσικής, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τις 30 Δεκεμβρίου και θα παραμείνουν σε ισχύ έως και τις 16 Ιανουαρίου - σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να πάρουν παράταση μέχρι τα τέλη του μήνα - έχουν οδηγήσει σε μείωση του τζίρου έως και 50% στα εστιατόρια - μπαρ έναντι του προηγούμενου διαστήματος που υπήρχε μουσική.
 
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη που είναι «εστιατόρια εξόδου», καθώς οι πελάτες τους πηγαίνουν για να γευματίσουν και να χαλαρώσουν ακούγοντας μουσική.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Τα εστιατόρια δεν τα επηρεάζει τόσο το ωράριο, κλείνουμε βάσει των μέτρων που ισχύουν στις 24.00, ωστόσο η απαγόρευση της μουσικής δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα. Κάποια εστιατόρια δεν είναι απλά χώροι στους οποίους πηγαίνεις για να φας και να φύγεις, αλλά χώροι διασκέδασης  που συνδυάζεις το φαγητό με τη μουσική» σημειώνει ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης», επιχειρηματίας, Νίκος Νυφούδης, μιλώντας στη Voria.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο η εικόνα που διαγράφεται για την εστίαση είναι άκρως ανησυχητική καθώς στη διετία 2020-2021 η συνολική απώλεια των εσόδων του κλάδου στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι αγγίζει το 60%.

Περιορίζουν τις ημέρες λειτουργίας τους  

Στην προσπάθεια τους μάλιστα κάποια εστιατόρια να μειώσουν τα κόστη τους το τελευταίο διάστημα σταμάτησαν να λειτουργούν Δευτέρα και Τρίτη περιορίζοντας τις ημέρες που είναι ανοιχτά από Τετάρτη έως Κυριακή.

Πάντως σε εκείνο που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο κ. Νυφούδης είναι το γεγονός πως πλέον ολοένα και περισσότεροι Θεσσαλονικείς νοσούν με κορωνοϊό με αποτέλεσμα να μη βαίνουν έξω.

Η δεξαμενή των ατόμων που αποτελούν πελάτες της εστίασης περιορίζεται και από το γεγονός πως υπήρχε και η μερίδα εκείνων που εξαιτίας της εκτόξευσης των κρουσμάτων προτιμούν να παραμείνουν σπίτι τους θεωρώντας πως είναι περισσότερο… ασφαλές.  

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διεύρυνση της λίστας των επιχειρήσεων (ΚΑΔ) που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας εντός Ιανουαρίου, λόγω των μέτρων περιορισμού που ισχύουν.

Οι λεπτομέρειες αναμένεται να κλειδώσουν άμεσα και ανάλογα με τις αποφάσεις που καλείται να λάβει η κυβέρνηση στο μέτωπο των μέτρων περιορισμού για την διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.

Εφόσον όλα, ή κάποια από τα μέτρα περιορισμού –όπως το ωράριο έως τις 24:00, η απαγόρευση ορθίων πελατών κ.ά.- παραταθούν για δύο εβδομάδες έως το τέλος Γενάρη (θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την επαναφορά μουσικής ή όχι ), τότε πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μαζί με την επέκταση του χρόνου των περιοριστικών μέτρων θα ανακοινωθεί και διεύρυνση των μέτρων στήριξης.