Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Υπερόπλο τα αγροδιατροφικά προϊόντα για την ελληνική οικονομία

Η επόμενη ημέρα του αγροδιατροφικού κλάδου θα τεθεί επί τάπητος στο 16ο πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Λένε πως είμαστε ό,τι… τρώμε. Η φράση δεν αποτελεί έναν ακόμη μύθο αλλά μία αλήθεια, με τα προϊόντα του αγροδιατροφικού κλάδου να πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητά μας.

Τον κλάδο αυτό, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας καθώς και …υπερόπλο για τις ελληνικές εξαγωγές, θα αναδείξει το 16ο πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 28 Μάϊου και έχει σαν θέμα τις «Προοπτικές του Αγροδιατροφικού Κλάδου».

Ενόψει του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε μια πρωτότυπη, περιπατητική, συνέντευξη Τύπου, η οποία ξεκίνησε από την Αγορά Μοδιάνο και κατέληξε στην πλατεία Άθωνος.

Η ιδέα για την πρωτότυπη συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν ομιλητές του συνεδρίου, ανήκει στη διοργανώτρια του συνεδρίου, δημοσιογράφο, Ραλλιώ Λεπίδου, η οποία επισήμανε πως «μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω κορωνοϊού, το ka-business.gr διοργανώνει δια ζώσης το συνέδριο».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ως εμπνευστής του αστικού αμπελώνα αναφέρθηκε στους city farmers, τις προκλήσεις στον επισιτιστικό τομέα ενώ επεσήμανε πως θα είναι μεγάλο κεφάλαιο για το κέντρο της πόλης η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο όπως και η ανακαίνιση του Καπανίου.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχαήλ Γεράνης, παρουσίασε τους νέους καφέ κάδους. «Θα δημιουργήσουμε μία πλατιά συμμαχία αλλάζοντας την κουλτούρα διαχείρισης απορριμμάτων, η Θεσσαλονίκη γίνεται πυξίδα για όλη την επικράτεια. Θα εκτρέψουμε το οργανικό απόβλητο από την ταφή, ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε ενεργειακά τα απόβλητα. Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η συλλογή των απορριμμάτων με τους δήμους να έχουν την ευθύνη της ενημερωτικής καμπάνιας», σημείωσε.

Την ανάγκη να λειτουργήσει στον δήμο Θεσσαλονίκης αγορά βιολογικών προϊόντων ανέδειξε ο βιοκαλλιεργητής Ιωάννης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως σήμερα λειτουργούν βιολογικές αγορές σε Περαία, Βότση, πρώην στρατόπεδο Κόδρα, Νέαπολη, Σταυρούπολη, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου λειτούργησε και στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος πλέον οι τιμές των βιολογικών προϊόντων δεν είναι υψηλότερες από αυτές των συμβατικών, παρά το γεγονός πως το κόστος παραγωγής των βιολογικών προϊόντων είναι πολύ υψηλότερο. Μάλιστα επεσήμανε πως οι τιμές των βιολογικών προϊόντων παραμένουν σταθερές, ενώ οι πελάτες τους συνεχίζουν να τα επιλέγουν έχοντας ωστόσο μειώσει τις ποσότητες που προμηθεύονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη, υπογράμμισε πως ο δήμος έχει αναλάβει την υποχρέωση να λειτουργήσει αγορά βιολογικών προιόντων στο δήμο Θεσσαλονίκης και θα το κάνει, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει το κανονιστικό πλαίσιο. Επίσης η κα. Καραγιάννη ανέδειξε τη Θεσσαλονίκη ως έναν απόλυτα γαστρονομικό προορισμό ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Ιωάννης Κουφίδης, παρουσίασε την καινοτόμα δράση του επιμελητηρίου  Taste Halkidiki.