Skip to main content

Γέμισε χρώματα από την Πορεία Υπερηφάνειας το κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

«Είμαστε πίσω» φωνάζουν μέλη της διοργάνωσης και ζητούν από όλους, από όλες και από όλα να ακολουθήσουν στην παρέλαση του Pride.

Με σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου και με μουσικές, μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας, συλλογικότητες αλλά και πλήθος κόσμου, γέμισαν την πλατεία έξω από το θέατρο Κήπου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βγαίνοντας στους δρόμους της πόλης για την Πορεία Υπερηφάνειας και ζητώντας «ίσες ευκαιρίες για όλους και κανονικότητα», σύνθημα που αποτέλεσε και τον βασικό άξονα του φετινού Thessaloniki Pride.

«Είμαστε πίσω» φωνάζουν μέλη της διοργάνωσης και ζητούν «από όλους, από όλες και από όλα» να ακολουθήσουν στην παρέλαση αυτή.

 

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη δήλωσε τη στήριξη του δήμου στη διοργάνωση, που όπως τόνισε δίνει χρώμα στην πόλη. «Πάμε να γιορτάσουμε και να διεκδικήσουμε όσες ευκαιρίες, απλές και ανθρώπινες για όλους», σημείωσε η κ. Καραγιάννη.

Το «παρών» δίνει και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης που έχει στηρίξει επανειλημμένα το Pride στο παρελθόν.

Όπως αναφέρουν, η ανάγκη για ορατότητα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, μέσα σε ένα κλίμα προκαταλήψεων, διακρίσεων και φόβου.

Για τον λόγο αυτόν και το φετινό Pride έφερε στο προσκήνιο ερωτήματα που αφορούν την κανονικότητα στην οποία θα επιθυμούσαμε να επιστρέψουμε μετά την καραντίνα αναφορικά με την αποδοχή της κοινότητας. «Ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε αν μετά την υγειονομική κρίση την οποία περνάμε και τον κοινωνικό εγκλεισμό τον οποίο έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, θα θέλαμε να επιστρέψουμε στην ήδη υπάρχουσα κανονικότητα που ενίσχυε τον διχασμό. Σε αυτήν που τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα ζούσαμε σε μια διαρκή ''καραντίνα'' όντας ελεύθερα να εκφραστούμε μόνο στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας;», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Αυτός ήταν και ο θεματικός άξονας των εκδηλώσεων του φετινού Thessaloniki Pride προκειμένου να προβληματίσουν, να ψυχαγωγήσουν και να προβάλουν τα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙΑ+.

Παράλληλα, απαιτούν δικαιοσύνη στην πολύκροτη υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου για την οποία κατηγορούνται δύο επιχειρηματίες και τέσσερις αστυνομικοί.

Τη διοργάνωση στηρίζουν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν στήσει και περίπτερο στη περιοχή κοντά στο Θέατρο Κήπου. Αντίστοιχο περίπτερο έχει στηθεί και από μη κυβερνητική οργάνωση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ προσφύγων.

Αμέσως μετά την παρέλαση η πολύχρωμη πορεία θα καταλήξει και πάλι στο Θέατρο Κήπου για το Pride Fair με τις απαραίτητες αποστάσεις.