Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στοιχεία για τις απουσίες μαθητών λόγω Covid ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν ενημέρωση αναφορικά με τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στις σχολικές μονάδες.

Στο γραφείο του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμά Μπαχαράκη βρέθηκε χθες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση με τα κρούσματα κορωνοϊού σε σχολικές μονάδες της πόλης μετά την επιστροφή των μαθητών από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησαν από τον κ. Μπαχαράκη στοιχεία για τις απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω covid-19, τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια γενικότερα, που έχουν δημιουργηθεί για τον ίδιο λόγο καθώς και τα λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών, που δεν έχουν καλυφθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Εκφράστηκε, επίσης,  η έντονη ανησυχία και  διαμαρτυρία για τους όρους με τους οποίους άνοιξαν και λειτουργούν τα σχολεία, καθώς η χώρα εφαρμόζει τον κανόνα του 50% +1  θετικών κρουσμάτων μαθητών/τριών, ως προϋπόθεση για το κλείσιμο τμήματος, ενώ ταυτόχρονα υφίστανται  κομβικά και κρίσιμα θέματα  λειτουργίας των σχολείων, ειδικά αυτή την περίοδο.

Επισημάνθηκε ότι  η αύξηση των μαθητών από 22 σε 25 ανά τμήμα που έγινε από την κυβέρνηση καταργώντας τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω πανδημίας, αντί για μείωση και αραίωση που έπρεπε να γίνει, οι 3ωρες, 4ωρες και 5ωρες συμβάσεις στο προσωπικό καθαριότητας αντί της κάλυψης με όλο το αναγκαίο προσωπικό πλήρους ωραρίου, η μη συνταγογράφηση των τεστ για όλους και τα κενά, που υπάρχουν στα σχολεία, συνθέτουν μια κατάσταση που ούτε τη διασπορά μειώνει αλλά ούτε η εκπαιδευτική διαδικασία, με βάση το ωρολόγια πρόγραμμα των σχολείων, διεξάγεται ομαλά.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, «αντιθέτως, τα κενά σε εκπαιδευτικούς «αναπληρώνονται» κυρίως εκ των έσω  εις βάρος   των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, της πλήρους εφαρμογής των προγραμμάτων των σχολείων και  τελικά της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Η απόφαση για τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών -και όχι έως το τέλος της χρονιάς- και επιτείνει το πρόβλημα των ελαστικών σχέσεων εργασίας και δεν θα καλύψει τα πραγματικά κενά, καθώς πολλά εξ αυτών υπάρχουν από την αρχή της χρονιάς, ανεξάρτητα από αυτά της απουσίας εκπαιδευτικών λόγω covid-19. Επιπλέον καυτηριάστηκε η στάση της κυβέρνησης για την κατάργηση των αδειών ειδικού σκοπού για τους εκπαιδευτικούς με υποκείμενο νόσημα, όπως και η μείωση του μισθού κατά 50% των γονικών αδειών όταν μαθητής νοσεί από covid-19».

Ακόμη, τέθηκαν τα ζητήματα της μη εφαρμογής της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ειδικά για φέτος λόγω  της ιδιαιτερότητας των συνθηκών της πανδημίας, με δεδομένη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. για πλήρη κατάργησή τους.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη  να συμβάλει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης  με προτάσεις λύσεων  στα προβλήματα σχολικής στέγης, καθώς η Θεσσαλονίκη έχει πολλαπλές και ιδιαίτερες ελλείψεις και  το γεγονός ότι  η απόφαση για μείωση των δαπανών για την Παιδεία από την κυβέρνηση, η μη ένταξη στις δημόσιες επενδύσεις ανέγερσης σχολείων, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που υπολείπεται των αναγκών, οδηγούν στη διαιώνιση του προβλήματος.

«Οι γενικόλογες απαντήσεις, που έλαβε η αντιπροσωπεία,  ότι η κατάσταση είναι «διαχειρίσιμη», χωρίς μάλιστα την παρουσίαση συγκεκριμένων στοιχείων, με την δικαιολογία της κεντρικής διαχείρισης από το υπουργείο, δεν ικανοποιούν πρωτίστως την εκπαιδευτική κοινότητα. Στην όλη αυτή «διαχείριση» έρχεται να προστεθεί και η κατάργηση στην πράξη του θεσμού του αιρετού στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, αποκαλύπτοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίζει συνολικά την εκπαιδευτική κοινότητα και τα προβλήματα στην εκπαίδευση», σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.