Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα πολιτικά συμφραζόμενα της επίσκεψης Μητσοτάκη

Κάποια συμπεράσματα για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και για αυτούς που συνάντησε

Παρακολουθώντας το πρόγραμμα της προχθεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό και με τις χθεσινές ανακοινώσεις του περί μείωσης κατά 13% του ΕΝΦΙΑ, εάν βρισκόμασταν σε παλαιότερες εποχές, θα λέγαμε «ξεσκονίστε τα εκλογικά σας βιβλιάρια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έρθει αρκετές φορές στη Θεσσαλονίκη, και πριν και μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Το προχθεσινό του πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις, συναντήσεις και συσκέψεις που συνδύαζαν και τις δύο ιδιότητές του, αυτές του πρωθυπουργού, αλλά και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Είχε επίσκεψη σε μια σύγχρονη, εξαγωγική εταιρεία στη Νέα Μηχανιώνα, επίσκεψη και ομιλία στη Σχολή Δικαστών, επίσκεψη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και στην υπό ανακατασκευή γέφυρα του Αλιάκμονα και, τέλος, “κλειστή” σύσκεψη με κοινοβουλευτικά, αυτοδιοικητικά και κομματικά στελέχη. Ειδικότερα αυτό το τελευταίο, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο της ομιλίας του προς τα στελέχη του κόμματός του, αναδύει έντονο προεκλογικό άρωμα. Άλλωστε, κακά τα ψέματα, από τις αρχές του χρόνου η χώρα βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο.

Μία από τις συναντήσεις που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου. Η συνάντηση είχε συμβολικό χαρακτήρα καθώς ο πρύτανης κινείται απολύτως στην κυβερνητική γραμμή περί πάταξης της κάθε λογής παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. Με την ευκαιρία ο Παπαϊωάννου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα αλλά και για τους σχεδιασμούς του ΑΠΘ, μεταξύ των οποίων είναι και η μεταφορά της Ιατρικής και του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στο αγρόκτημα του πανεπιστημίου, στην περιοχή της Θέρμης, σχέδιο που είχε αποκαλύψει προ ημερών η Voria.gr. Πάντως, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρύτανη, επανέφερε τα σενάρια που θέλουν τον Παπαϊωάννου να κάνει σχέδια για πολιτική καριέρα, δηλαδή να είναι υποψήφιος είτε για το εθνικό κοινοβούλιο είτε για το ευρωκοινοβούλιο, κάτι που ο ίδιος θα επιθυμούσε περισσότερο.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε με την “κλειστή” συνάντηση που είχε στο Electra Palace με στελέχη του κόμματός του, κοινοβουλευτικά, αυτοδιοικητικά και κομματικά. Σε αυτήν παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Κωνσταντίνος Ζέρβας μετέχει σε τέτοιους είδους, καθαρά κομματική σύσκεψη. Το επισημαίνω γιατί, θυμίζω, είχε εκλεγεί ως ανεξάρτητος. Βεβαίως, από την επομένη κιόλας της εκλογής του είχε ακολουθήσει μια πορεία διαρκούς σύγκλισης με τη Νέα Δημοκρατία η οποία, μοιραία, οδήγησε στην ταύτιση.

Στο περιθώριο της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη ετέθη εκ νέου το ζήτημα της χωροθέτησης του νέου ογκολογικού νοσοκομείου. Το είχε εξαγγείλει ο ίδιος τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ και είχε “δείξει”, τότε, ως πιθανό χώρο για την ανέγερσή του κάπου στην περιοχή της Λητής. Είχε ειπωθεί και τότε πως η επιλογή δεν ήταν η καλύτερη. Προχθές στη συζήτηση μπήκε εκ νέου η περίπτωση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, στον δήμο Παύλου Μελά. Την πρόταση την έχουν υποστηρίξει πολλοί, με πρώτους και καλύτερους τους δημάρχους της περιοχής. Παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα και μακάρι να υιοθετηθεί.