Skip to main content

Νέος βανδαλισμός εβραϊκού χώρου στα Τρίκαλα - Καταδικάζει ο δήμος

Άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και ανέγραψαν με σπρέι συνθήματα μίσους στη μοναδικής ιστορικής αξίας Εβραϊκή Συναγωγή

Ακόμη ένα περιστατικό, το δεύτερο μέσα σε μόλις δύο ημέρες, βανδαλισμού εβραϊκού χώρου καταγράφηκε στα Τρίκαλα.

Μετά τον βανδαλισμό της Συναγωγής, χθες 2 Ιανουαρίου έγινε ο βανδαλισμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Τρικάλων, το οποίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές αφού καταστράφηκε τμήμα της περίφραξης και αποκόλλησαν το Άστρο του Δαυίδ. Υπενθυμίζεται ότι το Μνημείο είχε βεβηλωθεί με αντισημιτικά συνθήματα τρεις φορές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019.

 «Επιθυμούμε, δυστυχώς για μια ακόμη φορά, να εκφράσουμε τη θλίψη, την αγανάκτηση αλλά και την ανησυχία μας για το δεύτερο συμβάν βανδαλισμού εβραϊκού χώρου σε διάστημα μόλις δύο ημερών στην πόλη των Τρικάλων«, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

Το Συμβούλιο αντέδρασε άμεσα και έστειλε ήδη από χθες, επιστολές στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στον δήμαρχο Τρικκαίων και στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων ζητώντας την άμεση σύλληψη των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, καθώς και τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων φύλαξης και προστασίας των χώρων εβραϊκού ενδιαφέροντος της πόλης, δηλαδή της Συναγωγής, του Μνημείου Ολοκαυτώματος και του εβραϊκού νεκροταφείου, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες πράξεις στο μέλλον, οι οποίες βλάπτουν την εικόνα της πόλης τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

«Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η πόλη των Τρικάλων, ο Δήμος, η Εκκλησία και οι κοινωνικοί φορείς θα θωρακίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης απέναντι στους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά το Συμβούλιο.

Το Μνημείο Ολοκαυτώματος για τους 139 Τρικαλινούς Εβραίους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας εγκαινιάστηκε πέρυσι.

Ο δήμος Τρικκαίων καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τη βεβήλωση και τονίζει ότι πρόκειται για απαράδεκτες, σκοταδιστικές ενέργειες μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, ενάντια σε κάθε έννοια σεβασμού στον Ανθρωπο και τα πιστεύω του.

«Σε μια πόλη με καταγεγραμμένη μακρόχρονη ιστορία συνύπαρξης τριών θρησκειών, με σεβασμό και προβολή της διαφορετικής πίστης, παρόμοιες ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την ειρηνική συμβίωση», τονίζει η δημοτική αρχή και καλεί «όλους/ες τους τρικαλινούς και τις τρικαλινές να διαφυλάξουν την ιστορία της πόλης, τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, όπως έμπρακτα έχουν εκφραστεί πολλές φορές στο διάβα των αιώνων».

«Είναι μέλημά μας να συνεχίσουμε να ζούμε σε μια ανοιχτή πόλη, σε μια πόλη που αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και σεβασμού κάθε ανθρώπου, χωρίς καμία διάκριση», καταλήγει ο δήμος.