Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Γεωργία Σαρηγιαννίδου-Παπαδοπούλου

Η πολιτική κηδεία και ο αποχαιρετισμός της θα γίνουν τη Δευτέρα 16-10-2023, στις 4 μ.μ., στην αίθουσα τελετών Μπίλις Παλάς

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς με αντιστασιακή δράση, Γεωργία Σαρηγιαννίδου-Παπαδοπούλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης.

Η εκλιπούσα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Ως φοιτήτρια του Αγγλικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης συμμετείχε στη Νεολαία Λαμπράκη και στο τμήμα που ασχολούνταν ιδιαίτερα με τα προβλήματα των κοριτσιών (κοινωνικά και νομικά προβλήματα διακρίσεων των γυναικών) με επισκέψεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις στα χωριά.

Τον Αύγουστο του 1968 συνελήφθη επειδή συμμετείχε στο ΠΑΜ και παρέμεινε προφυλακισμένη ως τον Ιούνιο του 1968 στα υπόγεια του τμήματος Μεταγωγών.

Στη 'δίκη των 17' του ΠΑΜ στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση για παράβαση του ΑΝ 509/1947 και εγκλείστηκε αρχικά στις γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ και στη συνέχεια στις αντίστοιχες του Κορυδαλλού. Ταυτόχρονα της επιβλήθηκε η ποινή της 'διαρκούς αποβολής' από το ΑΠΘ, με το χουντικό Ν.Δ. 93/1969. Αποφυλακίστηκε την 21η Απριλίου 1971 και για το υπόλοιπο της ποινής της υποχρεώθηκε να δίνει 'παρών' στο τμήμα χωροφυλακής της γειτονιάς της κάθε εβδομάδα.

Μετά τη δικτατορία, εργάστηκε ως καθηγήτρια Αγγλικών σε φροντιστήρια και σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

«Αποχαιρετούμε σήμερα τη συντρόφισσα Γεωργία Σαρηγιαννίδου-Παπαδοπούλου, τον σύζυγο της οποίας Παναγιώτη Παπαδόπουλο -εξόριστο στα χρόνια της χούντας- επίσης αποχαιρετήσαμε πρόσφατα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος, το οποίο εκφράζει παράλληλα τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Η πολιτική κηδεία και ο αποχαιρετισμός της θα γίνουν τη Δευτέρα 16-10-2023, στις 4 μ.μ., στην αίθουσα τελετών Μπίλις Παλάς απέναντι από τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου. Η σωρός της θα αποτεφρωθεί.