Skip to main content

Εμπλοκή προκαλεί η αιφνιδιαστική αποχώρηση του ΔΝΤ

Εκτός εντυπωσιακής εξέλιξης της τελευταίας στιγμής, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορεί να αξιολογηθεί τεχνικά η συμφωνία για την παράταση.

Το κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες έχει βαρύνει πολύ τις τελευταίες 36 ώρες. Στους διαδρόμους της Κομισιόν, ελάχιστοι είναι εκείνοι (μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού), οι οποίοι θα πουν μια καλή κουβέντα για την χώρα μας, αν και νωρίς χθες το κλίμα που υπήρχε ήταν εντελώς διαφορετικό, με αποτέλεσμα από το συνεχές "σκωτσέζικο ντους" κανείς να μην μπορεί να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα. 

Είναι ενδεικτικό του κλίματος, πάντως, το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Brussels Group, χθες το απόγευμα αναχώρησε από τις Βρυξέλλες για την Ουάσιγκτον, ξαφνικά και χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση. Η αντιπροσωπεία ήταν στη βελγική πρωτεύουσα  επί τριήμερο, περιμένοντας τη συνεδρίαση του οργάνου, που ποτέ δεν έγινε, και τελικώς επέστρεψε στην έδρα της.

Οι πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι στο ερώτημα γιατί συνέβη αυτή η εξέλιξη, η απάντηση από αρμόδιες πηγές ήταν ξεκάθαρη: «Από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν συντρέχει πλέον λόγος διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο και όλα είναι πλέον θέμα πολιτικής, για ποιο λόγο να παραμένουν εδώ τα κλιμάκια των δανειστών;».

Ακολούθησαν και οι δηλώσεις Ράις, οπότε το παζλ ολοκληρώθηκε. Αυτό, με τη σειρά του συνεπάγεται ότι αν δεν σημειωθεί μια εντυπωσιακή εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορεί να αξιολογηθεί τεχνικά η συμφωνία για την παράταση, όπως θέλουν πάντα οι θεσμοί και να επέλθει το οριστικό ναυάγιο από μια «λεπτομέρεια» που δεν είχε υπολογίσει κανείς...

Εκτός κι αν τελικά αλλάξει κάτι με άνωθεν παρεμβάσεις της καγκελαρίου και κυρίως του Λευκού Οίκου, όπου έχουν εναποθέσει τις περισσότερες ελπίδες τους οι κυβερνώντες...