Skip to main content

Η πρόταση των κατοίκων για το πρώτο πάρκο τσέπης στη Θεσσαλονίκη(φωτο)

Η ιδέα των φοιτητών του ΑΠΘ προσγειώθηκε μέσω της Voria.gr στη «Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου» - Η κινητοποίηση των πολιτών και τα πρώτα σχέδια.

Δυναμικά στη διεκδίκηση δημόσιου χώρου μπαίνουν ενεργοί πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι το Σάββατο θα συμμετάσχουν σε ένα συλλογικό εργαστήρι σχεδιασμού του πρώτου πάρκου τσέπης στο κέντρο της πόλης.

Η δημιουργία πάρκων τσέπης στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από μια ιδέα που γεννήθηκε στα πανεπιστημιακά έδρανα του ΑΠΘ και κατάφερε -σε αντίθεση με πολλές άλλες- να ξεφύγει από τα στενά ακαδημαϊκά όρια και να επηρεάσει την τοπική κοινωνία.

Την πρόταση δημιουργίας μικρών πάρκων, σε αστικά κενά που σχηματίζονται στο εσωτερικό οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με στόχο την αστική αναζωογόνηση ανέπτυξαν οι Νίκος Καλλιγάς και Σπήλιος Ηλιόπουλος στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την ιδέα υιοθέτησε με περισσή χαρά η «Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου», η οποία αποφάσισε να την πάει ένα βήμα παρακάτω και να την χρησιμοποιήσει ως όχημα για την ενεργή διεκδίκηση και τον εξωραϊσμό του δημόσιου χώρου από τους πολίτες για τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, η Πρωτοβουλία θα πραγματοποιήσει με τους δύο νέους ένα εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός πάρκου τσέπης στον αχρησιμοποίητο και παρατημένο χώρο που σχηματίζεται στη συμβολή των οδών Ιωάννου Μιχαήλ και Αγαπηνού.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζηνάκο από τη «Γειτονιά της Σβώλου», μέλη του κινήματος επεδίωκαν να κάνουν μια παρέμβαση για τη δημιουργία πάρκου στο κέντρο ώστε να αφήσουν ένα μόνιμο "στίγμα" με την απόδοση μέρους του δημόσιου χώρου στους πολίτες.

«Η ιδέα των παιδιών ταίριαξε γάντι με αυτό που σκεφτόμασταν να κάνουμε» είπε ο Γιώργος, ο οποίος πληροφορήθηκε για τα πάρκα τσέπης μέσα από τα ρεπορτάζ της Voria.gr (δείτε εδώ και εδώ) που έφερε στο φως της δημοσιότητας την ιδέα των φοιτητών.

Ο ίδιος μάλιστα επισκεπτόμενος το Πολυτεχνείο για ανάγκες εργασίας που εκπονεί αναφέρει ότι εκεί βρήκε έναν «πλούτο εργασιών που δυστυχώς παραμένει στα ράφια και σκονίζεται», συμπληρώνοντας πως οι δύο φοιτητές φρόντισαν να προχωρήσουν σε ένα σημαντικό βήμα με τη δημοσιοποίηση της εργασίας του σε ευρύτερη κοινό.

Ο Γιώργος δήλωσε ενθουσιασμένος από το ενδιαφέρον του κόσμου για το εργαστήριο, το οποίο έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 60 συμμετοχές, και εξέφρασε την ελπίδα του η δυναμική αυτή των πολιτών να είναι τέτοια ώστε η θεωρία να γίνει πράξη.

Οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στο εργαστήρι θα παρακολουθήσουν πρώτα μια παρουσίαση του concept των πάρκων τσέπης. Έπειτα, σε ομάδες θα επισκεφθούν τον προτεινόμενο χώρο και θα κληθούν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για τον σχεδιασμό του πάρκου έτσι όπως το οραματίζονται και εμπνεόμενοι από τα προβλήματα και τις ανάγκες της γειτονιάς τους.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις έννοιες της «DIY πολεοδομίας», του «Δικαιώματος στην Πόλη» και της «Οικειοποίησης του Δημόσιου Χώρου» ενώ στο τέλος θα συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο θα αξιολογούν την όλη διαδικασία.

Μετά το πέρας του εργαστηρίου, η Πρωτοβουλία θα απευθυνθεί στον δήμο καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προτεινόμενου χώρου στη συμβολή των οδών Μιχαήλ και Αγαπηνού ανήκει σε αυτόν. Το υπόλοιπο τμήμα ανήκει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

«Ήταν το ιδανικότερο σενάριο για εμάς: μια ιδέα που ξεκίνησε ως απλή εργασία, εξελίχθηκε σε διπλωματική και τώρα αγκαλιάζεται από τον κόσμο. Αυτό επιδιώκαμε και εμείς. Απώτερος στόχος είναι μια τέτοια πρωτοβουλία να στηριχθεί και από τον κρατικό και δημοτικό μηχανισμό» δήλωσε ο Νίκος Καλλίγας στη Voria.gr.

«Σκοπός είναι να αναπτύξουμε έναν δημιουργικό και κυρίως οργανικό χώρο, με την έννοια της συμμετοχής της γειτονιάς στο εγχείρημα αυτό “από τα εσώψυχα της”» τόνισε o Γιώργος Χατζηνάκος, προσθέτοντας πως για τον ίδιο η «Γειτονιά της Σβώλου» αποτελεί έναν καμβά ελεύθερης έκφρασης της δημιουργικότητας των νέων, των φοιτητών και των κατοίκων.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 12.00 έως τις 16.00 στον χώρο της Α' Δημοτικής Κοινότητας (Προξένου Κορομηλά 36).