Skip to main content

Εργαζόμενοι ΕΥΑΘ: «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού - Μεγάλη συναυλία την Κυριακή στην Αριστοτέλους

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μυστακίδης, το μουσικό σχήμα η Πριγκιπέσσα και οι Χειμερινοί Κολυμβητές

Συναυλία υπεράσπισης του δημοσίου χαρακτήρα του νερού διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος την Κυριακή 2 Απριλίου στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μυστακίδης, το μουσικό σχήμα η Πριγκιπέσσα και οι Χειμερινοί Κολυμβητές.

Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΜΘ, αναφέρθηκε στις ενέργειες που ξεκίνησαν από το 2008 για την ιδιωτικοποίηση του νερού και τις προσφυγές των εργαζομένων στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και τη διοργάνωση του άτυπου  δημοψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 2014 στο οποίο συμμετείχαν 200 χιλιάδες πολίτες.

Όπως είπε, το 2020 ήρθε η πρώτη απόφαση του ΣτΕ που έλεγε ότι κακώς μπήκε η ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. «Το 2022 είναι μια χρόνια σταθμός καθώς το ΣτΕ εξέδωσε οριστική απόφαση κατά της ΚΥΑ τιμολόγησης νερού. Παράλληλα, έχει εκδοθεί η οριστική απόφαση κατά της μεταφοράς στο υπερταμείο και η οριστική απόφαση κατά το ΣΔΙΤ στην ΕΥΔΑΠ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΣτΕ με την απόφασή του είπε ότι «το νερό από την πηγή μέχρι τη βρύση είναι αδιαίρετο, δεν κατακερματίζεται, δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτες».

Ο κ. Αρχοντόπουλος ανέφερε ακόμη ότι τον περασμένο Ιούλιο η Κυβέρνηση με μια τροπολογία ακύρωσε την απόφαση του ΣτΕ κάτι που όπως είπε είναι πρωτοφανές για τα δικαστικά χρονικά.

«Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική εκτροπή της Κυβέρνησης. Στα τελευταία της με τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων προσπάθησε να κάνει το νερό εμπόρευμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο το νερό είναι δημόσιο αγαθό ΚΑΙ «έχουμε υποχρέωση να το διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενεές».

Ο Δημήτρης Σφίγγος, αντιπρόεδρος Μουσικών Βορείου Ελλάδος αναφερόμενος στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού είπε χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε σαν σύλλογος ότι στην επόμενη Βουλή αυτό το έκτρωμα θα αποσυρθεί».

Ο Γιάννης Μήντζιας Γραμματέας του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ χαρακτήρισε την συναυλία ως ένα πολιτικό γεγονός προκειμένου να επανασυνδεθούν οι εργαζόμενοι με την κοινωνία. «Αυτό έγινε το 2014 συμμετείχαν στο δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού 200 χιλιάδες πολίτες. Τότε κερδήθηκε μια μεγάλη μάχη. Αν το σύνολο της ΕΥΑΘ είχε ιδιωτικοποιηθεί τώρα θα ζούσαμε αυξήσεις όπως αυτές που βλέπουμε σήμερα στην ενέργεια.

Θέλουμε να στήσουμε ξανά μια συμμαχία με την κοινωνία να δείξουμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά. Να δώσουμε με τη συναυλία μια απάντηση, το μήνυμα ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η επόμενη ημέρα της συναυλίας είναι η συνέχεια ενός αγώνα αλλά και νέων προσφύγων κατά της πρόσφατης απόφασης της Κυβέρνησης να συστήσει τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων η οποία θα είναι αρμόδια για την τιμολόγηση του νερού.