Skip to main content

Το σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση της Ροτόντας

Η υπόσχεση της αστυνομίας στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη για την περιοχή της Ροτόντας - Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Σειρά αστικών παρεμβάσεων στην περιοχή της Ροτόντας, στα «Εξάρχεια της Θεσσαλονίκης», όπως αποκαλείται πλέον το σημείο, σχεδιάζει ο κεντρικός δήμος προκειμένου να μπει ένα τέλος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ολοήμερη διακίνηση κάθε είδους ναρκωτικής ουσίας. Παράλληλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όπως δήλωσε στη Voria.gr, έχει ήδη λάβει τη δέσμευση της αστυνομίας ότι θα «καθαρίσει» η περιοχή.

Την κατάσταση με την εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε χώρους πέριξ του ιστορικού μνημείου ανέδειξε πρόσφατα σε δημοσίευμα της η Voria.gr (δείτε εδώ), ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα οι κάτοικοι της περιοχής απηύθυναν δραματική έκκληση για παρέμβαση, με επιστολή τους προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ).  

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, οι αστυνομικές αρχές της πόλης υποσχέθηκαν ότι θα επέμβουν στην περιοχή προκειμένου να «καθαρίσει» από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. «Αρχικά υποσχέθηκαν πριν από ενάμιση μήνα ότι θα "καθαρίσει" η πλατεία Χημείου και το έκαναν. Πρέπει όμως τώρα να κρατηθεί καθαρή. Σε δεύτερη φάση είναι η Ροτόντα, μας υποσχέθηκε η αστυνομία ότι θα εκπονήσει σχέδιο για να "καθαρίσει" η περιοχή από όλη αυτή την ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς αναφέρεται στο σχέδιο παρεμβάσεων που θα εκπονήσει το επόμενο διάστημα η Τεχνική Υπηρεσία για την περιοχή της Ροτόντας. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, σχεδιάζεται να βελτιωθεί το πράσινο καθώς και να τοποθετηθεί στην περιοχή περισσότερος φωτισμός. «Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε μεγάλους και ψηλούς προβολείς, για να φωτιστεί περισσότερο το πίσω μέρος της Ροτόντας, ενώ θα κάνουμε παρεμβάσεις και σε παγκάκια», τόνισε στη Voria.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Όπως λέει ο ίδιος, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα παρέμβαση και στην οδό Αποστόλου Παύλου έως και το στενάκι που κατεβαίνει στη Ροτόντα, με τελικό στόχο την πλήρη αναβάθμιση της περιοχής. «Θα δούμε πώς θα βελτιώσουμε και την Αρμενοπούλου και εάν δεν στρώνει η κατάσταση, θα την πεζοδρομήσουμε», πρόσθεσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και στο πάρκο της οδού Αρμενοπούλου, η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι κάτοικοι γίνονται καθημερινά μάρτυρες αγοραπωλησίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών ακόμα και από ανήλικα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Σύλλογος περιοχής Ροτόντας & φίλων του Μνημείου με επιστολή του είχε καλέσει το δημοτικό συμβούλιο να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία άσκησης πίεσης προς τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας των πολιτών και την αποκατάσταση ενός έννομου περιβάλλοντος.

Παράλληλα, προτείνουν μια σειρά από αντίμετρα στην υποβάθμιση της περιοχής, όπως δημιουργία παιδικής χαράς, οργάνωση εκδηλώσεων, θεματική πλατεία με νέο χαρακτήρα και ονομασία κ.α., ώστε, όπως σημειώνουν, «να "ξεβολέψουν" τους εμπόρους ναρκωτικών» και «να προσελκύσουν υγιείς κοινωνικές ομάδες της πόλης μας».