Skip to main content

Συνεχίζεται το πρόβλημα με τη μεταφορά μαθητών - Μπαλάκι οι ευθύνες, λέει η Ομοσπονδία Γονέων

Το πρόβλημα σχετίζεται με τις ζώνες ασφαλείας που σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του υπουργείου δεν καλύπτει τα τουριστικά και υπεραστικά λεωφορεία όπως τα κλασικά κίτρινα σχολικά

Αιχμές κατά του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αφήνει η Ομοσπονδία Γονέων αναφορικά με τη μεταφορά των μαθητών, αφού, όπως τονίζει, μετά το πρώτο κουδούνι, υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τρόπο να μεταβούν στο σχολείο τους.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με τις ζώνες ασφαλείας που, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του υπουργείου, δεν καλύπτει τα τουριστικά και υπεραστικά λεωφορεία όπως τα κλασικά κίτρινα σχολικά.

«Οι μεταφορές των μαθητών πρέπει να γίνονται με ορούς που να εξασφαλίζεται η ασφάλεια είτε μεταφέρουν μαθητές μικρών ηλικιών είτε μεγαλύτερα παιδιά. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η μεταφορά ως εμπόρευμα και να μπαίνει η λογική του κέρδους», αναφέρει η Ομοσπονδία, λέγοντας πως κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και Περιφέρεια έχουν μεγάλες ευθύνες, «γιατί ενώ γνωρίζουν ότι οι μεταφορές των μαθητών γίνονταν μέχρι τώρα με τα τουριστικά λεωφορεία και ενώ όλοι οι γονείς προειδοποιούσαμε ότι δεν εξασφαλίζονται όροι ασφάλειας, έρχεται τώρα και στην ουσία μεταθέτει τις ευθύνες της μεταφοράς ρίχνοντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, συμφωνώντας όμως επί της ουσίας στη διαδικασία που πραγματοποιούνται οι μεταφορές των μαθητών εδώ και χρόνια».

Μάλιστα επισημαίνουν πως η μοναδική λύση που εξασφαλίζει τόσο την ασφάλεια, όσο και την απρόσκοπτη μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολείο, είναι να αναλάβει την ευθύνη της μεταφοράς το ίδιο το Κράτος με τη δημιουργία μόνιμου κρατικού φορέα μεταφοράς μαθητών εξασφαλίζοντας σχολικά λεωφορεία, μόνιμο προσωπικό σε οδηγούς και συνοδούς και τηρώντας τις προδιαγραφές ασφαλούς μεταφοράς (ζώνες, καρεκλάκια κτλ).

«Εδώ και τώρα Κυβέρνηση και Περιφέρεια να λύσουν το ζήτημα που οι ίδιοι προκάλεσαν για να μπορούν τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς άλλα εμπόδια», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Βολές και από τον Μυλόπουλο

Θέση στο θέμα πήρε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την παράταξη «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος:

«Δεύτερη ημέρα λειτουργίας των σχολικών μονάδων για την νέα σχολική χρονιά και η μετακίνηση χιλιάδων μαθητών προς και από τα σχολεία τους είναι στον "αέρα", μετά την αποχή που αποφάσισαν από τα δρομολόγια τα μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Λεωφορείων. Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων που χρησιμοποιούνται και ως σχολικά λεωφορεία αντιδρούν σε εγκύκλιο του υπουργείου Μεταφορών, η οποία έγινε γνωστή από την περασμένη Παρασκευή», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος και πρόσθεσε: «Υπεύθυνη για τις σχολικές μεταφορές είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Καμία αντίδραση, καμία πρωτοβουλία, καμία δήλωση δεν έχουμε ακούσει από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και την διοίκηση του, για τη δυσλειτουργία που προκάλεσε η αδράνεια του. Για ακόμη μια φορά ο κ. Τζιτζικώστας είναι βουβός και απών μπροστά στα προβλήματα των πολιτών. Αδιαφορεί για την μετακίνηση χιλιάδων παιδιών, διότι δεν θέλει να δυσαρεστήσει την κυβέρνηση που στηρίζει εδώ και 4 χρόνια».