Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η νέα εποχή του νοσοκομείου Άγιος Παύλος - Σχέδιο επέκτασης με 200 νέες κλίνες

Το φιλόδοξο σχέδιο της διοίκησης για ένα σύγχρονο νοσοκομείο που θα καλύπτει τις ανάγκες όλης της ανατολικής Θεσσαλονίκης

Το όραμα για ένα νέο, σύγχρονο νοσοκομείο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις πληθυσμιακές ανάγκες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχείο  Θεσσαλονίκης η διοίκηση του Αγίου Παύλου με επικεφαλής τον διοικητή του Ιδρύματος, Οδυσσέα Κάτσακα.

Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1971, μπαίνει σε μια νέα εποχή, καθώς γίνονται έργα για την αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, ενώ υπάρχει αίτημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης πτέρυγας.

Η προμελέτη, η οποία είναι έτοιμη, προβλέπει μια νέα σύγχρονη πτέρυγα 200 κλινών με δίκλινα δωμάτια, με 10 αίθουσες χειρουργείων και υπόγεια πάρκινγκ. «Την προμελέτη την κάναμε, τώρα χρειάζεται η πολιτική βούληση, έτσι ώστε η Ανατολική Θεσσαλονίκη με την παλιά πτέρυγα που θα ανακαινισθεί και την καινούργια (συνολικά 360 σύγχρονα κρεβάτια), να αποκτήσει ένα μεγάλο και σύγχρονο νοσοκομείο. Ο Άγιος Παύλος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, κοντά στον περιφερειακό, κοντά στο αεροδρόμιο και στο υπό κατασκευή μετρό, επομένως θέλουμε να γίνει ο 5ος πυλώνας εφημέρευσης για να μπορεί αυτή η πόλη να έχει ένα ακόμη σύγχρονο νοσοκομείο. Σε συνδυασμό με το Ογκολογικό, το Παιδιατρικό και την ανακαίνιση των υπολοίπων νοσοκομείων, να μπούμε στον 21ο αιώνα», δήλωσε στη Voria.gr, ο διοικητής του νοσοκομείου.

Αναφορικά με την ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ο κ. Κάτσακας επισήμανε ότι «με την καινούργια χρονιά θα γίνει η προκήρυξη, πήραμε από το Ταμείο Ανάκαμψης 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να ανακαινιστούν όλες οι κλινικές, τα ΤΕΠ και οι κοινόχρηστοι χώροι. Επίσης πήραμε 3,5 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση. Θα μονωθεί όλο το νοσοκομείο, θα τοποθετηθούν πάνελ, νέα κουφώματα και θα τοποθετηθεί κεντρικός κλιματισμός υψηλής τεχνολογίας, λαμπτήρες led. Επίσης πήραμε 2,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και προμηθευτήκαμε μέσα στο 2022 σύγχρονα μηχανήματα. Συνολικά εισέρρευσαν 10,5 εκατομμύρια. Αυτά δεν θέλουμε να πάνε χαμένα και με την καινούργια πτέρυγα θα έχουμε μια σύγχρονη υγειονομική μονάδα στη Θεσσαλονίκη».

Στην επίσημη παρουσίαση ο κ. Κάτσακας αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων που έγιναν στο νοσοκομείο από όταν ανέλαβε διοικητής στις 20 Ιανουαρίου του 2020 για τις οποίες είπε πως ήταν άμεσες και επιτακτικές. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι κατασκευάστηκε σκέπαστρο στα ΤΕΠ, απομακρύνθηκε ο αμίαντος που είχε εντοπιστεί σε κατασκευές, έγινε προμήθεια νέων μηχανημάτων για κλινικές και όλα αυτά, «μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, με τον Άγιο Παύλο να μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό».

Αναφερόμενος στην ανακαίνιση υπογράμμισε ότι η τελευταία που έγινε ήταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. «Δυστυχώς όλοι οι χώροι έχουν φθαρεί. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά ενώ οι γιατροί και το προσωπικό προσφέρουν τα μέγιστα, ο ασθενής μέσα σε αυτούς τους χώρους νιώθει ότι χάνει την αξιοπρέπειά του. Ζητήσαμε να μπούμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και καταφέραμε να ενταχθούμε με ένα πόσο 3.500.000 ευρώ, το οποίο ήδη χορηγήθηκε και τα σχετικά έγγραφα θα σταλούν στην ΥΠΕ για να γίνει η προκήρυξη για να ανακαινίσουμε όλους τους χώρους, όλες τις κλινικές, να εγκατασταθεί πυρασφάλεια, τα μαγειρεία να μετατραπούν σε διοικητικούς χώρους, να αλλάξει όλη τη μορφή του νοσοκομείου. Ήδη γίνεται η ανακαίνιση της καρδιολογικής κλινικής με χρήματα από την Περιφέρεια και στις 10 Φεβρουαρίου θα παραδοθεί», ανέφερε.

Για το ζήτημα της νέας πτέρυγας σημείωσε: «Εμείς κοπιάσαμε κάναμε την προμελέτη. Η νέα πτέρυγα θα έχει 200 κλίνες, δίκλινα δωμάτια, 10 αίθουσες χειρουργείων, εντατική με 12 κλίνες, υπόγειο πάρκινγκ. Στόχος είναι η νέα πτέρυγα να είναι ο χειρουργικός τομέας και η ανακαινισμένη ο παθολογικός».

Ο προϊστάμενος διεύθυνσης της Ιατρικής Υπηρεσίας και συντονιστής διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου, Στέλιος Παπαστεργίου, με μια παρουσίαση μέσω γραφικών, ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στην ιστορία του νοσοκομείου που μετρά 52 χρόνια καθώς και στους σημαντικότερους σταθμούς στην εξέλιξή του ιδρύματος από τα εγκαίνια που έγιναν στις 10 Ιανουαρίου 1971 μέχρι σήμερα.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων επισήμανε: «Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη τόσο από πλευράς εξοπλισμού όσο και προσωπικού να αναβαθμιστεί ο Άγιος Παύλος, ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί την ανατολική Θεσσαλονίκη, μια συνολική έκταση 300 χιλιάδων στρεμμάτων και εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων σε μια περιοχή που αν το δούμε και πληθυσμιακά τις δύο τελευταίες δεκαετίας έχει μια μεγάλη αύξηση».

Ο υφυπουργός εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των υποδομών υγείας στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. «Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε το δύσκολο και σύνθετο έργο που επιτελείται. Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες αυτά τα δύσκολα χρόνια και περάσαμε κρίσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Η επόμενη τετραετία θα αφορά τον χώρο της υγείας. Έχουν ήδη προχωρήσει μεταρρυθμίσεις και υπάρχει περιθώριο να γίνουν πολλά πράγματα. Είμαστε όλοι μαζί για την επόμενη ημέρα. Προσπαθούμε να επιτύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη για όλους τους πολίτες», είπε ο κ. Καλαφάτης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρρης Μπίλλιας, σημείωσε ότι η Περιφέρεια κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να στηρίξει τον τομέα της υγείας δίνοντας 80 εκ. ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και στο τρέχον ΕΣΠΑ θα διατεθούν πάνω από 90 εκ. ευρώ. «Οφείλουμε στους πολίτες να γίνει η νέα μονάδα, η οποία δεν θα βοηθήσει μόνο την ανατολική Θεσσαλονίκη. Όταν η πόλη μεγαλώνει είναι αναγκαίο να απλώνονται και οι υποδομές. Δεν μπορεί η ανατολική Θεσσαλονίκη να έχει φτάσει μέχρι την Περαία και να εξυπηρετείται από ένα νοσοκομείο με υποδομές 50 ετών», είπε ο κ. Μπίλλιας.

Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης από την πλευρά του επισήμανε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ το ενδεχόμενο να κλείσει το νοσοκομείο, αλλά θα ενισχυθεί καθώς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. «Θέλουμε ένα μεγάλο νοσοκομείο με δικές του επιτυχίες. Είμαστε δίπλα και σε αυτό το νέο σχέδιο αναβάθμισης», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης Ιουστίνος, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αλλά και νοσοκομείων και δομών υγείας της Θεσσαλονίκης, καθώς και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Αγίου Παύλου.