Skip to main content

85η ΔΕΘ: Οι τέσσερις ιδιαιτερότητες και όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη ΔΕΘ οι ανεμβολίαστοι, αλλά ούτε και όσοι προσκομίζουν αρνητικό τεστ ανίχνευσης covid-19, ακόμη και μοριακού

Με πυρετώδεις ρυθμούς και κάτω από αντίξοες συνθήκες συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και για το 2ο Thessaloniki Helexpo Forum. Η Γενική Έκθεση θα γίνει από το Σάββατο 11 έως την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, ενώ το Forum θα διοργανωθεί από τη Δευτέρα 13 έως την Παρασκευή 17 του μήνα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης».

Η φετινή διοργάνωση θα έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Κατ' αρχάς δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε όλους. Την πόρτα της 85ης ΔΕΘ θα μπορούν να διαβούν μόνον όσοι θα έχουν ολοκληρώσει τις δύο δόσεις εμβολιασμού, διαθέτοντας και το απαραίτητο πιστοποιητικό, άρα θα έχουν περάσει ήδη και 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση (ή τη μία του μονοδοσικού εμβολίου), καθώς και όσοι θα διαθέτουν βεβαίωση σχετικά πρόσφατης νόσησης από covid-19. Δεν θα μπορούν να περάσουν στο εκθεσιακό κέντρο οι ανεμβολίαστοι, αλλά ούτε και όσοι προσκομίζουν αρνητικό τεστ ανίχνευσης covid-19, ακόμη και μοριακού. «Η 85η ΔΕΘ θα είναι ουσιαστικά η πρώτη Έκθεση η οποία γίνεται στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και συγχρόνως θα είναι και covid free Έκθεση. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε, θα φιλοξενούμε τόσο κόσμο, εκθέτες και επισκέπτες και θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την ασφάλειά τους», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας.

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα αφορά την ταυτόχρονη διοργάνωση της Έκθεσης, μαζί με το Thessaloniki Helexpo Forum το οποίο έγινε για πρώτη φορά πέρυσι, ως μερική αναπλήρωση της ματαιωθείσας ΔΕΘ λόγω της πανδημίας. Τίτλος του φετινού Forum είναι «Δημιουργώντας την επόμενη μέρα» με θεματολογία η οποία θα αφορά όλα τα μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί κατά την περίοδο της πανδημίας. Από την οικονομία και την ανάπτυξη, ως την υγεία, τις τεχνολογίες, τις τηλεδιασκέψεις, τα προβλήματα που προκάλεσε στον Πολιτισμό η υγειονομική κρίση κ.λπ. «Θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για τη χώρα στους κρίσιμους τομείς, μετά την πανδημία», επισημαίνει ο κ. Τζήκας.

Όπως εξηγεί, οι περισσότεροι προσκεκλημένοι στο Forum θα συμμετέχουν με φυσική παρουσία, ενώ θα υπάρχουν και κάποιοι που θα συμμετέχουν από απόσταση. Επίσης οι εργασίες του θα αναμεταδίδονται και μέσω διαδικτύου (live streaming). Τις ημέρες αυτές κλείνουν τα διάφορα πάνελ στα οποία θα συμμετέχουν μέλη της κυβέρνησης, στελέχη της αντιπολίτευσης, θεσμικοί φορείς της αγοράς, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών, πελατών της Έκθεσης κ.λπ.

Η τρίτη ιδιαιτερότητα είναι ότι στη φετινή διοργάνωση δεν θα υπάρχει ξένη τιμώμενη χώρα. Η Γαλλία η οποία θα είχε την τιμητική της, δήλωσε αδυναμία να συμμετάσχει με την πληρότητα και την εκπροσώπηση που θα ήθελε κι έτσι τη θέση της παίρνει η Ελλάδα, ως τιμώμενη χώρα, με κεντρικό θεματικό άξονα της Έκθεσης το «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» της χώρας, με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Μέσω των Επιμελητηρίων και των Περιφερειών θα εκπροσωπηθεί όλη η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Συγκεκριμένα, στο περίπτερο 13, στο οποίο θα ήταν η Γαλλία, θα είναι τώρα «Η Ελλάδα των Περιφερειών» όπου η κάθε Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί με τις εταιρείες τις οποίες επιλέγει να αναδείξει από την περιοχή της. Η Πελοπόννησος θα έχει ειδικό περίπτερο με θεματολογία για την Επανάσταση του 1821 καθώς αποτέλεσε την κοιτίδα της Επανάστασης. Κατά τα άλλα, θα υπάρχουν συμμετοχές από εταιρείες νέας τεχνολογίας στα περίπτερα 12 και 17 καθώς και μια σειρά από ειδικά θεματικά αφιερώματα.

Μία τέταρτη, πιθανή ιδιαιτερότητα αφορά το ψυχαγωγικό μέρος της διοργάνωσης, δηλαδή τις βραδινές συναυλίες οι οποίες προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Δεν αποκλείεται φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, να μη γίνουν συναυλίες. «Δεν έχουμε κάτι οριστικό ακόμη, σχετικά με τις συναυλίες. Αναζητούμε ασφαλή λύση για να γίνουν κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά αυτό θα ξεκαθαρίσει αργότερα», δηλώνει ο κ. Τζήκας.

Τέλος, την Έκθεση θα μπορούν να προσεγγίσουν και ανεμβολίαστοι, αλλά μόνον όσοι θα έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν στο εμβολιαστικό κέντρο το οποίο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί στη ΔΕΘ. Μόνο που από τα περίπτερα 15-13 θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες στο περίπτερο 5, αλλά με είσοδο από την 3ης Σεπτεμβρίου. Δεν θα υπάρχει δηλαδή καμία επικοινωνία του εμβολιαστικού κέντρου με τον υπόλοιπο εκθεσιακό χώρο.