Skip to main content

87η ΔΕΘ: Έκθεση με υλικό από το ιστορικό αρχείο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Το υλικό αυτό δείχνει την ανάπτυξη της αυτοκρατορίας από τη γέννησή της μέχρι και την άλωση της

Τα άδυτα των αρχείων της ανοίγει στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και ξεναγεί τους επισκέπτες στον Βυζαντινό κόσμο, μέσα από σπάνιο χαρτογραφικό υλικό. Χάρτες, έγγραφα, βιβλία και σιγίλλια, παρουσιάζονται στην έκθεση με θέμα «Χάλκη, Βυζαντίδος Κόρη», που εγκαινιάστηκε νωρίτερα στο περίπτερο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Βυζαντινή Θεσσαλονίκη.

«Το υλικό αυτό δείχνει την ανάπτυξη της αυτοκρατορίας από τη γέννησή της μέχρι και την άλωση της, δείχνει δηλαδή τη ροή του βυζαντινού κόσμου. Κι εμείς θέλαμε να αρχίσουμε από αυτό, γιατί ένα από τα εγχειρήματα που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε, είναι η ίδρυση του παγκόσμιου δικτύου βυζαντινών πόλεων», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η γεν. γραμματέας της ΑΜΚΕ Βυζαντινή Θεσσαλονίκη Ζαχαρώ Παπαδοπούλου.

«Μέσα από τη σημερινή εκδήλωση θέλουμε να δείξουμε ότι η Χάλκη πρέπει να επαναλειτουργήσει και γι’ αυτό τη ...φέραμε στο περιβάλλον της ΔΕΘ, που είναι ένα διεθνές γεγονός που προσελκύει ετερόκλητο κόσμο, για να του δείξουμε ποια είναι η δυναμική της σχολής και ότι δεν είναι απλώς ένα σχολείο το οποίο είναι κλειστό. Από τη σχολή αυτή βγήκαν στελέχη που αξιοποιούνταν για να διακονήσουν το έργο του Πατριαρχείου σε ολόκληρη την ανθρωπότητα», συμπλήρωσε. 

Η συγκεκριμένη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό να αξιοποιήσει το βυζαντινό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης και πάνω σε αυτό να χτίσει δράσεις ανάπτυξης, συνεργασίας, δράσεις που δημιουργούν νέες ιδέες επιχειρηματικότητας και που συνδέουν τους λαούς οι οποίοι κάποτε υπήρχαν σε ένα δίκτυο βυζαντινών πόλεων. 

«Καταφέραμε να κάνουμε μία σύμπραξη πολλών ετερόκλητων μεγάλων φορέων, που τέτοιοι στην πραγματικότητα εκπροσωπούσαν και το Βυζάντιο, αφού ήταν ένα όλον, ήταν πολλά πράγματα μαζί», είπε η κ. Παπαδοπούλου, εξηγώντας ότι εταίρος της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης είναι η ΔΕΘ, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Γυναικών Επιχειρηματιών Ελλάδος, η Ομοσπονδία Εμπόρων και Παραγωγών Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ιερά Μονή Βλατάδων, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και 40 προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Το περίπτερο όπου φιλοξενείται η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ (Περίπτερο Β12, μπροστά από το Παλέ Ντε Σπορ), είναι το περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, από τον οποίο μάλιστα διοχετεύτηκε ευκολότερα η αρχική ιδέα δημιουργίας της ΑΜΚΕ σε όλους τους παραπάνω φορείς. 

Των εγκαινίων της έκθεσης ακολούθησε ενημερωτική εκδήλωση την οποία χαιρέτησε μεταξύ άλλων ως Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Επίσκοπος Αραβισσού Κασσιανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ