Skip to main content

Τι ΔΕΝ είπε για τη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γιατί

Γιατί ο πρωθυπουργός, έχοντας την εμπειρία των τεσσάρων προηγούμενων παρουσιών του στη ΔΕΘ, αποφάσισε να αναφερθεί μόνο στα… σίγουρα έργα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη

Η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε πολλές ιδιαιτερότητες. Έγινε υπό το βάρος της βιβλικής καταστροφής από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης και όχι το πρώτο, όπως συμβαίνει παραδοσιακά στις πρωθυπουργικές συνεντεύξεις. Και είχε λίγες -στην πραγματικότητα ελάχιστες- αναφορές στη Θεσσαλονίκη. Και καμία έκπληξη για τη Θεσσαλονίκη. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν παράγοντες στην πόλη που αισθάνονται αδικημένοι και απογοητευμένοι, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν δημόσια. Διότι όταν συμβαίνουν κοσμογονικά γεγονότα -χωρίς αμφιβολία η καταστροφή στη Θεσσαλία συνιστά σημείο καμπής για τη χώρα- οι προτεραιότητες αλλάζουν, ενώ τα όμορφα λόγια και οι δημόσιες σχέσεις περιθωριοποιούνται από την πραγματικότητα.

Τόσο στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, όσο και στη Συνέντευξη Τύπου της Κυριακής ο Έλληνας πρωθυπουργός απαρίθμησε τέσσερα έργα προτεραιότητας για τη Θεσσαλονίκη. Τα δύο νοσοκομεία, το Παιδιατρικό στο Φίλυρο, που αποτελεί δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το ογκολογικό που θα κατασκευαστεί στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου. Την υπερυψωμένη περιφερειακή οδό (Fly Οver) και την ολοκλήρωση του μετρό, τα δρομολόγια του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Όπως επίσης αναφέρθηκε στα περίπου 250 νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ που (υποτίθεται ότι) βρίσκονται καθ’ οδόν για να ενισχύσουν το στόλο των αστικών συγκοινωνιών του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε όσα έργα ΔΕΝ αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια ο ίδιος τα ενέτασσε στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις τρεις αναπλάσεις (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, Αλάνα Τούμπας και γήπεδο ΠΑΟΚ, στρατόπεδο Παύλου Μελά), καθώς και στην κατασκευή του νέου γηπέδου του Άρη και του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς Thess Intec. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι, πλέον, και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, δεν είπε κουβέντα ούτε για τις βασικές υποδομές στο λιμάνι, κυρίως για την επέκταση της 6ης προβλήτας που δεν έχει ακόμη ανατεθεί, για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης του λιμένα με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, έργο για το οποίο η ΕΡΓΟΣΕ δεν έχει ολοκληρωμένη μελέτη, ούτε έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις και για την ολοκλήρωση της οδικής διασύνδεσης της ΟΛΘ ΑΕ με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, έργο που βρίσκεται σε κατασκευαστική εξέλιξη.

Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκέπτεται και ενεργεί ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνουν ότι ούτε οι αναφορές που κάνει, ούτε η… σιωπή του είναι χωρίς νόημα. Όπως υπογραμμίζουν εν προκειμένω ο πρωθυπουργός, έχοντας την εμπειρία των τεσσάρων προηγούμενων παρουσιών του στη ΔΕΘ, αποφάσισε να αναφερθεί μόνο στα… σίγουρα έργα. Σε όσα χρηματοδοτεί και είναι υπεύθυνο το κράτος. Και στο Παιδιατρικό νοσοκομείο, επειδή το Ίδρυμα Νιάρχος είναι απόλυτα αξιόπιστο σε όσα λέει και όσα κάνει. Αντίθετα, σε μία συγκυρία εξαιρετικά βαριά για την κοινή γνώμη και σε μια Θεσσαλονίκη με… καχύποπτη απέναντι στις εξαγγελίες κοινωνία, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, επέλεξε να αποσιωπήσει όσες παρεμβάσεις επί της ουσίας παραμένουν σχέδια επί χάρτου, παρότι ο ίδιος με το κύρος του αξιώματός του τις είχε αναδείξει τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά… σύμπτωση -εκτός από την ανάπλαση στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά, όπου υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Για την ακρίβεια από την εξίσωση λείπουν μέχρι στιγμής τα ιδιωτικά κεφάλαια που απαιτούνται και συνυπολογίστηκαν ως βασικός πυλώνας χρηματοδότησης τόσο στη φάση της έγκρισης, όσο και της ανακοίνωσης των συγκεκριμένων έργων. Κάτι που -για να λέμε την αλήθεια- για τους παροικούντες την…. Ιερουσαλήμ της Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή είναι γνωστό ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια στη Θεσσαλονίκη κατά βάσιν… ιδιωτεύουν και δεν επενδύονται, πολύ περισσότερο δεν… συνεπενδύονται. Και δεύτερον, επειδή η διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη για τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία σε δεύτερη ανάγνωση ίσως να μην είναι και τόσο ελκυστικά για το ιδιωτικό χρήμα, μοιάζει μεγάλη. Οπότε θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε τι θα συμβεί ή τι δεν θα συμβεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα αυτά τα έργα εξίσου σημαντικά για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης, οπότε ακόμη κι αν δεν υλοποιηθούν κάποια εξ’ αυτών μικρό το κακό. Από την άλλη, στο… ψηφιδωτό της Θεσσαλονίκης του 2030, στο οποίο ποντάρουν πολιτικοί, παράγοντες και δημοσιολογούντες της πόλης, αυτά τα έργα που στο σύνολό τους είναι πολυδιαφημισμένα έχουν τη θέση τους στην ατζέντα και αν δεν γίνουν το κενό τους θα φανεί.