Skip to main content

Καμπανάκι ξενοδόχων: Πλήγμα στις μικρές επιχειρήσεις το Πράσινο τέλος - Ζητούν επανασχεδιασμό

Ποιες οι ενστάσεις των ξενοδόχων για το αυξημένο τέλος διαμονής - Ικανοποίηση για την προσπάθεια ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Άδικη χαρακτηρίζουν την οριζόντια αύξηση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία οι εκπρόσωποι του κλάδου, μιλώντας στη Voria.gr, ζητώντας παράλληλα το επανασχεδιασμό της στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της 87ης ΔΕΘ.

Όπως λένε ο Φόρος Διαμονής παραβλέπει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, στην οποία βρίσκονται τα ξενοδοχεία. Κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας ως τουριστικού προορισμού, ενώ επισημαίνουν πως πλήττονται οι επιχειρήσεις με χαμηλούς τζίρους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν διαχρονική η απαίτηση του κλάδου για κατάργηση του Φόρου Διαμονής που πλέον μετατρέπεται σε Πράσινο Τέλος. Το εν λόγω τέλος θεσπίστηκε το 2016 εν μέσω μνημονίων.

«Ο Φόρος Διαμονής, από την ψήφιση του μέχρι σήμερα, επιβάλλεται οριζόντια σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας παραβλέποντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές εκμίσθωσης του κάθε δωματίου. Μετά τη μετατροπή του σε Πράσινο Τέλος, αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και διαμορφωθεί στα επίπεδα που πληροφορούμαστε από τα σχετικά δημοσιεύματα, θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων που το συγκεκριμένο τέλος θα φθάνει ή και θα υπερβαίνει το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου (παράδειγμα ο πελάτης ξενοδοχείου 5* στην Ξάνθη με τιμή εκμίσθωσης του δωματίου 109 ευρώ θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 10 ευρώ), ενώ σε άλλες περιπτώσεις το ποσό θα είναι κυριολεκτικά αμελητέο για παράδειγμα βίλα που νοικιάζεται βραχυχρόνια στη Μύκονο με μίσθωμα 1.800 ευρώ θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 1,5 ευρώ» αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.   

«Είναι άδικο το μέτρο καθώς είναι οριζόντιο. Το συγκεκριμένο τέλος θα φθάνει ή και θα υπερβαίνει το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου. Είναι δυνατόν ένα πεντάστερο σε μια μικρή πόλη να έχει το ίδιο τέλος με ένα πεντάστερο στη Μύκονο;» διερωτάται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος επισημαίνοντας πως «αν το μέτρο παραμείνει ως έχει τότε θα έχει άμεσα αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις με μικρούς τζίρους οδηγώντας τες στην καταστροφή».

«Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, χρειάζεται επανασχεδιασμός με έμφαση στην αναλογικότητα» σημειώνει μιλώντας στη Voria.gr, o κ. Μανδρίνος.

«Θα έπρεπε να γίνει μια ανάλυση των ωφελειών που αποφέρει το συγκεκριμένο τέλος και να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις του στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. «Ας μη λησμονούμε πως οι επιχειρήσεις του κλάδου εξακολουθούν να είναι τραυματισμένες, δεν έχουν ξεπεράσει τις παρενέργειες που έχει αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός» αναφέρει ο κ. Τσιτλακίδης, υπογραμμίζοντας πως «ο Φόρος Διαμονής αποτελούσε μια μνημονιακή υποχρέωση, δεν έχει κάποια ανταποδοτικότητα προς την τοπική κοινωνία».

Πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ «το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή, πιο ορθολογικά, προκειμένου να επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, χωρίς τον κίνδυνο να μειώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού. Στόχος μας παραμένει, μετά την κατάργηση του συγκεκριμένου έκτακτου, όπως εξαγγέλθηκε, τέλους, τα σχετικά έσοδα, ορθολογικά κατανεμημένα, με βάση την παλαιότερη πρόταση μας περί ανταποδοτικότητας, να δίδονται στην  αυτοδιοίκηση (δήμοι, περιφέρειες) για να γίνουν έργα για την ενίσχυση των αναγκαίων τουριστικών υποδομών και με αυτόν τον τρόπο να παραμείνουμε επί της ουσίας ανταγωνιστικοί».

Τι λένε οι ξενοδόχοι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Για θετική εξέλιξη κάνει λόγο ο κ. Τάσιος αναφορικά με «την προσπάθεια ρύθμισης των βραχυχρόνιων μίσθωση, την πρώτη ουσιαστικά, μετά από 9 χρόνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν «κάτι που το αναμέναμε μετά από μια σειρά πιέσεων και διαρκών διαβουλεύσεων του κλάδου με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Ήταν μια αδικία που έπρεπε να αποκατασταθεί για να μπει τέλος στην ασυδοσία εκείνων που εκμεταλλεύονταν το νομοθετικό κενό για να στήσουν ολόκληρες επιχειρηματικές δραστηριότητες εις βάρος των κρατικών ταμείων, της κοινωνίας και του κλάδου μας που συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στην ενίσχυση της απασχόλησης».

«Μένει να δούμε όλα τα επιμέρους ζητήματα στην τελική ρύθμιση που θα ισχύσει, ώστε να τοποθετηθούμε στον σωστό χρόνο για τυχόν βελτιώσεις στο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί» καταλήγει ο κ.Τάσιος.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση. «Αποτελεί θετική εξέλιξη τόσο για τον τουριστικό κλάδο όσο και για την κοινωνία, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που δυσκολεύονται στην εύρεση στέγης» καταλήγει ο κ. Τσιτλακίδης.