Skip to main content

Αγορά Θεσσαλονίκης: Έμποροι προετοιμάζονται να ανοίξουν τη Δευτέρα

«Δεν πάει άλλο», λένε χαρακτηριστικά – Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή, ωστόσο η προσδοκία για επαναλειτουργία της αγοράς είναι έντονη

Επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και η προσδοκία που έχει καλλιεργηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και δια στόματος του πρωθυπουργού για πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου και δη των καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης και κοσμηματοπωλείων, ενδεχομένως και των κομμωτηρίων, από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου -αν φυσικά το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα- ώθησε εμπόρους της Θεσσαλονίκης να ξεκινήσουν το εσωτερικό …συμμάζεμα των καταστημάτων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λιανεμπόριο είναι κλειστό από τον Νοέμβριο, με εξαίρεση τις λίγες εβδομάδες του Δεκεμβρίου που λειτούργησε με τη μέθοδο click away ώστε να μη χαθεί τελείως η χριστουγεννιάτικη περίοδος. Αμέσως μετά τις γιορτές το λιανεμπόριο έκλεισε ξανά και παραμένει για δεύτερη εβδομάδα σε lockdown.

Αν και η πλειονότητα των καταστημάτων στην οδό Τσιμισκή παραμένει με κλειστά τα φώτα και… ερμητικά κατεβασμένα τα ρολά εν αναμονή των αποφάσεων που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή μετά και τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, χθες, δεν έλειψαν οι περιπτώσεις εμπόρων που με μισοκατεβασμένα ρολά έκαναν εργασίες προετοιμασίας στα καταστήματα τους. Άλλοι βάζοντας τα σχετικά ταμπελάκια για τις εκπτώσεις, καθώς είναι σε εξέλιξη, ήδη, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, άλλοι ανοίγοντας κουτιά, καθώς υπήρξαν παραλαβές αυτό το διάστημα, άλλοι καθαρίζοντας και άλλοι απλά κάνοντας ένα γρήγορο συμμάζεμα του εσωτερικού της επιχείρησής τους. Κάποιοι μάλιστα χρησιμοποίησαν ακόμη και κουρτίνες για να μη φαίνεται πως βρίσκονται μέσα.

Ο εμπορικός κόσμος έχει πλέον εναποθέσει τις προσδοκίες του στις εκπτώσεις για να ξεπουλήσει το χειμερινό εμπόρευμα και όπως όλα δείχνουν θα τα… δώσει όλα προς την κατεύθυνση αυτή, με μειωμένες όσο το δυνατόν περισσότερο τιμές.

Αυτό που βγαίνει πλέον αβίαστα από τα χείλη των εμπόρων είναι πως «δεν πάει άλλο. Στραγγίξαμε! Πρέπει κάποια στιγμή να δουλέψουμε. Οι υποχρεώσεις τρέχουν». Αυτό που επισημαίνει ο εμπορικός κόσμος είναι πως από τη στιγμή που θα υπάρχει ραντεβού, αν τελικά λειτουργήσει η μέθοδος του click in shop σε κάποιες κατηγορίες καταστημάτων, δεν θα υπάρξουν συνωστισμοί, ενώ η ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κάτι που έγινε όλο το διάστημα που το λιανεμπόριο λειτούργησε, θα συνεχίσει να υφίσταται.

Ενισχυτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η δήλωση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του πως «με την υπηρεσία του click away δεν υπήρξε ιδιαίτερη επιβάρυνση τις ημέρες των γιορτών» ενώ για το click in shop είπε πως «επί του πρακτέου είναι το ίδιο με την αγορά τροφίμων στο σούπερ μάρκετ».

Αγώνας δρόμου από οικονομικούς φορείς

Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ημέρες γίνεται ένας αγώνας δρόμου καλής εννοούμενης πίεσης προς την κυβέρνηση με συναντήσεις και επιστολές από την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου Ελλάδας, την Πανελλήνια Ομοσμπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλων Ωρολογοπωλών, και άλλων οικονομικών φορέων για άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα.

Αξιοσημείωτη είναι και η ανακοίνωση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβούλιο (ΠΕΣ) Αττικής που δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων με τη μέθοδο του «click in shop», εν όψει, όπως αναφέρει, «της πιθανής επαναλειτουργίας των καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης και των κοσμηματοπωλείων με αυτήν τη μέθοδο από την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου».

Πάντως στο λιανεμπόριο και στην περίοδο των εν εξελίξει χειμερινών εκπτώσεων αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά «με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away, ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού. Το βασικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να βοηθήσουμε -να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς- το εμπόριο να ξεστοκάρει».