Skip to main content

Αλαφούζος στο BBC: Δεν επέλεξα τον δρόμο της χρεοκοπίας, καθήκον μου ο Παναθηναϊκός

Ο ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, παραχώρησε την Πέμπτη (14/9) μεγάλη συνέντευξη στο BBC Sports, στην οποία αναφέρθηκε στα ζητήματα διαφθοράς και βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την επιλογή του το 2012 να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης του «τριφυλλιού» κι όχι εκείνον της χρεοκοπίας, αλλά και το «καθήκον» που νιώθει πως έχει στον Παναθηναϊκό.

Ο ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, τόνισε πως δεν πρέπει να συντηρούνται οι σύλλογοι μόνο από έναν άνθρωπο, ενώ αναφέρθηκε και στο πότε θα μπορέσει να απολαύσει κι ο ίδιος τις στιγμές της ενασχόλησής του με την ομάδα του.

Η συνέντευξη ξεκίνησε αρχικά με την αναφορά για το πόσο μπορεί να βλάψει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η αλλαγή σκηνικού τα τεράστια ποσά που δίνονται απ’ τη Σαουδική Αραβία σε παίκτες «πρώτης γραμμής». «Θα βλάψει περαιτέρω το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και θα απομονώσει ακόμη περισσότερο τις μικρότερες χώρες από το κυρίως ρεύμα.

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (ο ανταγωνισμός) είναι το μόνο μέσο για να συμμετέχουν οι ελληνικοί σύλλογοι στη μεγαλύτερη δεξαμενή εσόδων που έχει η Ευρώπη» τόνισε ο 66χρονος εφοπλιστής και πρόσθεσε για τους λόγους που το ελληνικό ποδόσφαιρο έπεσε στη 19η θέση, απ’ την 6η θέση που είχε το 2002 στην κατάταξη της UEFA:

«Χάσαμε χορηγούς, χάσαμε έσοδα, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Υπήρξε βία, επειδή η διαφθορά οδηγεί στη βία - αυξάνει τη βία. Δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο έχουμε χουλιγκανισμό, αλλά όταν μια μερίδα οπαδών αισθάνεται ότι τους κλέβουν τα παιχνίδια, γίνονται βίαιοι και αυτό έχει ακόμη πιο αρνητικό αντίκτυπο Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Η διαφθορά έχει επίσης ως αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες παίκτες να φεύγουν στο εξωτερικό. Αν πιστεύουν ότι τα παιχνίδια είναι στραβά εδώ, το μέλλον τους είναι πολύ περιορισμένο. Το καλύτερο μέσο για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μέσω της διαφάνειας. Με το VAR και επίσης τα ψηφιακά μέσα, οι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθούν τα πράγματα πιο καθαρά και να βλέπουν περισσότερα πράγματα.
Τώρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο γιατί όλοι μπορούν να δουν τι συμβαίνει» ανέφερε ο Αλαφούζος.

Ακολούθως η συνέντευξη επικεντρώθηκε στη βία και στη δολοφονία του φίλου της ΑΕΚ έξω απ’ την OPAP Arena τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και τη συνάντηση που ακολούθησε υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, μεταξύ αξιωματούχων των τεσσάρων μεγάλων συλλόγων της Ελλάδας και του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

«Αν η κυβέρνηση και η αστυνομία δεν κάνουν καλύτερη δουλειά και δεν εφαρμόσουν τον νόμο τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν. Έχοντας μιλήσει γι’ αυτό, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της UEFA ήταν εκεί και ο πρωθυπουργός ήταν εκεί, αναπόφευκτα αυτό είναι κάτι θετικό».

Για τη δική του εμπλοκή στο «τριφύλλι» από το 2012 και μετά, τους λόγους που κατά τον ίδιο δεν πέτυχε η «Παναθηναϊκή Συμμαχία», αλλά και την επιλογή του να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης, αντί της χρεοκοπίας, ο Αλαφούζος τόνισε:

«Από τότε που ήμουν οπαδός, πίστευα ακράδαντα ότι ένας σύλλογος δεν μπορεί να ανήκει σε ένα άτομο, ότι ένας σύλλογος πρέπει να ανήκει στους οπαδούς του. Έκανα κάποια έρευνα - ανακαλύψαμε από 11 εκατομμύρια Έλληνες, δύο εκατομμύρια είναι οπαδοί του Παναθηναϊκού, και από αυτούς οι 100.000 είναι σκληροπυρηνικοί και θα ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν συνολικά 500 ευρώ για την ομάδα τους, εισιτήρια, φανέλες, δωρεές, τα πάντα.

Δημιουργήθηκε μια συμμαχία, δίνοντας στους οπαδούς την ευκαιρία να συνεισφέρουν με το να γίνουν μέλη, αλλά μόνο ένα κλάσμα από τους περισσότερους από 60.000 αναμενόμενους δεσμευμένους στο πρόγραμμα.
Αυτό συνέπεσε και με πολύ σοβαρά προβλήματα στην ελληνική οικονομία που είχαν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας.

Αυτή ήταν μια τρομερή περίοδος, οπότε δεν λειτούργησε και σε εκείνη τη φάση κανείς άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Είχα την επιλογή να αφήσω την ομάδα να χρεοκοπήσει και να ξεκινήσω από την αρχή. Αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε σε αυτή την καταστροφική διαδρομή και είχαμε έναν πολύ σκληρό αγώνα.

Κάποια στιγμή κόντεψα να τα παρατήσω και είπα ότι ήθελα να φύγω, ελπίζοντας ότι κάποιος άλλος θα το αναλάβει, αλλά δυστυχώς κανείς δεν το έκανε. Δεν είχα τα οικονομικά μέσα για να στηρίξω την ομάδα εκείνη την εποχή, οπότε μετά το 2017-18 σιγά-σιγά άρχισα πάλι να αποπληρώνω το χρέος, κάνοντας τα οικονομικά μας υγιή.

Τώρα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση και έχουμε επενδύσει στην ομάδα και ελπίζουμε να προχωρήσουμε και να γίνουμε αυτάρκεις από άποψη κόστους. Αν είχαμε πάει στο Champions League θα το είχαμε πετύχει αυτό από φέτος».

Όσο για το πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος την ενασχόλησή του με την ομάδα και το αν έχει αρχίσει να... χαλαρώνει; «Όχι, δεν το απολαμβάνω γιατί είναι ένα καθήκον για εμένα. Χρειάζομαι πολλή επιτυχία για να μπορέσω να την απολαύσω πραγματικά.

Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό και ελπίζω να φτάσουμε εκεί, αλλά είναι δύσκολο να απολαμβάνεις το ποδόσφαιρο όταν είσαι στη θέση μου και υποφέρεις τόσο καιρό. Χρειάζεσαι μια παρατεταμένη περίοδο καλού καιρού για να είσαι ξανά χαρούμενος».