Skip to main content

Τα 10+1 γεγονότα που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη το 2023

Άλλοτε πένθιμα, άλλοτε τραγελαφικά, άλλοτε... lifestyle, η Θεσσαλονίκη βίωσε πολυεπίπεδα γεγονότα

«Πάει ο παλιός ο χρόνος» λέει το πρωτοχρονιάτικο τραγούδι και στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι εύχονται να μην ξαναέρθει όμοιός του. Το 2023 φεύγει αφήνοντας πίσω του κυρίως πικρία, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις σοβαρές τραγωδίες που επεφύλαξε το έτος για τη χώρα. Αναμφίβολα, το κυρίαρχο γεγονός που σημάδεψε και τη Θεσσαλονίκη δεν είναι άλλο από το ασύλληπτο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η πανεπιστημιακή κοινότητα της πόλης βίωσε τη μεγαλύτερη τραγωδία στη σύγχρονη ιστορία της, με 15 φοιτητές και φοιτήτριες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης να χάνουν άδικα τη ζωή τους το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Συνολικά 41 από τους 57 νεκρούς της μοιραίας αμαξοστοιχίας κατάγονταν, σπούδαζαν ή ζούσαν στη Θεσσαλονίκη...

Διαβάστε περισσότερα: Οι τέσσερις τραγωδίες που πόνεσαν και σημάδεψαν την Ελλάδα το 2023

Παρ' όλα αυτά, κατά τη διάρκεια του 2023, η πόλη βίωσε και άλλα γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους στους Θεσσαλονικείς. Άλλοτε πένθιμα, άλλοτε τραγελαφικά, άλλοτε ... lifestyle, το καθένα με μεγαλύτερη ή μικρότερη απήχηση.

Επίσης, εκτός από την έναρξη των εργασιών για το περιβόητο Flyover, μέσα στο 2023 σημειώθηκαν και κάποιες θετικές εξελίξεις για σημαντικά έργα που αφορούν την πόλη, όπως η έναρξη των πρόδρομων εργασιών για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο και για το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessIntec στην Περαία, αλλά και η έκδοση της οικοδομικής άδειας για το εμβληματικό έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Ελπίδα δική μας και όλων των Θεσσαλονικεών είναι αυτά τα έργα να ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους - και έτσι να συμπεριληφθούν με θετικό πρόσημο στα top-10 της Voria των επόμενων ετών...

Ακολουθούν τα 10+1 γεγονότα που επέλεξε η συντακτική ομάδα της Voria.gr για το 2023, κατά χρονολογική σειρά:

1. Δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, με αμείωτη ένταση η οπαδική βία

Μία αποτρόπαια δολοφονία που πάγωσε, εξόργισε, συνέτριψε και ταρακούνησε όλο το πανελλήνιο. Ένα γιατί που θα παραμείνει για πάντα αναπάντητο και ένας 19χρονος που θα μετατραπεί σε σύμβολο κατά της οπαδικής βίας. Έναν χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση οπαδών του ΠΑΟΚ κατά του Άλκη Καμπανού και της παρέας του επί της οδού Γαζή στη Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, η χώρα, αλλά κυρίως οι γονείς και οι φίλοι του 19χρονου φιλάθλου του Άρη καλούνταν να βιώσουν ξανά, λεπτό προς λεπτό, το μαρτυρικό εκείνο βράδυ. Στις 18 Ιανουαρίου του 2023, άνοιξαν οι πόρτες της αίθουσας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης και συγγενείς και φίλοι ήρθαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά με τους δράστες της δολοφονίας του δικού τους παιδιού, του δικού τους αδερφικού φίλου.

Image

Ανεβαίνοντας στο βήμα, η μητέρα του 19χρονου, Μελίνα Κακουλίδου, στράφηκε προς τους 12 συνολικά κατηγορούμενους: «Είμαι η μητέρα. Εδώ και έναν χρόνο περιμένω αυτή τη μέρα. Είμαι η μάνα του Άλκη. Κοιτάξτε με. Σηκώστε το κεφάλι». Ήταν η πρώτη από μία σειρά ανατριχιαστικών στιγμών που διαδραματίστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Εντάσεις και διαξιφισμοί μεταξύ δικηγόρων πλαισίωσαν τη διαδικασία, που ολοκληρώθηκε πρωτόδικα στις 12 Ιουλίου του ίδιου έτους.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του άτυχου Άλκη που βρέθηκαν στη θέση που ο καθένας απεύχεται, ακούγοντας τις λεπτομέρειες της στυγερής δολοφονίας του παιδιού τους. «Ήταν όλοι ψυχροί, σαν δολοφόνοι, ήρθαν να σκοτώσουν εκείνη τη στιγμή. Ήρθαν να κάνουν αυτό που ήταν να κάνουν αθόρυβα και να φύγουν», κατέθεσε ο 21χρονος Α.Β., εκ των βασικών μαρτύρων και κολλητός φίλος του Άλκη, που εκτός από τη βίαιη επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος, είδε τον καλύτερό του φίλο να πέφτει νεκρός στα σκαλιά της πολυκατοικίας επί της Γαζή. Για τη μοιραία νύχτα κλήθηκαν να μιλήσουν ακόμη τρεις φίλοι του Άλκη που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την παρέα των χούλιγκαν, καθώς και αστυνομικοί, γιατροί, διασώστες του ΕΚΑΒ και αυτόπτες μάρτυρες. Από την εξιχνίαση της δολοφονίας στο τι αντίκρισαν όσοι έφτασαν πρώτοι στο σημείο της φονικής επίθεσης, οι λεπτομέρειες για τις τελευταίες στιγμές του Άλκη Καμπανού ήταν γροθιά στο στομάχι. «Επειδή αυτά που θα ακούσουμε είναι πολύ σκληρά, ως μάνα συμβουλεύω τους γονείς του Άλκη να βγουν από την αίθουσα», είχε πει τότε η ιατροδικαστής Λήδα Κοβάτση που ήταν αυτή που διενήργησε την νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 19χρονου παιδιού.

Με πρώτη τη λέξη «συγγνώμη», ένας ένας οι δώδεκα κατηγορούμενοι απολογήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου. Καθισμένοι σε τρεις τετράδες, όπως επέβαιναν στα αυτοκίνητα τη μοιραία νύχτα, οι νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ τοποθέτησαν τους εαυτούς τους αλλά και τους συγκατηγορούμενούς τους στον χωροχρόνο της επίθεσης.

Image

Αρνούμενοι όλοι πως είχαν ανθρωποκτόνο δόλο, αναφέρθηκαν σε μία προγενέστερη επίθεση οπαδών του Άρη σε φίλους του ΠΑΟΚ στο Ωραιόκαστρο, που στάθηκε αφορμή για την απόφαση να «κυνηγήσουν οπαδούς του Άρη». Μετά τις αποκαλύψεις για τα όπλα που ορισμένοι πήραν από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, στον οποίο ήταν όλοι συγκεντρωμένοι, μόνο ένας -ο δεύτερος εκ των κατηγορούμενων- ομολόγησε ότι χτύπησε τον Άλκη με τις υπόλοιπες κακώσεις στο σώμα του νέου να αποτελούν ακόμα και σήμερα γρίφο. Ο κατηγορούμενος μάλιστα, άλλαξε ξαφνικά στάση από την αρχική άρνηση της εμπλοκής του. Οι υπόλοιποι διατήρησαν την ίδια στάση. Ένας ισχυρίστηκε πως είχε τον ρόλο του απλού ταξιτζή, τρεις ότι δεν πλησίασαν στο σημείο της επίθεσης, τρεις ότι χτύπησαν τους φίλους του Άλκη με καράμπιτ, δρεπάνι και στειλιάρι και τέσσερις ότι πέρασαν από τα σκαλιά χωρίς όμως να έχουν συμμετοχική δράση στη δολοφονική επίθεση.

Στις 12 Ιουλίου, από την αίθουσα του δικαστικού μεγάρου ακούστηκαν παρατεταμένα χειροκροτήματα. Επτά από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για την ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του άτυχου νέου και καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά και επιπλέον πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης ενώ οι υπόλοιποι πέντε κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια στην παραπάνω πράξη και καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις. «Είναι μία μεγάλη δικαίωση για την οικογένειά μας, αλλά το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω» ανέφεραν οι γονείς του 19χρονου Άλκη. Σημειώνεται πως η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ του μηδενός σε δεύτερο βαθμό, μετά την έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών (σχετικά με τις κατηγορίες και τις ποινές κατά περίπτωση), έπειτα από σχετικό αίτημα της οικογένειας του αδικοχαμένου νέου. 

Image

Παρά την πρωτοφανούς αγριότητας δολοφονία του 19χρονου Άλκη, η οπαδική βία όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε ποτέ, αλλά ούτε και μειώθηκε. Σε ένα πρωτοφανές γεγονός μέρα μεσημέρι στη Βούλγαρη, γύρω στα 30 άτομα, οπαδοί του Άρη και του ΠΑΟΚ , συνεπλάκησαν κραδαίνοντας στειλιάρια και κοντάρια. Όλα αυτά μπροστά στα έκπληκτα μάτια των οδηγών που περίμεναν στα φανάρια. Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί εννέα νεαροί. Λίγες ώρες νωρίτερα, τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου οπαδός του ΠΑΟΚ είχε δεχθεί επίθεση από ομάδα ατόμων, με τσεκούρια και καρέκλες σε μπαρ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

..και ένας τραγικός επίλογος

Το 2023 δυστυχώς έκλεισε στη Θεσσαλονίκη με τραγικό τρόπο για ένα ακόμα αδιανόητο περιστατικό οποδικής βίας που δεν σημειώθηκε στην πόλη αλλά αφορά όλη τη χώρα. Χθες, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, μέσα σε κλίμα οδύνης αλλά και οργής, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου η κηδεία του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από ναυτική φωτοβολίδα που δέχθηκε στο πόδι στα επεισόδια στον Ρέντη από οπαδό/οπαδούς του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος έδωσε για πολλές μέρες μάχη στη ΜΕΘ μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στις 7 Δεκεμβρίου αλλά υπέκυψε στα τραύματά του την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου σκορπίζοντας ανείπωτη θλίψη στην οικογένεια και τους συναδέλφους του, αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Θεσσαλονίκη: Ράγισαν καρδιές στο «ύστατο χαίρε» στον Γιώργο Λυγγερίδη - Λύγισαν οι συνάδελφοί του (φωτο+video)

Image

2. Κοπή δέντρων από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε από τα τέλη του 2022, κορυφώθηκε όμως χειμώνα και άνοιξη του φετινού χρόνου. Ο λόγος για τις μαζικές κοπές δέντρων που πραγματοποίησε ο δήμος Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας, επικαλούμενος την αρμόδια υπηρεσία του, ότι πρόκειται για άρρωστα και επικίνδυνα δέντρα.

Image

Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις, συνεχείς διαμαρτυρίες αλλά και συλλογές υπογραφών για να μην προχωρήσει η απόφαση της δημοτικής αρχής, με τους αντιδρώντες να κάνουν λόγο για απόλυτη απογύμνωση της χλωρίδας, εν μέσω κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Αντίθετοι στην κοπή δέντρων οι Δασολόγοι του ΑΠΘ - «Στοπ μέχρι να υπάρξει μελέτη»

Η διοίκηση Ζέρβα τόνιζε επανειλημμένα ότι πρόκειται για ολοκληρωμένη παρέμβαση με στόχο την απομάκρυνση των επικίνδυνων δέντρων και την αντικατάστασή τους, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να έχουν ανανεωθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό.

Στο αποκορύφωμα των αντιδράσεων, 14 μέλη οικολογικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μιχάλη Τρεμόπουλου, συνελήφθησαν στις 13 Μαρτίου, διαμαρτυρόμενοι κατά της κοπής δένδρων στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Η υπόθεση δεν έχει ακόμη εκδικαστεί, ενώ μετά από μηνύσεις πολιτών παρενέβη και η εισαγγελία για το ζήτημα. Το Πρωτοδικείο πάντως είχε απορρίψει λίγες ημέρες νωρίτερα την αίτηση προσωρινής διαταγής για να σταματήσουν οι κοπές.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία τοποθέτησε νέα δέντρα επί της οδού Τσιμισκή. Στους υπόλοιπους δρόμους οι κουφάλες και τα... ημίδεντρα παραμένουν μέχρι και σήμερα.

3. Red Bull Showrun στη Νέα Παραλία

Μία απίστευτη λαοθάλασσα και ήχοι που αρκούσαν για να ανεβάσουν κατακόρυφα την αδρεναλίνη. Το Red Bull Showrun Thessaloniki ήταν αναμφίβολα το απόλυτο αθλητικό γεγονός του 2023 στη Θεσσαλονίκη, που έλαβε χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Παραλία.

Image

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών, της Red Bull και της ALUMIL, περί τις 160.000 κόσμου συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή της πόλης για να απολαύσουν ένα υπερθέαμα με γκάζια και μοναδικά drifts από την πρωταθλήτρια RB8, με τον V8 κινητήρα 2.400 κ.εκ., που αποδίδει 750 άλογα στις 18.000 στροφές ανά λεπτό, αλλά και την... αφρόκρεμα των motorsports.

Διαβάστε - Το ιπτάμενο μονοθέσιο της Red Bull μάγεψε τους Θεσσαλονικείς στο... σιρκουί της Νέας Παραλίας(φωτο+vid)

Όραση, όσφρηση και ακοή έφτασαν στο 100% των δυνατοτήτων τους στο μοναδικό αυτό υπερθέαμα, με μονοθέσια και σπορ αυτοκίνητα, μηχανές ακόμη και εναέριες επιδείξεις με ελικόπτερο.

ΔιαβάστεΕντυπωσιακές εικόνες: Πάνω από 160.000 θεατές απόλαυσαν το σόου στη Νέα Παραλία

Σε όσους κατάφεραν να δουν από κοντά το μοναδικό αυτό show, ηχούν σίγουρα ακόμη στα αφτιά τους τα σπινιαρίσματα, ενώ παραμένει σαν από χθες η ανάμνηση από τη μυρωδιά του καμένου λάστιχου.

4. Αλλαγή σκυτάλης στον δήμο Θεσσαλονίκης

Αν μη τι άλλο, το 2023 ήταν εκλογικό έτος (λίγη από την αίγλη του θα πάρει και ο επόμενος χρόνος με τις ευρωεκλογές) και στον δήμο Θεσσαλονίκης ξημέρωσε νέα εποχή. Στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης, μετά από μία τετραετία διοίκησης Κωνσταντίνου Ζέρβα οι Θεσσαλονικείς ψήφισαν αλλαγή και η σκυτάλη πέρασε μετά τον δεύτερο γύρο της 15ης Οκτωβρίου στον Στέλιο Αγγελούδη.

Image

Με αρκετούς δημότες να μην γνωρίζουν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ούτε το όνομά του, ο Στέλιος Αγγελούδης κατέθεσε μία πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, κατάφερε να μπει στον δεύτερο γύρο ξεπερνώντας τον Σπύρο Πέγκα και επικράτησε τη δεύτερη Κυριακή με το συντριπτικό ποσοστό 67,33%, έναντι 32,67% του απερχόμενου δημάρχου ο οποίος πλήρωσε κατά βάση την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας και δη το μείζον ζήτημα της Καθαριότητας.

Σημειώνεται ότι στις περιφερειακές εκλογές ο Απόστολος Τζιτζικώστας επανεξελέγη πανηγυρικά για τρίτη φορά περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, από την πρώτη Κυριακή, συγκεντρώνοντας το 60,28% των ψήφων.

Είχαν προηγηθεί οι διπλές εθνικές εκλογές, με τον μεγάλο θρίαμβο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός επέλεξε την Α' Θεσσαλονίκης ως έδρα εκλογής του, όπως έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης προκαλώντας τότε τη σφοδρή αντίδραση του πρώτου βουλευτή σε ψήφους στη συγκεκριμένη περιφέρεια, Χάρη Καστανίδη.

5. Θάνατος Γιάννη Ιωαννίδη, του μεγάλου «Ξανθού» του ελληνικού μπάσκετ

Ήταν μεσημέρι Τετάρτης, 4 Οκτωβρίου, όταν έφτασε στα αφτιά των δημοσιογραφικών γραφείων η είδηση για τον θάνατο του «Ξανθού» του ελληνικού μπάσκετ. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, γνωστός για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα στους πάγκους και όχι μόνο, που μεγαλούργησε ως προπονητής κατακτώντας 12 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Image

Συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες του Άρη και του Ολυμπιακού στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, παραμένοντας μέχρι και σήμερα ο προπονητής που κρατάει το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας. Αργότερα ασχολήθηκε και με την πολιτική. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στο πανελλήνιο. Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Αλεξάνδρειο, με τον Νίκο Γκάλη να λυγίζει πάνω από το φέρετρο για τον «μεγάλο του αδερφό». Ακολούθησαν σκηνές λατρείας στο πρόσωπο του ένδοξου προπονητή και ένας τεράστιος σπαραγμός για τον χαμό ενός από τους θρύλους της ένδοξης ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ.

Διαβάστε - «Κόουτς ζωντανός, για πάντα Αρειανός»: Συγκλονιστικό αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη στο Παλέ (φωτο-vid)

Η σορός του μεταφέρθηκε στα Κοιμητήρια της Θέρμης, διασχίζοντας τον δρόμο έξω από το Κλεάνθης Βικελίδης, το γήπεδο του ποδοσφαιρικού Άρη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, οπαδοί των κιτρίνων και μη, απέτισαν φόρο τιμής σε μία εμβληματική προσωπικότητα του αθλητισμού τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και ολόκληρης της Ελλάδας.

6. Στη Θεσσαλονίκη η Μόνικα Μπελούτσι

Όχι μόνο χολιγουντιανός, αλλά ο απόλυτος ερωτογενής ιταλικός αέρας της Μόνικα Μπελούτσι ήρθε και σήκωσε τη Θεσσαλονίκη. Η σταρ της μεγάλης οθόνης, που μαγεύει με το ελαφρύ μειδίαμα και τον σεβασμό που αποπνέει στο διάβα της, επισκέφθηκε την πόλη στις 8 και 9 Νοεμβρίου και, όπως ήταν λογικό, όλα τα φώτα έπεσαν πάνω της.

Διαβάστε- Θεσσαλονίκη: Η λάμψη της Μόνικα Μπελούτσι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου - «Η Ελλάδα είναι βαθιά μέσα στην καρδιά μου» (φωτο+vids)

Image

Η επίσκεψη της Ιταλίδας σταρ έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την προβολή του υβριδικού φιλμ «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις» των Τομ Βολφ και Γιάννη Δημολίτσα. Η παρουσία της προκάλεσε φρενίτιδα σε θαυμαστές της και μη, που έσπευσαν έξω από το Ολύμπιον για να δουν από κοντά το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Μπελούτσι, ενώ η προβολή έγινε sold out λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωσή της. Η ίδια τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον θεσμό, αναρτώντας φωτογραφία στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

7. Το πιο πολυσυζητημένο έργο της χρονιάς, το Flyover

Και περνάμε στο πιο πολυσυζητημένο έργο της χρονιάς στη Θεσσαλονίκη, που ξεπέρασε φέτος σε κουβέντες ακόμη και το… ανέκδοτο του μετρό. Το Flyover είναι ήδη πολυσυζητημένο όχι τόσο για τα οφέλη που θα έχει η Θεσσαλονίκη όταν αυτό ολοκληρωθεί όσο για το... παιχνίδι νεύρων που προκαλεί στους κατοίκους της πόλης η έναρξη των εργασιών στον Περιφερειακό, επιτείνοντας το ήδη βεβαρημένο κυκλοφοριακό πρόβλημά της, αλλά και γιατί ήδη αποτελεί νέο αντικείμενο διαμάχης μεταξύ αρχών, φορέων και πολιτών, ως είθισται σε αυτή την πόλη.

Διαβάστε - Ταχιάος για Flyover: Αφελές αν πίστευε κάποιος ότι ένα οδικό έργο δεν θα έφερνε όχληση

Image

Το έργο είχε μπει στη δημόσια συζήτηση από το 2017, η σύμβαση υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2022 και στις 10 Νοεμβρίου του 2023 αποκλείστηκε η πρώτη λωρίδα στο ρεύμα προς ανατολικά για τις απαραίτητες διαγραμμίσεις εν όψει της έναρξης των εργασιών. Όχι ότι η Θεσσαλονίκη δεν είχε ήδη κυκλοφοριακό πρόβλημα, ωστόσο το έμφραγμα στους δρόμους της πόλης στις ώρες αιχμής και ιδίως στον Περιφερειακό είναι πλέον καθημερινότητα για τους Θεσσαλονικείς, την οποία δύσκολα θα συνηθίσουν.

Όπως καθημερινότητα είναι και οι διενέξεις γύρω από το θέμα, με το Flyover να έχει ήδη στις... πλάτες του δύο αιτήσεις ακύρωσης των εργασιών, για τις οποίες θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας - η πρώτη αίτηση αναστολής στο πλαίσιο της πρώτης αίτησης ακύρωσης απορρίφθηκε από το ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο έργο φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει στα επόμενα τέσσερα (ελπίζουμε όχι παραπάνω) χρόνια...

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Υπόμνημα 30 φορέων και συλλόγων κατά του Fly Over

8. To «Βέλος» λαβώνεται δύο φορές

Έγινε αντικείμενο πολυήμερης συζήτησης και μπορεί να μην επηρέασε τους Θεσσαλονικείς άμεσα, αλλά σαν περιστατικό και μόνο θα μείνει στις μνήμες των κατοίκων της πόλης. Στις 18 Νοεμβρίου το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», το μουσείο-σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, λαβώνεται ξανά από τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στον Θερμαϊκό, αφού το τσακίζουν στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας. Είχαν προηγηθεί και πάλι φθορές, τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου, ξανά από ανέμους που λυσσομανούσαν στην περιοχή. Ήταν τέτοια η ένταση όμως της θαλασσοταραχής στα μέσα του Νοεμβρίου, που άνοιξε ολόκληρο ρήγμα στην πρύμνη του πλοίου, που παρέμενε δεμένο στο παραλιακό μέτωπο. Και ήταν τέτοια η απόγνωση πολιτών και φορέων, που ορισμένοι ζήτησαν τη μεταφορά του στο Ναυτικό Πάρκο του Παλαιού Φαλήρου για να παραμείνει προστατευμένο από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Image

Για τις ζημιές που υπέστη το πλοίο παρενέβη ακόμη και η Εισαγγελία, δίνοντας εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με το αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της πλημμελούς διατήρησης και της φθοράς μνημείου, καθώς και της φθοράς πράγματος ιστορικής σημασίας και της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς, ενώ μεγάλη ήταν και η αγανάκτηση του κόσμου, για ένα γεγονός που θα μπορούσε να προβλεφθεί, πόσω μάλλον από τη στιγμή που είχε επαναληφθεί λίγους πριν.

Το πλοίο έχει πλέον επισκευαστεί, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, μιας και αποτελεί ένα ακόμη τουριστικό πλεονέκτημα της πόλης, με χιλιάδες επισκέπτες. Προς στιγμής, υπάρχουν συζητήσεις να πλαγιοδετηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στον Α' προβλήτα μπροστά από το Kitchen Bar, ωστόσο ειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει ακόμη. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για... τρίτη θαλασσοταραχή!

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Κερδίζει έδαφος το σενάριο για το Βέλος στην Α' Προβλήτα, μπροστά από το Kitchen

9. Νέα σελίδα στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Τη μεγαλύτερη αλλαγή έπειτα από 19 ολόκληρα χρόνια έζησε φέτος η Θεσσαλονίκη σε θρησκευτικό επίπεδο. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που έχει δεχθεί κριτική για σειρά από ζητήματα, ανακοίνωσε στις 7 Αυγούστου την παραίτησή του από τον Μητροπολιτικό θρόνο της Θεσσαλονίκης, λόγω προβλημάτων υγείας. Στη θέση του, ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Φιλόθεος, φέρνοντας μαζί του μία νέα σελίδα στο εκκλησιαστικό τοπίο της πόλης.

Image

Ιεράρχης παλαιάς κοπής και συντηρητικών αντιλήψεων, ο Άνθιμος συνήθιζε να παρεμβαίνει για πολλά θέματα της επικαιρότητας και της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Η παραίτησή του θεωρείται υψηλού συμβολισμού που δεν είναι συνηθισμένη για την εκκλησιαστική ιεραρχία, καθώς οι μητροπολίτες έχουν το ισόβιο. Από την άλλη, ο νέος μητροπολίτης συμβολίζει την ανανέωση σε μια μητρόπολη που τα τελευταία χρόνο φαινόταν να βρίσκεται σε στασιμότητα. Η ενθρόνισή του σημαντική, μιας και εκπροσωπεί έναν θεσμό με πολύ μεγάλη απήχηση στη Θεσσαλονίκη, πόλη που έχει ισχυρούς παραδοσιακά δεσμούς με την Ορθοδοξία. Η αναφορά του σε στίχους από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ένας γέροντας στην ακροποταμιά» και κυρίως οι στίχοι που θύμισε στο ποίμνιο από το τραγούδι Δίψα του Νίκου Πορτοκάλογλου, έδωσαν έναν άνεμο αισιοδοξίας για την αλλαγή εποχής στην κεφαλή της εκκλησιαστικής ηγεσίας στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε: Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος! Λαμπρή η τελετή ενθρόνισης στον Ναό της Του Θεού Σοφίας

Image

«Να σηματοδοτήσουμε την εκκλησία ως μια πραγματικότητα που μοιράζει αυτό που είναι και μοιράζει αυτά που έχει. Δεν μας ενδιαφέρει η εκκλησία ναός, αλλά η εκκλησία λαός» διαμήνυσε στην τελετή ενθρόνισής του, καλώντας παράλληλα τον κλήρο και τον λαό «να πραγματώνουμε την εκκλησία όχι με τα λόγια μας, αλλά κυρίως με τον τρόπο της ζωής μας».

Διαβάστε - Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος στη Voria: Με απλότητα και αυθεντικότητα θα φέρω τους νέους στην εκκλησία

10. Σκυλιά κατασπαράζουν 50χρονη στη Νεοχωρούδα

Ήταν μεσημέρι Κυριακής όταν η Ελισάβετ Κουζιώρτη βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης για να πραγματοποιήσει εργασίες. Τρία τσομπανόσκυλα από γειτονική κατοικία διέφυγαν από άνοιγμα στην περίφραξη του σπιτιού τους, ανηφόρισαν περί τα 50 μέτρα, μπήκαν στην αυλή της 50χρονης που είχε αφήσει την πόρτα ανοιχτή και την κατασπάραξαν μέχρι θανάτου.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Κατάθεση-κλειδί στην ανακρίτρια για την πλημμελή φύλαξη των σκύλων που σκότωσαν την 50χρονη

Η είδηση σόκαρε την τοπική κοινωνία και όχι μόνο για την αγριότητα των τραυμάτων από την οποία κατέληξε η άτυχη γυναίκα. Η νεκροψία της 50χρονης έδειξε ότι δέχθηκε δεκάδες δαγκωματιές σε όλο της το σώμα και έφερε πολλαπλά πλήγματα σε όλη την επιφάνεια του κορμιού της. Τραγική φιγούρα ο μεγάλος της γιος, στα χέρια του οποίου κατέληξε η Ελισάβετ.

Image

Η 50χρονη ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ωραιοκάστρου στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και άνθρωπος της προσφοράς, όπως τόνισαν επανειλημμένα συγγενείς και φίλοι. Ο 37χρονος ιδιοκτήτης των σκύλων, που είχε απασχολήσει και παλαιότερα τις αρχές, προφυλακίστηκε.
 
Ήταν από τις υποθέσεις που συγκλόνισαν τη Θεσσαλονίκη και το πανελλήνιο, ενώ το αστυνομικό δελτίο της χρονιάς σημάδεψε η γυναικοκτονία στην Καλαμαριά, στις 12 Σεπτεμβρίου, με δράστη έναν 38χρονο αστυνομικό και θύμα την 42χρονη εν διαστάσει σύζυγό του. Όπως προέκυψε, ο αστυνομικός περίμενε τη 42χρονη να γυρίσει από το σχολείο, όπου άφησε τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τη σκότωσε με καραμπίνα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ένα ακόμη περιστατικό που πάγωσε τη Θεσσαλονίκη, ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία 50χρονου άνδρα μέρα μεσημέρι σε βενζινάδικο στην Ανάληψη στις 13 Ιουλίου. Δράστης και θύμα φέρεται να γνωρίζονταν και ύστερα από διαπληκτισμό, ο 45χρονος δράστης, που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, έβγαλε το όπλο και πυροβόλησε εν ψυχρώ τον άτυχο άνδρα μπροστά στα μάτια των περαστικών. Οι πυροβολισμοί καταγράφηκαν από κάμερα ασφαλείας, ενώ ο 45χρονος που παραδόθηκε την επομένη στην αστυνομία έχει τεθεί προσωρινά κρατούμενος.

10+1. Ο θάνατος του άρχοντα του λαϊκού τραγουδιού, Βασίλη Καρρά

Η είδηση σκόρπισε θλίψη στο πανελλήνιο. Στην εκπνοή του, το 2023 επιφύλασσε μία μεγάλη απώλεια για το καλλιτεχνικό στερέωμα, αυτή του Βασίλη Καρρά. Μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, πόλη την οποία δεν εγκατέλειψε ποτέ, ο άρχοντας του λαϊκού τραγουδιού μεγαλούργησε από μικρή ηλικία, συνδέοντας τη βαριά χροιά του με το νόημα της λέξης «καψούρα». Τα καταστήματα εστίασης της πόλης κήρυξαν το δικό τους τριήμερο πένθος, λαμβάνοντας πρωτοβουλία να παίζει μόνο ο «τεράστιος» Βασίλης από τα ηχεία. Ένας άνθρωπος που όχι μόνο συντρόφευσε τα βράδια των Ελλήνων, αλλά διακρίθηκε για την αφοπλιστική του ειλικρίνεια, τη γενναιοδωρία του, την ευγένεια και την απλότητά του.

Image

Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, με πλήθος κόσμου να αποτίει φόρο τιμής στον μεγάλο λαϊκό καλλιτέχνη. Κατά την εξόδιο ακολουθία όλοι αναφώνησαν «Αθάνατος» ενώ σε μία ανατριχιαστική στιγμή η ορχήστρα του τον αποχαιρέτησε παίζοντας στα όργανα δύο από τις μεγάλες επιτυχίες του, το «Νύχτα Ξελογιάστρα» και το «Δεν πάω πουθενά».

ΔιαβάστεΜε μπουζούκια, χειροκροτήματα και «Νύχτα Ξελογιάστρα» αποχαιρέτισε η Θεσσαλονίκη τον μεγάλο Βασίλη Καρρά (vid)

Image

Ανάλογο βαρύ κλίμα και στην κηδεία του, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, απ' όπου και καταγόταν. Πανό, λουλούδια, όργανα και ένα «καλό κατευόδιο» όπως άρμοζε στον άρχοντα του λαϊκού στερεώματος.

ΔιαβάστεΚοκκινοχώρι Καβάλας: Τη γειτονιά των αγγέλων διασκεδάζει πλέον ο Βασίλης Καρράς (φωτο+vid)

.