Skip to main content

Ανατροπή στα Airbnb: Μπλόκο από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης για οικοδομές επαγγελματικής στέγης

Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων που κατήγγειλαν παρεμβάσεις χωρίς άδεια - Ξενοδοχεία και όχι κατοικίες χαρακτηρίζει διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης το Εφετείο Θεσσαλονίκης

Ανατροπές στα μέχρι σήμερα δεδομένα για τη λειτουργία των διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb) προκαλεί απόφαση του Πολιτικού Εφετείου Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο χαρακτήρισε «ξενοδοχειακούς χώρους» και «τουριστικά καταλύματα» τα συγκεκριμένα ακίνητα, παρ’ ότι φορολογούνται ως κατοικίες και απαγορεύει τη λειτουργία τους σε πολυκατοικίες με επαγγελματικούς χώρους (γραφειακά κτίρια), με το σκεπτικό ότι οι ένοικοι που απασχολούνται εκεί δεν μπορούν να εργαστούν λόγω των οχλήσεων.

Η απόφαση αφορά διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που μετατράπηκαν σε airbnb και με τη λειτουργία τους αντέδρασαν επαγγελματίες - ιδιοκτήτες γραφείων της ίδιας πολυκατοικίας. Μάλιστα εκτός του ότι στην προσφυγή τους στα δικαστήρια ζήτησαν να μην λειτουργούν τέτοιοι χώροι δίπλα σε γραφεία, επισήμαναν και τις αλλαγές που έγιναν στην οικοδομή προκειμένου να μετατραπούν σε αυτόνομα διαμερίσματα, χωρίς να χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες από την πολεοδομία. «Ουσιαστικά απαγορεύεται στα γραφειακά μέγαρα να λειτουργούν airbnb, επειδή το δικαστήριο θεωρεί ότι επιβαρύνουν τους επαγγελματίες στην ενάσκηση του επαγγέλματός τους», σχολίασε μιλώντας στη Voria.gr η δικηγόρος Χριστίνα Σωτηράκογλου που εκπροσώπησε στο Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τους ιδιοκτήτες επαγγελματικού χώρου, οι οποίοι αντέδρασαν στη μετατροπή διαμερισμάτων σε airbnb.  

Η προσφυγή έγινε όταν το 2020 ιδιοκτήτης διαμερισμάτων που χρησιμοποιούνταν ως επαγγελματικοί χώροι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τους μετέτρεψε σε χώρους βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα προχώρησε και σε επεμβάσεις σε βασικές υποδομές, όπως η αποχέτευση και η κεντρική θέρμανση, χωρίς πολεοδομική άδεια, προκαλώντας την αντίδραση άλλων ιδιοκτητών, καθώς σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση δεν υπήρχε ούτε σχετική απόφαση της συνέλευσης της πολυκατοικίας. Το Μονομελές Πρωτοδικείο δέχτηκε την προσφυγή ιδιοκτητών γραφείων και αποφάσισε ότι τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης πρέπει να πάψουν να λειτουργούν. Ο ιδιοκτήτης τους προσέφυγε στο Εφετείο.

«Δωμάτια ξενοδοχείων»

Το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με την απόφασή του επικεντρώνεται στην ακριβή λειτουργία των συγκεκριμένων διαμερισμάτων και την αντιπαραβάλλει με τη λειτουργία των επαγγελματικών χώρων, δηλαδή γραφείων δικηγόρων, πολιτικών μηχανικών και ιατρεία. Το δικαστήριο αρχικά ξεκαθαρίζει ότι οι χώροι βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν είναι κατοικίες αλλά τουριστικά καταλύματα. «Τα καταλύματα, όπως τα εν λόγω διαμορφωμένα μικρά διαμερίσματα, στα οποία διαμένουν τουρίστες βάσει βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποτελούν στην πραγματικότητα τουριστικές - επαγγελματικές μισθώσεις και όχι μισθώσεις κατοικίας, ακόμη και μετά την επιλογή του νομοθέτη να εξομοιώσει φορολογικά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με αυτές των μισθώσεων κατοικιών», σημειώνεται σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr   στην απόφαση του δικαστηρίου. Σε άλλο σημείο μάλιστα χαρακτηρίζονται «δωμάτια ξενοδοχείου», παραπέμποντας σε επαγγελματική χρήση και όχι σε κατοικία.

«Η απόφαση διατάσσει να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές που ήταν αρκετές στην πολυκατοικία και απαγορεύει οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες να χρησιμοποιούνται ως airbnb, επιτρέπει όμως να λειτουργούν ως διαμερίσματα, με την επιφύλαξη πάντα των πολεοδομικών κανονισμών», μετέφερε η κυρία Σωτηράκογλου δείχνοντας τον διαχωρισμό που κάνει η απόφαση μεταξύ του «τουριστικού καταλύματος» και της κατοικίας, παρ’ ότι η πολυκατοικία είναι επαγγελματικής στέγης.

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης στην απόφασή του αναλύει το σκεπτικό της απαγόρευσης για τη λειτουργία διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε επαγγελματικούς χώρους. «Η αλλαγή χρήσης των ακινήτων σε διαμερίσματα, όχι για να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες, αλλά για να διαμένουν με συμβάσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, τρίτα πρόσωπα άγνωστα στους συνιδιοκτήτες της οικοδομής, τα οποία μισθώνουν μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και οι οποίοι εναλλάσσονται συνεχώς και οι οποίοι εμφανίζουν μία χαλαρότητα που δεν συνάδει σε ένα κτίριο με επαγγελματικούς χώρους, έχει διαταράξει την ηρεμία και την ησυχία των άλλων ιδιοκτητών, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία των γραφείων τους», υπογραμμίζεται στην απόφαση.

«Η απόφαση είναι πολύ σημαντική επειδή ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση ότι πολλοί επαγγελματίες εκδιώκονται από τους γραφειακούς χώρους όπου στεγάζονταν επί δεκαετίες προκειμένου αυτοί να μετατραπούν σε airbnb», σημείωσε η κυρία Σωτηράκογλου. Τόνισε δε πως η απόφαση μπορεί να γίνει αφορμή ευρύτερης συζήτησης για την επιβολή περιορισμών ειδικά στο ιστορικό κέντρο, το οποίο ενδεχομένως θα έχει αντίκρισμα στην αλματώδη αύξηση των τιμών στα ενοίκια. «Έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης που πάντα είχε εμπορική δραστηριότητα. Και τελικά τί προκρίνουμε, την παροχή φθηνής στέγης στους τουρίστες και πανάκριβης στέγης στους φοιτητές και στους επαγγελματίες», διερωτήθηκε η κυρία Σωτηράκογλου.