Skip to main content

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η δίκη για τη Μονή Εσφιγμένου

Η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης αναβλήθηκε επ' αόριστον για τυπικούς λόγους. Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα Δικαστήρια.

Αναβλήθηκε επ' αόριστον για τυπικούς λόγους η δίκη για τη Μονή Εσφιγμένου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. 

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, συγκέντρωση αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Φίλων της ΙΜ Εσφιγμένου και μέλη πατριωτικών οργανώσεων.

Τον Ιανουάριο του 2017, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδίκασε, ομόφωνα, τον μοναχό Αντύπα και, κατά πλειοψηφία 5-2, τον ηγούμενο Μεθόδιο, επιβάλλοντας 20ετείς καθείρξεις, χωρίς αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι ως φυσικός και ως ηθικός αυτουργός, αντίστοιχα για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ έξω από το αντιπροσωπείο (κονάκι) του μοναστηριού, στις Καρυές Αγίου Όρους. Η έφεση δεν είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής τους.

Στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2017 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο αποφάσισε να αναστείλει τις ποινές επιβάλλοντας ως περιοριστικούς όρους την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης 5000 ευρώ στους δύο κατηγορούμενους, μέχρι να γίνει το Εφετείο.