Skip to main content

Αναζητούν τον τρόπο συνεργασίας τους Μπουτάρης και ΣΥΡΙΖΑ

Πώς θα γίνει πράξη η συνεργασία της «Πρωτοβουλίας» με την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» - Οι διαφορετικές απόψεις και η θέση του ΚΙΝΑΛ

«Πώς ακριβώς θα γίνει πράξη η συνεργασία της δημοτικής παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη με τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ;» είναι το ερώτημα το οποίο θα απασχολήσει την απογευματινή συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας». Το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό το εσωτερικό της παράταξης του δημάρχου καθώς, τόσο ο ίδιος, όσο και κάποια άλλα από τα στελέχη της εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο πλήρους συνένωσης των δύο παρατάξεων. Το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μπουτάρης είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στελέχη της «Πρωτοβουλίας» για το θέμα αυτό ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση και με στελέχη της «Ανοιχτής Πόλης» καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφορετικές απόψεις

Μερίδα στελεχών της «Πρωτοβουλίας» θεωρούν ότι η καταλληλότερη μορφή συνεργασίας είναι η συνένωση των δύο παρατάξεων και η κοινή κάθοδος στις εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Είτε ως «Πρωτοβουλία» είτε ως «Νέα Πρωτοβουλία» προκειμένου να σηματοδοτηθεί και η διεύρυνση μέσω της συμμετοχής στην παράταξη του δημάρχου των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν, όμως και στελέχη τα οποία πιστεύουν ότι η ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εποχή είναι αρκετά τοξική και ενδεχομένως τα οφέλη από μια τέτοια συνεργασία με τη μορφή της πλήρους ταύτισης να είναι μικρότερα απ’ ότι το πολιτικό κόστος. Για τον λόγο αυτόν προτείνουν οι δύο παρατάξεις να κατέλθουν τελικά αυτόνομες στις εκλογές και να συνεργαστούν στο δεύτερο γύρο και φυσικά και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, συνενώνοντας εκεί τις δυνάμεις τους προκειμένου να επιτύχουν πλειοψηφία.

Η θέση του ΚΙΝΑΛ

Το θέμα απασχόλησε και την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Εκεί η θέση η οποία φάνηκε να διαμορφώνεται είναι η «Πρωτοβουλία» να διατηρήσει την αυτονομία της και όσα στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την «Ανοιχτή Πόλη» θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές, να το κάνουν με όχημα την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη.

«Η ‘Πρωτοβουλία’ υπάρχει. Έχει τη διοίκηση του δήμου. Όσοι θέλουν καλώς να ορίσουν» δήλωσε στη Voria.gr στέλεχος της Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ. Προσέθεσε, επίσης, ότι το ψηφοδέλτιο δεν μπορεί να προκύψει από μια συνεργασία των δύο παρατάξεων, στη λογική της εξ ημισείας στελέχωσης.

Στη συνεδρίαση παρέστη μεταξύ άλλων και ο Σπύρος Βούγιας ο οποίος ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Ο κ. Βούγιας τόνισε πως «η στήριξη στον Μπουτάρη δεν βοηθά το ΚΙΝΑΛ, διότι πρόκειται για τοξική υποψηφιότητα λόγω της ‘Συμφωνίας των Πρεσπών’». Θέμα στο οποίο, άλλωστε όπως είπε, το κόμμα έχει διαφορετική άποψη από αυτήν της κυβέρνησης και του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Ενιαία παράταξη θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας στην Voria.gr ο συντονιστής της Ν.Ε. Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Δουίτσης επανέλαβε πως η θέση του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι η συνεργασία με τον κ. Μπουτάρη θα πρέπει είναι ισότιμη και να γίνει μέσω της συνένωσης των δύο παρατάξεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν με την ξεχωριστή κάθοδο της «Πρωτοβουλίας» και της «Ανοιχτής Πόλης», ούτε αποδέχονται την απορρόφηση της «Ανοιχτής Πόλης» από την παράταξη του κ. Μπουτάρη, δια της μεμονωμένης συμμετοχής στελεχών της στην «Πρωτοβουλία». Υπέρ της συγκρότησης ενιαίας παράταξης τάσσεται και η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου η οποία μίλησε στην Voria.gr. «Αυτή είναι και η πλειοψηφούσα άποψη στην παράταξή μας η οποία συνεδρίασε πριν από μερικές ημέρες» είπε η κυρία Καλφακάκου, επισημαίνοντας πάντως, ότι υπάρχουν και απόψεις περί αυτόνομης καθόδου.

Ο Μπουτάρης τον τελικό λόγο

Έχοντας όλα αυτά τα δεδομένα στα χέρια του καλείται ο Γιάννης Μπουτάρης να πάρει θέση. Ενδεχομένως αυτό να συμβεί το απόγευμα, ενδεχομένως, όμως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης να αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση του μετά τη ΔΕΘ προκειμένου να μην προκαλέσει σκιές στην επικείμενη πρωθυπουργική επίσκεψη στην πόλη. Πάντως, εκείνος θα είναι που θα έχει τον τελικό λόγο στο πώς θα γίνει η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπεθυμίζεται πάντως ότι μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο ο κ.Μπουτάρης ανέφερε ότι η απόφαση της Πρωτοβουλίας είναι ξεκάθαρη. «Ούτε συγχωνεύσεις, ούτε άλλες καταστάσεις σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ είμαι με την πόλη. Η δική μας η πρόταση είναι να συζητήσουμε με όλους για το πώς θα συνεχίσουμε μετά τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.