Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η αναγεννημένη αγορά Μοδιάνο υποδέχεται τους πρώτους πελάτες της (φωτο+vid)

Ξεκίνησε το γευστικό ταξίδι στην Αγορά Μοδιάνο - Πάνω από 35 καταστήματα άνοιξαν -ή ανοίγουν μέσα στη μέρα- τις πόρτες τους για το κοινό

Η όσφρηση και η γεύση στον ουρανίσκο γεννούν αναμνήσεις οι οποίες μένουν αναλλοίωτες στο ταξίδι της ζωής.

Αυτές ακριβώς τις αισθήσεις έχει βάλει ως στοίχημα να ξυπνήσει στους Θεσσαλονικείς η εμβληματική αγορά Μοδιάνο, που σήμερα επανασυστήνεται στο κοινό, σχεδόν έναν αιώνα από το πρώτο άνοιγμά της. Σε αυτό το γευστικό ταξίδι οδηγός είναι και η έκθεση με την ιστορική αναδρομή της αγοράς που βρίσκεται στο ισόγειο, κοντά στην είσοδο από τη Βασιλέως Ηρακλείου.

Υπό τους ήχους ξένης μουσικής, μέσα σε ευωδίες με κυρίαρχη αυτή της κανέλας, πάνω από 150 πολίτες βρίσκονται ήδη στην αγορά, κάνουν την πρώτη  βόλτα τους, τραβούν φωτογραφίες, και ψωνίζουν.

Πάνω από 35 καταστήματα άνοιξαν -ή ανοίγουν σταδιακά μέσα στη μέρα- τις πόρτες τους και τις βιτρίνες τους και με χαμόγελο και μια αίσθηση πως το εγχείρημα θα πετύχει καλωσορίζουν τους επισκέπτες.

Στον κάτω όροφο αναμένεται να στεγαστούν 73 καταστήματα, ενώ στον πάνω όροφο δύο καφέ και εστιατόρια περιμένουν να ξεκουράσουν τους πελάτες. Ήδη, το γνωστό μπαρ «Γορίλας» έχει ανοίξει και υποδέχεται δεκάδες άτομα που απολαμβάνουν τον καφέ τους το βροχερό πρωινό με θέα την αγορά. Αυτό συμβαίνει άλλωστε γιατί η αγορά πέραν από food market για τα καθημερινά ψώνια και στάση για street food λειτουργεί και σαν ένας χώρος για ποιοτική διασκέδαση.

Στον κάτω όροφο υπάρχει και το «Παντοπωλείο για καλό σκοπό της Wise Greece», μία αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση που συστήνει προϊόντα από 100 οικογένειες παραγωγών από την Ελλάδα και πέραν των λειτουργικών εξόδων τα έσοδα δίνονται σε ιδρύματα, συσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία της πόλης και μόνο όπως η Μέλισσα και η Αγροτική παιδική φωλιά.

Σε ένα άλλο σημείο της αγοράς βρίσκεται ένα τριπλό πρότζεκτ, ένα ιχθυοπωλείο, ένα sushi bar και μία cevicheria, ενώνοντας τους χώρους κάτω από μία κοινή ταυτότητα: Ο κλασικός πάγκος του ψαρά με πραμάτεια πρώτης διαλογής, συνεχίζεται σε ένα sushi bar. Απέναντι, συναντά κανείς τη cevicheria χωρητικότητας 40 ατόμων με περουβιανή κουζίνα.

Κοντά στην είσοδο από τη Βασιλέως Ηρακλείου στεγάζεται το παραδοσιακό γερμανικό αλλαντοποιείο Deutsche Metzgerei Ochsenkopf που εδρεύει κοντά στην περιοχή της Θέρμης, και παράγει αλλαντικά τα οποία και πουλά στην αγορά Μοδιάνο, σερβίροντας και γεύσεις με γερμανικά λουκάνικα. Η Ελένη, η ιδιοκτήτρια, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία θέλει να δείξει σε όλους πόσο αγαπά αυτήν την κουζίνα.

Την πρώτη του είσοδο στη λιανική αγορά πραγματοποιεί και «Το Αυγοπωλείον» με τα αβγά από την TSAKIRIS FAMILY ΑΕ και τα δημητριακά «Le Petit Déjeuner» που εκτός από τα προϊόντα σερβίρουν και λαχαριστό πρωινό.

Η αγορά Μοδιάνο έχει μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα, πλήρη προσβασιμότητα για όλους και χαρακτηρισμένη ως βιοκλιματική. Μάλιστα, στην είσοδο έχει και δοχεία ανακύκλωσης γόπας από τη «gopa free».

Το χτίσιμο της Αγοράς ξεκίνησε μετά την ολική καταστροφή της από την πυρκαγιά του 1917, εκεί όπου προηγουμένως βρισκόταν η Συναγωγή Talmud Torah και όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα-αρχαιολόγου Ernest Hebrard προέβλεπε την ανάπτυξη των παζαριών. Το 1922 ο Eli Modiano κατασκεύασε ένα επίμηκες, μονώροφο κτήριο με υπόγειο και εσωτερικά μπαλκόνια, συνολικής έκτασης περίπου 2.707 τ.μ. Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930 με μια μεγάλη γιορτή. Η Αγορά Μοδιάνο συνδέθηκε στενά με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας και από την αρχή της δημιουργίας της, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή και τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς στέγαζε τα καλύτερα προϊόντα και αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό σημείο της πόλης.