Skip to main content

Οφείλουμε να περιορίσουμε κάθε πράξη έμφυλης βίας

Άρθρο της Άννας Ευθυμίου, υποψήφιας βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Θεσσαλονίκης

της Άννας Ευθυμίου*

Εν έτει 2023, σε μια ευνομούμενη και προοδευτική κοινωνία όπως η ελληνική, πολλοί λίγοι θα ανέμεναν ότι θέματα όπως η βία κατά των γυναικών, ο εργασιακός εκφοβισμός, η εκδικητική πορνογραφία θα απασχολούσαν, τόσο έντονα και, δυστυχώς, με τέτοια συχνότητα, την επικαιρότητα και την κοινή γνώμη.

Αν και ως γυναίκα, μητέρα, εργαζόμενη, ανήκω στην κατηγορία εκείνων που ασχολούνται διαχρονικά και με συνέπεια με κοινωνικά θέματα και ιδιαίτερα με τα δικαιώματα των γυναικών, δεν θα ανέμενα ότι και ως βουλευτής, αυτά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της κοινοβουλευτικής μου θητείας, θα χρειαζόταν να επανέλθω τόσες πολλές φορές στο θέμα της βίας κατά των γυναικών.

Κι όμως. Οι δεκάδες γυναικοκτονίες τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Αντίθετα, επιβάλλουν να είμαστε όλοι σε εγρήγορση.

Η γυναικοκτονία, βέβαια, είναι η κατάληξη μιας κατάστασης, που δυστυχώς αποκαλύπτεται ως ένα ειδεχθές έγκλημα σε όλες του τις διαστάσεις. Τι γίνεται όμως με τα “εγκλήματα” που εξακολουθούν να συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες; Χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο δέχονται καθημερινά λεκτική, σωματική, ψυχολογική, οικονομική ή σεξουαλική βία, χωρίς πάντα να καταλήγουν στο έγκλημα της γυναικοκτονίας.

Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι προτάσεις μου υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Πρόκειται για προτάσεις που κατέθεσα για τη μέριμνα από την Πολιτεία για την επανένταξη των κακοποιημένων γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης της εκδικητικής πορνογραφίας ως κακούργημα, καθώς και την ενσωμάτωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Η κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, με τον ν. 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, που επικύρωσε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ενισχύθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εργασίας. Παράλληλα, και στον πρώτο άξονα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ισότητας των Φύλων (2021-2025), δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών.

Η κυβέρνηση έχει καταδείξει και εμπράκτως την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, της βίας κατά των γυναικών. Η ευρεία προβολή της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 αλλά και ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών, με τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 19 Ξενώνες φιλοξενίας γυναικών και των παιδιών τους, λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί, προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Ασφαλώς, η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, εκτός από τα μέτρα καταστολής του, βασίζεται κυρίως στην πρόληψη. Η σωστή ανατροφή των παιδιών μας με υγιή πρότυπα, υπέρ της αγάπης και του αλληλοσεβασμού, αποτελούν ζητήματα βαρύνουσας αξίας και αφορούν τόσο την ίδια την Πολιτεία όσο και την οικογένεια. Μάλιστα, από το βήμα της Βουλής είχα προτείνει όλες οι γυναίκες του Κοινοβουλίου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι προάγουμε τα υγιή πρότυπα σεβασμού της αξίας του ανθρώπου και όλων των φύλων, καταδικάζοντας το πρότυπο του «νταή» άνδρα και της πατριαρχίας.  

Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά οφείλουμε όλοι συντεταγμένα, τόσο η Πολιτεία όσο και η κοινωνία, να δουλέψουμε στην κατεύθυνση αυτή. Στόχος είναι και να στεκόμαστε πολύπλευρα και εμπράκτως δίπλα στα θύματα αλλά και να περιορίσουμε στο ελάχιστο κάθε πράξη έμφυλης βίας.

*Η Άννα Ευθυμίου είναι υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Θεσσαλονίκης