Skip to main content

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για θάνατο 16χρονου Ρομά: Κορύφωση της αστυνομικής ασυδοσίας

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης απευθύνει κάλεσμα για τη σημερινή απογευματινή πορεία διαμαρτυρίας στην Καμαρά που είναι προγραμματισμένη για τις 19:00

Ο θάνατος του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη από πυρά αστυνομικού στο κεφάλι κατά τη διάρκεια «καουμπόικης», όπως τη χαρακτηρίζει, καταδίωξης αποτελεί κορύφωση της αστυνομικής ασυδοσίας τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα για τη σημερινή απογευματινή πορεία στην Καμαρά στις 19:00 για να «μην περάσει η συγκάλυψη μιας ακόμα δολοφονικής αστυνομικής ενέργειας, να απαιτήσουμε να καταργηθούν ΜΑΤ-ΔΙΑΣ, να αφοπλιστεί η Αστυνομία και να καταδικαστούν οι ένοχοι, να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ο θάνατος του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από σφαίρα αστυνομικού. Το περιστατικό της καουμπόικης καταδίωξης την προηγούμενη Κυριακή στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης κατέληξε στη δολοφονία με σφαίρα στο κεφάλι στο κεφάλι του 16χρονου Ρομ Κώστα Φραγκούλη από σφαίρα αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ. Αυτή η δολοφονία δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Αποτελεί κορύφωση της αστυνομικής ασυδοσίας που έφτασε δυσθεώρητα ύψη από τον προηγούμενο υπουργό ΠΡΟΠΟ της κυβέρνησης της ΝΔ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και συνεχίστηκε από τον νέο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο. Θυμίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2021 ο Νίκος Σαμπάνης δολοφονήθηκε με παρόμοιο τρόπο, από σφαίρες αστυνομικών, μετά από καταδίωξη στο Πέραμα.

Η νέα δολοφονική ενέργεια είχε προαναγγελθεί από τη στάση του υπουργού, που δεν έθεσε ούτε σε διαθεσιμότητα τους επτά αστυνομικούς που έριξαν 36 τουλάχιστον σφαίρες, σε κατοικημένη περιοχή. Ηθικός αυτουργός της δολοφονίας είναι η ίδια η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης που λίγες ώρες μετά τους πυροβολισμούς έδωσε 600 ευρώ εφάπαξ επίδομα στις δυνάμεις καταστολής. Η ρατσιστική στοχοποίηση «ομάδων υψηλής παραβατικότητας» από την κυβέρνηση οδηγεί σε θανάτους. Η ρατσιστική και κατασταλτική εκστρατεία της κυβέρνησης είναι κομμάτι της γενικότερης πολιτικής της, που βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εφαρμογή ενάντια σε κάθε λαϊκό αγώνα: ενάντια στους φοιτητές με την πανεπιστημιακή αστυνομία και τη στρατοπέδευση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, ενάντια στο εργατικό κίνημα με τη βάρβαρη καταστολή στο εργοστάσιο Μαλαματίνα και τις δικαστικές κρίσεις των απεργιών ως παράνομων. Αυτή η αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση πρέπει να βρει εμπόδιο στο δρόμο της το μαζικό κίνημα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης στους δρόμους σήμερα Τρίτη 13 Δεκέμβρη στις 7μμ στην Καμάρα, για να μην περάσει η συγκάλυψη μιας ακόμα δολοφονικής αστυνομικής ενέργειας, να απαιτήσουμε να καταργηθούν ΜΑΤ-ΔΙΑΣ, να αφοπλιστεί η Αστυνομία και να καταδικαστούν οι ένοχοι, να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της».