Skip to main content

Από δανέζικο ίδρυμα η χρηματοδότηση για τη δομή ανηλίκων του δήμου Θεσσαλονίκης

Το κτήριο επί της οδού Αλεξανδρείας θα έχει εξοπλιστεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους και θα περιμένει τα 20 νέα παιδιά που πρόκειται να φιλοξενήσει

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από τον δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο Αναστάσιος Τελίδης, ειδικός σύμβουλος του δημάρχου για ζητήματα οικονομικών και μεταναστευτικής πολιτικής, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δεσμεύθηκε να δοθεί επιχορήγηση 500.000 ευρώ στην Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης- ΑΑΕ/ΟΤΑ (πρώην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΑΕ/ΟΤΑ), ποσό που αποτελεί δωρεά δανέζικου ιδρύματος που μεταξύ άλλων έχει ως στόχο την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η λύση αυτή βρέθηκε καθώς καθυστερούσε η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο ΑσύλουΜετανάστευσης και Ένταξης εξαιτίας γραφειοκρατικών λόγων από πλευράς της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κ. Τελίδη, ο δήμος έχει δώσει προθεσμία έως τέλος του Οκτωβρίου προκειμένου να εκταμιευθεί το ποσό και να αρχίζει να προετοιμάζεται ο χώρος που έχει δεσμεύσει ο δήμος για τον ξενώνα, ένα τριώροφο ακίνητο 220 τμ στην ανατολική πλευρά της πόλης, επί της οδού Αλεξανδρείας 59.

Ο κ. Τελίδης ανέφερε πως εφόσον η χρηματοδότηση έρθει στην ώρα της, το κτήριο θα έχει εξοπλιστεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους και θα περιμένει τα 20 νέα παιδιά που πρόκειται να φιλοξενήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν γίνει ήδη δωρεές για τον εξοπλισμό του ξενώνα από ξενοδοχεία της πόλης.

Ο ξενώνας του δήμου Θεσσαλονίκης θα έχει 24ωρη φύλαξη ενώ θα διαθέτει εκπαιδευτή, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και μεταφραστή ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των ανήλικων που θα φιλοξενηθούν. Όσον αφορά την περαιτέρω στελέχωση και τεχνογνωσία που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία του εγχειρήματος, ο κ. Τελίδης ανέφερε πως η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχει εμπειρία στο πεδίο και μπορεί να αντεπεξέλθει στην οργάνωση και λειτουργία του ξενώνα.

Όπως σημείωσε ο κ. Τελίδης, αυτός είναι ο πρώτος ξενώνας ασυνόδευτων προσφύγων που αναλαμβάνει να λειτουργήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής της διοίκησης για λειτουργία των κοινωνικών δομών της από τους φορείς του δήμου χωρίς τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Το ποσό που θα χορηγηθεί αφορά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της δομής φιλοξενάις ενώ σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του δήμου δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου από την υλοποίηση του πρότζεκτ αυτού. 

Οι ανήλικοι που θα εγκατασταθούν στη δομή θα επιλεχθούν από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΚΑ, στη χώρα αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως ζουν 4.222 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 1.019 ζουν σε επισφαλείς συνθήκες.