Skip to main content

«Από τον Χορτιάτη»: Η οικολογική φάρμα ενός ζευγαριού που ήθελε να αλλάξει τη ζωή του

Φρέσκα αβγά και χειροποίητα ζυμαρικά έγιναν η καθημερινότητα του Γιώργου Κατσαβού -χρόνια στον κλάδο των φαρμάκων- και της γραφίστριας Φένιας Ιωαννίδου

Τόλμησαν να φανταστούν μια διαφορετική ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους, φεύγοντας από την πόλη και ξεκινώντας από την αρχή στην εξοχή. Η αγάπη τους για τη φύση και αυτά που έχει να προσφέρει οδήγησε στη δημιουργία της οικολογικής φάρμας «Από τον Χορτιάτη», με προϊόντα που… μυρίζουν χωριό. Φρέσκα ορεινά αβγά ελευθέρας βοσκής και χειροποίητα ζυμαρικά έγιναν η καθημερινότητα του Γιώργου Κατσαβού, που επί 20 χρόνια εργαζόταν στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, και της συζύγου του, Φένιας Ιωαννίδου, γραφίστριας.

Στη φάρμα τους οι κότες πίνουν νερό με πρόπολη –φυσικό αντιβιοτικό- διαβιούν ελεύθερες σε μια μεγάλη καταπράσινη έκταση με αρωματικά φυτά και τρέφονται με ζωοτροφές μη γενετικά τροποποιημένες, πλούσιες σε λιναρόσπορο και ρίγανη, με αποτέλεσμα τα αβγά τους να χαρακτηρίζονται Ω3, όπως λέει στη Voria ο Γιώργος Κατσαβός. Στον χώρο του πτηνοτροφείου το ζευγάρι χρησιμοποιεί βιολογικό πέλλετ άχυρου, το οποίο είναι βιοδιασπώμενο και οικολογικό, κάτι που συμβάλλει σ΄ ένα πιο καθαρό, ζεστό και υγιεινό περιβάλλον για τα πτηνά, χωρίς οσμές και υγρασία.


Πέραν των αβγών στην προϊοντική γκάμα της φάρμας περιλαμβάνονται παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, όπως χυλοπίτες, βίδες, στριφτάρια με κεφαλοτύρι, κριθαράκι, γλυκός τραχανάς, αλλά και χυλοπίτες και βίδες ολικής αλέσεως, -για τα οποία μάλιστα αξιοποιούνται φρέσκα αβγά από τη φάρμα- αλλά και σάλτσες χωρίς συντηρητικά. Για την παρασκευή των ζυμαρικών ο Γιώργος και η Φένια συνεργάζονται με μικρή μονάδα οικοτεχνίας, η οποία τα δημιουργεί με βάση τις προδιαγραφές και τις πρώτες ύλες του ζευγαριού. Σε μια επόμενη φάση πάντως δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί εργαστήριο παρασκευής ζυμαρικών και εντός της φάρμας. Η οικολογική φάρμα «Από τον Χορτιάτη» είναι μέλος της ομάδας των μικρών παραγωγών και μέσα από αυτή έχει πραγματοποιήσει και εξαγωγές σε Αγγλία και Γερμανία.



Η επιθυμία του ζευγαριού να προωθήσει ακόμη περισσότερα ποιοτικά προϊόντα του τόπου το οδήγησε και σε μια συνεργασία με μελισσοκόμο της περιοχής, ώστε να διατίθενται μέσω της φάρμας ανεπεξέργαστο μέλι φλαμουριάς, βελανιδιάς και πεύκου, όπως επίσης και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα (νωπή γύρη, βάμμα πρόπολης και κηρύθρα).

Η αναζήτηση μιας ποιοτικότερης ζωής

Ο Γιώργος και η Φένια ζούσαν στη Θεσσαλονίκη, αναζητούσαν όμως μια ποιοτικότερη καθημερινότητα. Έτσι, αποφάσισαν να φύγουν για τον Χορτιάτη προ εξαετίας και να ζήσουν πιο κοντά στη φύση. Αγόρασαν ένα αγροτεμάχιο πέντε στρεμμάτων έξω από το χωριό και άρχισαν να δημιουργούν τη νέα τους ζωή. Αν και αρχικά διατήρησαν τις δουλειές τους, τελικά αποφάσισαν να ζήσουν την εμπειρία σε όλες της τις διαστάσεις και να δημιουργήσουν μια οικολογική φάρμα πριν από δυόμιση χρόνια. Άλλωστε, ήθελαν να ασχοληθούν με κάτι σχετικό με την παραγωγή. Στην αναζήτησή τους επικεντρώθηκαν στις κότες και το αβγό. Άρχισαν να ψάχνουν και να μελετούν, ώστε να μάθουν τι χρειάζεται, περιέφραξαν ένα τμήμα της έκτασής τους για το πτηνοτροφείο και μπήκαν για τα καλά στην παραγωγή. Μάλιστα, η Φένια αξιοποίησε τις γραφιστικές της γνώσεις για το branding της φάρμας.  

«Η καθημερινότητά μας άλλαξε εντελώς. Η φάρμα θέλει τη συνεχή σου παρουσία, είναι ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον. Όμως σου δίνει μεγάλες χαρές και δεν μπορεί να συγκριθεί με το επαγγελματικό περιβάλλον που είχαμε πριν» λέει ο Γιώργος Κατσαβός, εξηγώντας πως στόχος τους είναι να προσφέρουν ό,τι πιο αγνό και θρεπτικό στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.