Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με προσφορές ανοίγουν τα καταστήματα - Πενιχρό το ταμείο

Πώς κινήθηκε η επισκεψιμότητα την πρώτη μέρα λειτουργίας της αγοράς - Με προσφορές θα ανοίξει το δεύτερο κύμα των επιχειρήσεων

Με προσφορές αναμένεται να υποδεχθεί η πλειονότητα των καταστημάτων (ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, κοσμηματοπωλεία κ.α) που θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου το καταναλωτικό κοινό της Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να σώσει ότι μπορεί από την χαμένη παρτίδα του διαστήματος που παρέμειναν κλειστά λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Το σύνθημα έχουν δώσει το τελευταίο διάστημα τα ηλεκτρονικά καταστήματα των πολυεθνικών αλυσίδων που προχωρούν σε γενναίες προσφορές, φτάνοντας και στο 50% μείωσης τιμών των προϊόντων τους προκειμένου να δελεάσουν τους καταναλωτές.

«Η αγορά, με το δεύτερο κύμα των επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν, θα ανοίξει με χαμηλές τιμές. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Οι έμποροι πρέπει να πουλήσουν» λέει χαρακτηριστικά ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στη voria.gr.

Με βάση τους υπολογισμούς του ΥΠΑΝ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν επιπλέον 65.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 150.000 εργαζόμενους.

Μουδιασμένοι οι καταναλωτές

Η χθεσινή, πάντως, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του 10% της λιανικής και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια κ.λπ.) στη Θεσσαλονίκη, ήταν ιδιαίτερα μουδιασμένη με το «ταμείο» πολλών καταστημάτων να είναι πενιχρό. Παρά την κίνηση στην αγορά, καθώς οι Θεσσαλονικείς, ήθελαν να ξεσκάσουν κυκλοφορώντας ξανά στο κέντρο της πόλης, λίγοι ήταν εκείνοι που έκαναν τα ψώνια τους από τα καταστήματα που λειτουργούν. Εξαίρεση φυσικά τα κομμωτήρια που οι πελάτες έχουν κλείσει ραντεβού για μετά από αρκετές ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, οι μεγάλοι της λιανικής που έκαναν πρεμιέρα, χθες, (πχ. καταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών) έχουν εφαρμόσει ήδη μεικτά μοντέλα ψηφιακού και φυσικού ελέγχου της εισροής και εκροής πελατών, ενώ παρέχουν μέτρα προστασίας στους καταναλωτές, αν οι τελευταίοι το επιθυμούν.

Η αγορά θα δυσκολευτεί...

«Δύσκολα θα πάρει μπρος η αγορά. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμένουμε τίποτε ιδιαίτερο την ερχόμενη εβδομάδα που επανεκκινεί το υπόλοιπο κομμάτι της λιανικής» αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης υπογραμμίζοντας πως αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ορατός είναι ο κίνδυνος λουκέτων το επόμενο διάστημα, με πρώτα «θύματα» τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός κέντρου. «Αυτό που ζητούμε είναι πίστωση χρόνου για τις όποιες οφειλές μας προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Έχουμε στείλει σχετική επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΘ.

Λειτουργία αγοράς με ανορθολογισμούς

Η χθεσινή επανεκκίνηση της αγοράς συνοδεύτηκε από...αναρθολογισμούς δεδομένου πως τις πύλες τους άνοιξαν επιχειρήσεις που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αγορές ηλεκτρονικών ειδών αλλά δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν πωλήσεις λευκών και μαύρων συσκευών, κάτι που θα έχουν τη δυνατότητα, βάσει των ΚΑΔ, να το κάνουν από την επόμενη Δευτέρα.

Επιπρόσθετα την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να λειτουργήσουν και τα πολυκαταστήματα που λειτουργούν μεταξύ άλλων στην οδό Τσιμισκή, ενώ αντίστοιχοι χώροι που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, θα περιμένουν μέχρι να πάρουν το πράσινο φως, με εκτιμώμενη ημερομηνία την 1η Ιουνίου, ημερομηνία που, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.