Skip to main content

ΑΠΘ: Δεύτερες σκέψεις για την απονομή του «Χρυσού Αριστοτέλη» στον Μίκη Θεοδωράκη

Μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη αποφασίστηκε να μην γίνει η σχετική εκδήλωση - Τι λένε στη Voria ο πρύτανης του ΑΠΘ και ο Κοσμήτορας της ΟΠΕ

Τον Φεβρουάριο του 2020 η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει ομοφώνως να απονείμει τον «Χρυσό Αριστοτέλη», την ύψιστη διάκριση του Ιδρύματος, στον Μίκη Θεοδωράκη.

Τη σχετική πρόταση προς τη Σύγκλητο είχαν κάνει από κοινού ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και ο Παναγιώτης Δόικος, αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ. Λόγω των περιορισμών της πανδημίας η εκδήλωση απονομής άργησε να προσδιοριστεί. Τελικώς, κάποια στιγμή προσδιορίστηκε, φυσικά πριν από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη, να γίνει στις 11 Οκτωβρίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, είχαν γίνει οι σχετικές προετοιμασίες, είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Μετά, όμως, το θάνατο του Μίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάνου αποφάσισε η εκδήλωση να μην πραγματοποιηθεί.

Το γεγονός γνωστοποίησε με άρθρο του (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ) ο κ. Δόικος. Όπως, μάλιστα, δήλωσε σχετικά στη Voria.gr πληροφορήθηκε για την εξέλιξη αυτή έπειτα από δική του πρωτοβουλία. «Επειδή έπρεπε να προετοιμαστώ για την εκδήλωση, καθώς θα ήμουν ένας εκ των ομιλητών, όπως και ο κ. Ζαρωτιάδης, επικοινώνησα τηλεφωνικά με την υπεύθυνη του Γραφείου των Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ προκειμένου να πληροφορηθώ για το τελετουργικό. Τότε, άκουσα εμβρόντητος ότι η εκδήλωση ματαιώνεται. Και όταν ρώτησα ποιος έλαβε αυτήν την απόφαση η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων μου απάντησε, «'ο πρύτανης'».  Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, για την ματαίωση της εκδήλωσης ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή και τα στελέχη της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» τα οποία είχαν ήδη προετοιμαστεί για την άνοδό τους στη Θεσσαλονίκη.

Η Voria.gr επικοινώνησε με τον πρύτανη του ΑΠΘ προκειμένου να διακριβώσει εάν η εκδήλωση αναβλήθηκε, προκειμένου να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο ή εάν πρόκειται για οριστική ματαίωση, όπως ενημέρωσε σχετικά η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του πανεπιστημίου. Ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως για το θέμα αυτό θα κληθεί να αποφασίσει εκ νέου η Σύγκλητος. «Υπάρχει μια επιτροπή μελών ΔΕΠ η οποία θα εισηγηθεί στη Σύγκλητο για το τι θα γίνει», τόνισε. Δίνοντας, πάντως, ένα δείγμα των δικών του προθέσεων σημείωσε πως «σε όσους έχει απονεμηθεί έως τώρα ο 'Χρυσός Αριστοτέλης', όλοι τους ήταν εν ζωή».  Παράλληλα, ανέφερε, ότι το μουσικό μέρος το οποίο περιελάμβανε η εκδήλωση με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» «αυτό θα γίνει κάποια στιγμή εν καιρώ».

Ενοχλημένος από την εξέλιξη αυτή φέρεται και ο κ. Ζαρωτιάδης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποστείλει και σχετική επιστολή προς τον πρύτανη. Μιλώντας στη Voria.gr ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών είπε ότι πράγματι απέστειλε επιστολή προς τον κ. Παπαϊωάννου, αλλά σημείωσε πως «σε αυτή τη φάση δεν θα ήθελα να μιλήσω για την ουσία. Ζητώ στην επιστολή μου, να συζητηθεί το θέμα στη Σύγκλητο. Ας περιμένουμε την απόφαση της Συγκλήτου και μετά θα τα πούμε».

Από την πλευρά του ο κ. Δόικος καλεί τον πρύτανη «να εισηγηθεί νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της απονομής στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου». Όπως αναφέρει, δε, στο άρθρο του, όταν ενημέρωσε εγγράφως τον Μίκη Θεοδωράκη για την απόφαση της βράβευσής του με τον «Χρυσούν Αριστοτέλη» «ο Μίκης μού απάντησε ως εξής [2.3.2020]: Αγαπητέ μου Παναγιώτη, Σε ευχαριστώ για το χαρμόσυνο νέο σου. Ελπίζω να μπορέσω να ζήσω ως του Δεκεμβρίου την όμορφη βραδιά. Όσο γερνώ, τόσο οι μέρες φεύγουν γρήγορα!».