Τρίτη 20 Απριλίου 2021
x

ΑΠΘ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΗΓΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Σύμφωνα με την αρμόδια ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, το σύστημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι απαρχαιωμένο και πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα όσον αφορά την ύπαρξη υδάτινων πόρων, ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διαχείρισή τους όπως υποστήριξε στο 9ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας ο Χρίστος Βλαχοκώστας, μέλος της ερευνητικής ομάδας «Βιώσιμες Αγροδιατροφικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες», του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα προβλήματα όσων αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι οι παράνομες υδροληψίες και η μη ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων, η άρδευση με μη ενδεδειγμένες μεθόδους, η οργάνωση και η λειτουργία των ΤΟΕΒ, το μεγάλο ποσοστό απωλειών κατά την διαδικασίας άντλησης-άρδευσης, η αξιοπιστία μέτρησης και τιμολόγησης του νερού και τα ζητήματα των υδροβόρων καλλιεργειών σε πιεσμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχοκώστα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση των αγροτών για ορθολογική χρήση του νερού και η συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Σημαντική δε είναι η αντικατάσταση του καταιονισμού και η εφαρμογή της οικονομικότερης μεθόδου στάγδην άρδευσης.

Ο ερευνητής του ΑΠΘ επισήμανε ακόμα πως το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει τροποποίηση θεσμικού πλαισίου υδροληψιών με έμφαση στην άρδευση.

Η Voria.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του 9ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ