Skip to main content

ΑΠΘ: Τα τρία λάθη που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο

Τα μερίδια ευθύνης που αναλογούν σε Σύγκλητο, καθηγητές κι ΕΛΑΣ και έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο κατειλημμένο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ σε αδιέξοδο

Το κτήριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τελεί για 17η μέρα υπό κατάληψη. Ο χρόνος ο οποίος μεσολάβησε από τα γεγονότα της 22ας Φεβρουαρίου, αντί να εκτονώσει την κατάσταση, την έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οι καταληψίες, μια ευάριθμη ομάδα, αρχικά είκοσι τριάντα φοιτητών που τώρα έφτασαν τους ογδόντα με εκατό, αρνούνται να αποχωρήσουν. Οι πρυτανικές αρχές, οι οποίες αρχικά έδειξαν διάθεση να κινηθούν αποφασιστικά προκειμένου να λυθεί η κατάληψη, στη συνέχεια διολίσθησαν σταδιακά σε μια άτυπη διαπραγμάτευση με τους καταληψίες, υιοθετώντας αιτήματά τους, ακόμη και αυτό της παύσης κάθε δίωξης σε βάρος των 31 που είχαν συλληφθεί στην επιχείρηση της αστυνομίας την 22α Φεβρουαρίου, η οποία έγινε κατόπιν πρόσκλησης των ίδιων των πρυτανικών αρχών.

Συμπεριέλαβαν, μάλιστα, τα αιτήματα αυτά σε ψήφισμα της Συγκλήτου, έχοντας την ελπίδα, ή την αφέλεια, ποιος ξέρει, ότι αυτό θα καλοπιάσει τους καταληψίες και θα αποχωρήσουν.

Στην τακτική αυτή συνετέλεσε μια επίσης μικρή ομάδα καθηγητών οι οποίοι έπεισαν της πλειοψηφία της Συγκλήτου ότι εάν ευθυγραμμιστεί με τα αιτήματα των καταληψιών η υπόθεση θα λήξει ομαλά και σύντομα. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι προχθές το βράδυ, με το πανεπιστήμιο περικυκλωμένο από αστυνομικούς και την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι, εξέδωσαν ανακοίνωση, καλώντας την αστυνομία να αποχωρήσει, ισχυριζόμενοι μεταξύ άλλων, ότι το θέμα, δηλαδή η αποχώρηση των καταληψιών, μπορεί να λυθεί με τρόπο... ακαδημαϊκό. Τρόπο τον οποίο, όμως, ουδέποτε έως τότε, αλλού και την επαύριο, μπήκαν στον κόπο να αποκαλύψουν, πόσω μάλλον, να αναλάβουν τη σχετική πρωτοβουλία. Απεναντίας, παρείχαν κάθε δυνατή κάλυψη προς τους καταληψίες, ακαδημαϊκή και πολιτική, δυσχεραίνοντας την εξεύρεση λύσης.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το σημερινό αδιέξοδο έχει και η ΕΛ.ΑΣ. Η υπέρμετρη και παντελώς αδικαιολόγητη βία που χρησιμοποίησε στα γεγονότα της 22ας Φεβρουαρίου έριξε λάδι στη φωτιά. Αντί να εξομαλύνει την κατάσταση, την έκανε χειρότερη. Επιπλέον, κατάφερε να συκοφαντήσει και τη λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία, προτού καν προλάβει να συσταθεί. Αλλά και η επιχείρηση το βράδυ της περασμένης Δευτέρας υπήρξε τελείως ακατανόητη. Αν στόχος της ήταν η εκκένωση της κατάληψης, η οργάνωση ήταν τραγική από κάθε άποψη. Αν επιδίωξη ήταν, όπως ισχυρίστηκαν, η αποτροπή της εισόδου στο πανεπιστήμιο περίπου εκατό ατόμων, για τις ανάγκες της οποίας κινητοποιήθηκαν πολλαπλάσιες αστυνομικές δυνάμεις, τότε κάτι δεν πάει καλά με το αξιόμαχο των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.

Η κατάληψη στο κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ πρέπει να λήξει. Και να είναι αυτό η αφετηρία για τη σταδιακή και ασφαλή επαναλειτουργία του Ιδρύματος. Τη διοικητική, την εκπαιδευτική και την ερευνητική. Όλοι οι ανωτέρω οι οποίοι έχουν ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο θα πρέπει να εργαστούν, ει δυνατόν και σε συνεννόηση εάν απαιτηθεί, ώστε η υπόθεση να λήξει το ταχύτερο, χωρίς περαιτέρω εντάσεις και ακρότητες.