Skip to main content

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέλος της Πολιτιστικής Διαδρομής Iter Vitis για τον οινοποιητικό τουρισμό

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η εκδήλωση για την ένταξη του Μουσείου - Η ιστορία της Μακεδονίας και τα εκθέματά του

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο σε όλη την Ευρώπη που εντάχθηκε εδώ και λίγο καιρό ως σταθμός στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης Iter Vitis –  Les Chemins de la vigne. Και πλέον θα αποτελεί στάση σε όσους ακολουθούν τη διαδρομή αυτή και θα παρουσιάζει τα ευρήματά του, ψηφιδωτά, σαρκοφάγους με θέματα το κρασί και το αμπέλι, αλλά και το πλήθος των αγγείων για την αποθήκευση και τη μεταφορά του κρασιού.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γίνεται μέρος αυτής της διαδρομής των αμπελοκαλλιεργειών και των οινοποιητικών τόπων, αναδεικνύοντας έτσι τον πολιτισμό τής άμπελου και του κρασιού που έρχεται από την αρχαία Ελλάδα και τα Διονυσιακά συμπόσια», δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της ένταξης, που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι ο θεσμός της Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης Iter Vitis αποτελεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο, ενώ ανακοίνωσε πως το δεύτερο ελληνικό μουσείο της διαδρομής αυτής είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς η Κρήτη έχει επίσης μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια.

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησε το 1987 και έχει ως στόχο την προώθηση, διατήρηση, αξιοποίηση και μεταβίβαση στις επόμενες γενιές της κοινής ευρωπαϊκής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ σκοπός της διαδρομής Iter Vitis είναι η ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή των σχετικών σημείων ενδιαφέροντος.

Η πρόεδρος της Διαδρομής, Εμανουέλα Πάνκε, αναφέρθηκε στους σκοπούς του θεσμού και τόνισε πως πλέον αυτές γίνονται αποδεκτές από ντόπιους και ξένους με ενθουσιασμό, καθώς αναδεικνύουν την αρχαιολογία και την ιστορία των περιοχών, όπου παράγεται το κρασί.

«Το πολύ σημαντικό για μας είναι πως συστήνονται τόποι και σημεία όχι μόνο εντός της Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα, από το Λουξεμβούργο ως τον Λίβανο κι από το Αζερμπαϊτζάν ως την Πορτογαλία», ανέφερε η Εμ. Πάνκε.

Παρουσιάζοντας το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το πλήθος των εκδηλώσεων στην πολιτιστική διαδρομή, η Γενική Διευθύντριά του, Αναστασία Γκαδόλου, στάθηκε ιδιαίτερα σε μια μικροεφαρμογή που εντάσσεται στην γενικότερη «Το Μουσείο είναι παντού», ενώ η αρχαιολόγος Στυλιάνα Γκαλινίκη, προϊσταμένη του Τμήματος Λίθινων, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τα πλούσια και σημαντικά εκθέματα του Μουσείου, χάρη στα οποία εντάχθηκε στην πολιτιστική διαδρομή.

Image

 

Όπως είπε η κ. Γκαλινίκη, οι απαρχές της αμπελοκαλλιέργειας στον ελλαδικό χώρο βρίσκονται πριν από 6000 χρόνια στη μακεδονική γη, όπως έχουν δείξει οι ανασκαφές στη θέση Ντικιλί Τας στους Φιλίππους Καβάλας, ενώ ήδη από τον 8ο αιώνα είναι γνωστός ο Μενδαίος οίνος -από την αρχαία Μένδη της Χαλκιδικής-, αλλά και ο οίνος της Πέλλας, της Ημαθίας, της Θάσου, που αποθηκεύονταν και μεταφέρονταν σε οξυπύθμενους αμφορείς. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, ο Γιάννης Μπουτάρης ως εκπρόσωπος της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδας, στελέχη της διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, καθώς και του αντίστοιχους του Ηρακλείου Κρήτης.