Skip to main content

Ασθμαίνει λόγω πανδημίας η ελληνική μελισσοκομία -Παρέμβαση στη Βουλή

Αν και η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε παραγωγή μελιού με 16.000 τόνους ετησίως, η πανδημία δημιούργησε πρόβλημα.

Αντιμέτωπος με δύο μέτωπα τίθεται ο κλάδος της ελληνικής μελισσοκομίας την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αν και η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε παραγωγή μελιού με 16.000 τόνους ετησίως, η σημαντική αυτή ενασχόληση του πρωτογενούς τομέα πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική παρέμβαση της κοινοβουλευτής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μελισσοκομία, το πλαίσιο ενασχόλησης με την παραγωγή μελιού στη χώρα έχει πολλά κενά, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω προϊόν είναι υψηλής ποιότητας σε σύγκριση με μέλια άλλων χωρών.

Πλήγμα καραντίνας και τουρισμού

Ωστόσο τα μέτρα του κορωνοϊού αρχικά επηρέασαν την δουλειά των μελισσοκόμων της χώρας, καθώς όπως αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι επαγγελματίες του κλάδου δυσκολεύθηκαν να μετακινήσουν τα μελίσσια τους εν μέσω καραντίνας, λόγω της απαγόρευσης από νομό σε νομό. Η συγκεκριμένη περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη μελισσοκομία, αφού είναι επιβεβλημένη η εξεύρεση της ανοιξιάτικής μελιττοφορίας, (π.χ. ανοιξιάτικο πευκόμελο Θάσου, ανοιξιάτικο ρεΐκι, μέλι πορτοκαλιάς Άργους και Άρτας).

Την ίδια ώρα, οι μελισσοκόμοι απώλεσαν φέτος μια μεγάλη καταναλωτική δεξαμενή, τους τουρίστες. Το ελληνικό μέλι αποτελεί ένα από τα πρώτα προϊόντα σε προτιμήσεις των ξένων επισκεπτών και η ισχνή προσέλευση τουριστών σε σχέση με τις άλλες χρονιές, οδήγησε σε ελεύθερη πτώση των πωλήσεων μελιού.

Ίδιο είναι και το τοπίο στις λαϊκές αγορές, που αποτελούν έναν τόπο απευθείας διάθεσης του μελιού από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Τα περιοριστικά μέτρα με τους μισούς πάγκους στις λαϊκές περιόρισαν στο ελάχιστο τη διάθεση και κατ' επέκταση την αγορά μελιού.

Στο «περίμενε» η πιστοποίηση

Την ίδια ώρα η πιστοποίηση του ελλήνικού μελιού είναι ένα ζήτημα που έχει κολλήσει. Σε δεύτερη ερώτηση προς τον Μάκη Βορίδη, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η κατοχύρωση του ελληνικού σήματος στο μέλι θα ήταν ασπίδα προστασίας για τους παραγωγούς.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι η παρούσα κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την  πιστοποίηση του προϊόντος, ωστόσο η διαδικασία δεν προχώρησε.